turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

martinhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 16:30:33 (67736)
Ritkán olvasok el ilyen hosszú hozzászólást, de most megtettem. András engem meggyőzött arról amit már egy ideje sejtettem, nincsen értelme tovább rajzolni a tuhu térképét. Sajnálnám ha az elmúlt 7 évben végzett munkám elveszne, de tényleg lépést kell tartani a korral.
[előzmény: (67720) Kolesár, 2014.05.27 14:02:42]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 14:02:42 (67720)
Engedd meg, hogy újrahasznosított szöveggel válaszoljak. Néhány hete írtam az alábbiakat az egyik turistautak.hu-szerkesztőnek. Hivatkozom benne Mária útra, ami az imént emlegetett omp miatt érdekes. A Mária útnak kevés a turistautak.hu, mert kilóg belőle, csakhogy Częstochowa még az omp-n sincs rajta.

--

Valamelyik télen volt egy nagy flame a turistautak fórumán, amikor grin megkérdezte, nem nyit-e a turistautak.hu legalább annyira, hogy a nyers nyomvonalakat hozzáférhetővé teszi az osm szerkesztői számára. A turistautak.hu nem nyitott, főleg az MGKE elnöksége nem.

Elgondolkodtam, hogy jó-e nekünk ez a nagy zártság. A leginkább esélyes vevő-jelölt, az MTSZ határozottan elzárkózott attól, hogy megvegye az adatokat, azóta már újramérték az OKT-t és a megjelenítést osm térkép felett tervezik.

Azon is elgondolkodtam, hogy ha én magam szeretném a turistautak.hu-t bárhol felhasználni, akkor engedélyt kellene kérnem rá, amelynek akár azt a feltételt is szabhatják, hogy fizessek érte.

Aztán láttam, hogy az osm már eléggé előrehaladott állapotban van, főleg a városokban, ahol megelőzi a turistautak.hu felmértségi szintjét.

Végül de nem utolsósorban igen fontos szempont, hogy az osm nem áll meg az országhatáron, egységes adatszerkezetben ábrázolja az egész világot.

Így aztán elhatároztam, hogy megnézem, milyen ezt szerkeszteni, valóban működik-e a gyakorlatban. Igen, nagyon is.

Kiválóan megoldották az egyidejű szerkesztések kezelését, ehhez képest a turistautak.hu múlt évezredbeli technikát képvisel. Amíg Magyarország 27 tájegységre oszlik, addig egyszerre legfeljebb ennyi ember szerkesztheti zárolással. Elvileg lehet szerkeszteni zárolás nélkül is, de ha egyik a másikat felülírja, akkor annak annyi.

Az osm-en nincs zárolás, bárki bármikor szerkeszthet bárhol, az esetleges ütközések kiderülnek legkésőbb a feltöltéskor. Szerkesztés közben is lekérhető, hogy volt-e egyidejű módosítás a területen, illetve ütközik-e az én változtatásaimmal. Ha ütközik, akkor megnézhető az eredeti, a másik módosítás és összevetető a sajáttal.

Minden objektumnak tárolják a teljes történetét, tehát visszakereshető, hogy ki mikor miről mire változtatta. Az egyes töréspontok is objektumok, tehát ha valaki egy vonal egyik pontját mozdítja el, másvalaki egy másik pontját, az nem ütközés, mert a vonal maga nem változott, csak az egyik pontja. Elsőre hajmeresztően hangzik, de kiválóan működik.

Több szerkesztőfelülete is van, ezek multiplatform vagy teljesen platformfüggetlen eszközök, sőt van több böngészőbe épülő megoldás is. Ez jelentős előny a csak-windows mapedittel szemben. Amióta csak linuxot használok, a mapedit használata nyűgössé vált, pedig működik wine alatt vagy virtuális gépben is, de mindkettő lassabb, mint ugyanazon a gépen natívan.

Ezen felül az osm összetevői nyílt forráskódú szabad szoftverek. Mind a szerkesztőprogramok, mind a teljes szerveroldal, tehát tökéletesen megismerhető a működésük, ennek ismeretében tudnak fejlesztéseket javasolni vagy akár meg is írni külsősök, a turistautak.hu-nál nincs így.

A leginkább használatos szerkesztőprogram (JOSM) Java alapú, minden előítéletemmel ellentétben gyors és használható. Tudja azt a varázslatot, amit a turistautak.hu-mapedit páros nem, hogy a programból közvetlenül tölthetsz le és fel az adatbázisba, mégpedig tetszőleges számban és sorrendben. Ez hihetetlenül rugalmas: például elkezdhetsz rajzolni egy kisebb letöltött területen (a letöltési méretkorlát körülbelül néhány falunyi), viszont bármikor kiegészítheted a letöltést újabb területekkel, amelyek teljesen egybeforrnak.

Menet közben is tölthetsz fel bármikor, majd utána folytathatod a szerkesztést az eredeti állományon, mert a feltöltéskor az újonnan kiosztott adatbázis-azonosítókat a program megkapja. A turistautak.hu-n azért kell mindig letöltéssel kezdened, mert az szerkesztett állományban nincs azonosítójuk az új objektumoknak és így ismételt felöltéskor újra megjelennének.

A letöltés akármilyen kicsi lehet, akár néhány utcányi is, így gyors és hamar lejön. Tipikusan 100-200 kB jön le és minimális megy fel, mindez néhány másodperc.

A nyomvonalakból is lekérhető akármilyen kis terület, nem kell letöltened egy tájegység összes fájlját ahhoz, hogy képet kapj az adott hely nyomvonalairól. Másrészt van olyan TMS réteg, amin az osm összes nyomvonala előre raszterizáltan elérhető ugyanolyan villámgyorsan, mint akármelyik webtérkép, így le sem kell tölteni, ha nincs szükség az egyes vektorokra, átrajzolásra kiváló.

Az osm hihetetlenül gyors fejlődését magyarázza, hogy nem kell jogosultságot szerezned a feltöltésre, csak regisztrálsz és kész. Néha felbukkannak őrültek, de ezeket körülbelül ugyanúgy gyorsan kezelik, mint a Wikipédián.

Másik nagyon fontos szempont, hogy a szerkesztésben felhasználhatók bizonyos műholdképek, történetesen a Bing és a MapBox. Ezek felbontása ugyan általában elmarad a Google műholdképétől, viszont ezeket írásos engedély alapján fel szabad használni térképezésre. Így nagyon jól lehet települések utcahálózatát és az épületeket egyenként átrajzolni. A házakra egyenként is fel lehet tenni a házszámot, ami a kisebb településeken jelenleg egyik kereskedelmi térképben sincs még meg.

Végül, de nem utolsósorban a rendszer fejlesztése mögött nem egy ember áll, nem is csak egy egyesület, nem is csak egy ország, hanem az egész világ. Ez komoly potenciál. Ráadásul nem csak önkéntes fanatikusok dolgoznak bele, hanem cégek is: megéri nekik kijavítani az őket érintő hibákat és beletenni a szükséges adatokat, mint mondjuk a Google térképéért fizetni vagyonokat. Ezeket a tartalmi módosításokat és eszköz-fejlesztéseket pedig megkapja az egész közösség.

Fontos, hogy az osm általános célú téradatbázis, a megjelenítők általában nem szoktak mindent ábrázolni belőle. Az alapértelmezett nézete konkrétan eléggé béna, viszont nyitva áll a lehetőség bárki előtt, hogy a teljes adattartalom birtokában olyan megjelenítést készítsen hozzá, amilyet csak akar.

Amit az osm-en megrajzolsz, előbb-utóbb mindegyik térképbe belekerül. Nem utolsósorban olyan térképekbe is, amelyet külföldről hozzánk látogatók is ismernek, sőt rajta is van a telefonjukon alapból.

Ilyenkor mindig a Mária út jut eszembe, ami minden irányban kinyúlik az országból, pedig fontos szerkesztési szempont, hogy egyben legyen. Az osm-en az országhatárok csak határvonalak, még csak el sincsenek vágva a vonalak és felületek a határon.

Nem látom értelmét annak, hogy a turistautak.hu megvalósítsa az imént felsorolt ötleteket, mert a legfontosabb gondot akkor sem tudjuk orvosolni: a turistautak.hu a világtól elszigetelt, egyúttal pedig tökéletes átfedésben van az osm-el Magyarország területén.

A magyar felmérőket és szerkesztőket megosztja, hogy hová szerkesszék a bejárásaikat. Ha mindkettőre, duplán dolgoznak. Ha csak a turistautak.hu-ra, akkor az osm-be nem kerül bele a munkájuk. Ha csak az osm-re, akkor a turistautak.hu marad ki.

2012 januárjában egyszer kipróbáltam a kettős szerkesztést, ugyanazt a bejárást beletettem mindkettőbe, akkor elhatároztam, hogy ezt soha többé nem teszem. Az osm-ben sokkal nagyobb jövőt látok, ezért ezt választottam. Nem bántam meg. Azóta csak oda szerkesztek, könnyen megszoktam, működik.

A fentiek végiggondolását javasolni fogom a turistautak.hu szerkesztőinek is. Az MGKE-nek pedig azt, hogy a turistautak.hu állományát nyugdíjazva váltsanak osm adatbázisra. Minden kimenet és funkció felépíthető lenne rá. Hasonló térképi megjelenítést már készítettem régen.

Fájdalmasan hangzik sok év munkáját fiókba tenni, de minél később teszem, annál rosszabb. Amúgy is ráfér az adatokra némi frissítés, sok helyen látom hogy elavult, régen gyengén mértük fel vagy éppen üvölt a műholdképről a helyes geometria, amit csak nagyon alapos gps méréssel lehetne megmérni.
[előzmény: (67708) hadidoki, 2014.05.27 12:01:30]

hadidokihozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 12:01:30 (67708)
Kedves András!
Ismeretlenül, régi tisztelődként engedj meg néhány gondolatot:
Szíved joga ott dolgozni, ahol Te jónak látod. De az esetedben a helyzet kényes.
- A Tuhun még mindig komoly fogalom a neved. Óhatatlanul felmerül a cserbenhagyás gondolata, még ha nem is igaz.
- Sajnos azután, hogy évekig visszatartottad a Tuhu műszaki hátteréhez való hozzáférést, még inkább felmerül ez a gondolat. (még akkor is, ha a legjobb szándék vezetett akkor)
- Ezek ismeretében én biztosan nem jelentkeznék a Tuhun, hogy új tagokat szervezzek be. (még akkor sem, ha nem ez a szándékod)
És végül: lehet, hogy a nagy multi bevásárló központok sokkal hatékonyabbak mint Julcsi néni boltja, de nekem mégis ez utóbbi áll közelebb a szívemhez. Az OSM projekt számomra erősen agresszív, valószínűleg akkor sem fogok ott rajzolni, ha sehol nem lesz már máshol lehetőség. Szerintem sokan érzünk így!
Tisztelettel: Hadidoki

[előzmény: (67707) Kolesár, 2014.05.27 11:20:48]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 11:20:48 (67707)
Határozottan tiltakozom.

"De azt tartalommal a közösség munkába bekapcsolódó tagjai töltötték meg." - Ez csúsztatás, mert úgy is lehet érteni, sőt elsőre inkább úgy szól, mintha én csak a keretet adtam volna, a tartalom feltöltésében nem vettem volna részt.

"saját projektjébe bevont" - Ha a sajátom, akkor miért emlegeted az MGKE-t? Ha az MGKE projektje, akkor miért nem őket vonod felelősségre?

"váltásra vonatkozó döntéséről" - Ha a váltást úgy érted, hogy javaslom a turistautak.hu számára az osm-re való áttérést, akkor az nem döntés, hanem javaslat, amelyet vagy elfogadtok, vagy nem. Ha a váltást úgy érted, hogy szerkesztem-e az osm-et, az a saját döntésem, amelyről nem gondolom, hogy különösebben be kellene jelentenem.

"csak évek múlva ad tájékoztatást" - Nem teltek el évek. Tavaly júniusban elmentem el a nemrég emlegetett találkozóra Csabdiba, ahol egyébként nem én voltam az egyetlen a turistautak.hu színeiben.

Szerintem te jobban csűröd-csavarod a tényeket, mint amennyivel engem vádoltál.

Az OMP pontosan ugyanabban a cipőben jár, mint a turistautak.hu, kérdezd meg KiVi bajtársat.
[előzmény: (67706) alnibell, 2014.05.27 11:02:10]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 11:02:10 (67706)
Kellően távolságtartó voltam eddig is, s ha kellett, hátrébb léptem, közben végig megadtam a tiszteletet mindenkinek.
Nem kértem számon semmit, amit nem kaptunk meg, ellenben értékeltem azt a keretet - a megfogalmazott szabályaival együtt -, ami lehetővé tette a felhasználók számára hasznos itteni munkát.
De azt tartalommal a közösség munkába bekapcsolódó tagjai töltötték meg.

Azt is megértem, ha valaki rájön, egy idő után úgy véli, hogy az eredeti kezdeményezése egyfajta zsákutca, s ezért azt vagy módosítani vagy elvetni és egy új projektet elindítani, netán egy másikat támogatni lenne szükséges.
De azt minimum cserbenhagyásként értékelem, ha a felismerését, a lépésváltását az általa a saját projektjébe bevont, rengeteg információt összegyűjtő közreműködőknek, a váltásra vonatkozó döntéséről, csak évek múlva ad tájékoztatást. Ezt lehet csűrni-csavarni, de a lényeg nem fog változni.

A felismerés helytállóságával is vitatkoznék, már ami éppen a turistautakat illeti. Ott van elmaradása az OSM-nek, ami nagyon is hiányzik onnan.
És akkor még nem beszéltünk az OMP-ről. Velük ugyan mi lenne?

A lehetőség mindenki számára adott az OSM projekthez csatlakozáshoz. De az nagyon nem megy, hogy csendben belülről fojtsunk meg valami így-úgy működőt, elhallgatva a valós indokot. Mégis, mit szól ehhez az MGKE?
[előzmény: (67700) Old Fairy, 2014.05.27 10:02:30]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 10:02:30 (67700)
És ha egy kicsit hátrébb lépnél? Feltételeznéd, hogy egy Kolesár András-szintű szakember számára valójában a felhasználói igényeket kielégítő, szabadon hozzáférhető térinformatikai adatok, a kreatív technikai megoldások a fontosak. És a turistautak.hu projekt az egyik lehetséges eszköz ennek a célnak a megvalósítására - de csak addig, amíg úgy tűnik, hogy alkalmas rá.
Talán tisztességesebb lenne részünkről ha nem azt kérnénk számon, amit nem kaptunk meg, hanem azt értékelnénk, amit megkaptunk?
[előzmény: (67699) alnibell, 2014.05.27 09:25:41]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 09:25:41 (67699)
Minden és annak az ellenkezője is lehetséges, de egyik sem igazolás a cselekvés véghezvitelének módjára.
A mostani "meghívó" meg akár felfogható átcsábítási kezdeményezésként is.
És néhány év távlatából immár az is érthetővé vált, hogy miért nem volt egyöntetű az itteni társaság tagjainak elhatárolódása az OSM akkori kezdeményezésével szemben.
[előzmény: (67698) Old Fairy, 2014.05.27 09:06:52]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 09:06:52 (67698)
Ez egy lehetséges értelmezés. De van másik is: rájött, hogy ez a turistautak.hu nevű zárvány itt beékelődve az OSM-es Európa testébe a jelenlegi formájában hosszabb távon életképtelen - a változásra meg nem látott reális esélyt. És biztosan léteznek még más magyarázatok is...
[előzmény: (67695) alnibell, 2014.05.27 08:24:29]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 08:24:29 (67695)
Számomra meg nagyon visszatetsző, ha egy projekt elindítója, az adatkezelés, feldolgozás lehetőségének szinte kizárólagos birtokosa úgy hagyja faképnél a projektbe időközben bevont társaság tagjait, hogy a távozásának tényét még csak nem is közli, hogy a projekt akadozása évek óta az egyéb irányú elfoglaltsággal volt indokolva, miközben már hosszabb ideje annál a projektnél közreműködő, amely néhány évvel ezelőtt alapadatokhoz kívánt hozzájutni innen.
Van erre egy kifejezés, nem írom le.
[előzmény: (67691) olahtamas, 2014.05.27 01:27:49]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2014.05.27 01:27:49 (67691)
Engem meg az lepett meg, hogy nem is tudtad :)
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Hungary/Tal%C3%A1lkoz%C3%B3k/2013.06.08-09._Gerecse_t%C3%A9rk%C3%A9pez%C3%A9s_%C3%A9s_OSM_j%C3%B6v%C5%91k%C3%A9p_form%C3%A1l%C3%A1s
[előzmény: (67684) Hev, 2014.05.26 22:06:53]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 22:06:53 (67684)
Ez az OMP-s térképeket ugye nem érinti? Nincs ezzel semmi gond, a turistautak.hu így működik egy ideje, lehet, hogy ezért is dolgozik már máshol a turistautak.hu létrehozója? Mindenesetre ez engem meglepett, nem tudtam, kár, hogy messze van Lábatlan :-(
[előzmény: (67682) Peter68, 2014.05.26 21:30:44]

Peter68hozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 21:30:44 (67682)
Ennek most egy kicsit olyan íze volt, hogy na bumm, innentől ilyen lesz a térkép, ha kéred ha nem.
[előzmény: (67680) Lipták Roland, 2014.05.26 20:28:33]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 20:28:33 (67680)
Hát ezzel most kicsit elkéstetek. Ez 5m-es lesz.

@Hajo:

Megkaptad a kért Bakony .mp file-t, ha minden igaz. Ha nem, szólj.
[előzmény: (67679) Hev, 2014.05.26 19:49:13]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 19:49:13 (67679)
+1 gyakorlatilag nincs semmi haszna egy turistatérképen. Egyénileg aki akarja használja.
[előzmény: (67678) Hajo, 2014.05.26 18:46:13]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 18:46:13 (67678)
Ne tudom ,hogy jó thread-re válaszolok-e, mindenesetre nem javaslom az 5m-es szintvonalakat. 10 m elég lenne. Nyilvánvaló sokkal kisebb lesz az img méret.
Az lenne most az előrelépés, hogy az EU DEM sokkal hűbben követni a valós terepet.
J
[előzmény: (67677) Lipták Roland, 2014.05.26 15:13:00]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 15:13:00 (67677)
De ez az .mp, amibôl az .img készül. Hogy a cgpsmapper utána hogy dolgozik, az most itt mindegy.

Itt hülyén néz ki, hogy 5m-enként van szintvonal, és lábban van ráírva a magasság.
A Label= paramétert nem volt hajlandó m-ben kitölteni a poligonra, akárhogy izzadtam.
Végül is egy extra ( nem .mp ) paraméterbe tudtam beiratni, és mp.wizzel onnan irattam felül a Label=-ben, majd töröltem az extra paramétert.
[előzmény: (67676) Old Fairy, 2014.05.26 15:02:39]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 15:02:39 (67676)
kizárólag lábban volt hajlandó beírni a magasságot a file-ba

Nem bug, hanem feature. Nyiss meg egy tuhu-img-szelvényt: ott is lábban van megadva.
[előzmény: (67673) Lipták Roland, 2014.05.26 14:27:50]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 14:27:50 (67673)
Semmi baj, én kérek elnézést, hogy nem fejtettem ki rögtön.

A fejléc most így néz ki:

[IMG ID]
CodePage=1252
LblCoding=9
ID=96900112
Name=Aggteleki-karszt
Elevation=M
Preprocess=F
TreSize=1000
TreMargin=0.00000
RgnLimit=1024
POIIndex=N
Label=Hungary_5m
Levels=8
Level0=24
Level1=22
Level2=21
Level3=20
Zoom0=0
Zoom1=1
Zoom2=2
Zoom3=3
Level4=19
Level5=18
Level6=17
Level7=16
Zoom4=4
Zoom5=5
Zoom6=6
Zoom7=7
[END-IMG ID]

Vonalak:

0x20: 5m-el osztható
0x21: 10m-el osztható
0x22: 50m-el osztható

A magasság a helyén van.
( hétvégén ezzel küzdöttem sokat, valószinûleg hülye bug van a programban, ami miatt kizárólag lábban volt hajlandó beírni a magasságot a file-ba, függetlenül attól, hogy méter vagy láb volt a beállított mértékegység :P )

Nem rossz ez sem, csak más.
Maradjon?
[előzmény: (67672) Old Eye, 2014.05.26 13:59:20]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 13:59:20 (67672)
Elnézést értetlenkedésem miatt. Bejött a 'Domborzati modell!' megjegyzésed. Nem látom, hogy realizálódik az MP file-ban.

A szintvonalakat tartalmazó MP file-ok filenevei:
- a név tájegységenként mint a regions.php elsô oszlopában (nem baj ha ID-del azonosítva küldöd, átírom)
- a kiterjesztés mp
kisbetûvel.

Az mp file-ok [IMG ID] objektuma jelenleg

[IMG ID]
ID= // nem kell megadni
Name= // nem kell megadni
Preprocess=F
LblCoding=9
TreSize=511
TreMargin=0.000000
RgnLimit=127
POIIndex=Y
Levels=2
Level0=24
Level1=23
Zoom0=0
Zoom1=1
[END-IMG ID]

Valszeg nem kell hozzá nyúlni. Ezek beillesztését minden MP file elejére vállalom.

A szintvonalobjekumok struktúrája:

[POLYLINE]
Type=... // Lásd lejjebb
Label=<integer> m (a magasság mint szint értéke, a MapEdit nem vizsgálja)
Data0=.... // A vonal koo-i
[END]

ahol Type= lehetséges értékei
vagy 0x22 - vastag barna vonal, jelenleg minden száz méternél
vagy 0x21 - közepesen barna vonal, jelenleg minden ötven méternél, ha az nem száz
vagy 0x20 - vékony barna vonal, jelenleg minden tíz méternél, ha az nem ötven és nem száz
[előzmény: (67666) Lipták Roland, 2014.05.26 13:35:56]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 13:35:56 (67666)
Szóval.

Van 27 db .mp file, a nevük egy-egy 8 számjegyû azonosító, de ez lényegtelen, ha valaki megmondja, mi legyen a nevük, akkor az lesz. Benn, a file-okban name=[tájegység] módon vannak azonosítva.

A méret 400 mega, tömörítve 100 (
[előzmény: (67663) Lipták Roland, 2014.05.26 13:16:44]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 13:16:44 (67663)
A 67660-ra válaszoltam.
Pontosan arról van szó, hogy kiváltjuk a szintvonalakat. Mi az a hozzászólásomban, ami másra utalt? Ezt meg én nem értem. :)
[előzmény: (67662) Old Eye, 2014.05.26 13:12:48]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 13:12:48 (67662)
Ezt most nem értem. Én ezt a thread-öt folytattam.
Ha nem arról van szó, hogy a jelen használatos szintvonalakat váltjuk ki jobbal, akkor kiszállok.
[előzmény: (67661) Lipták Roland, 2014.05.26 13:05:27]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 13:05:27 (67661)
- Van 27 db .mp file, jelenleg a filenév a garmin kimeneti .img-ével egyezik meg ( a posztprocesszálást anno a MS .img
elôállításra hegyeztem ki ), de ha más név kell, más lesz. A szerveren hogy vannak fenn?
- Összesen 400 mega, tömörítve 100.
- Én fel tudom rakni google drive-ra, onnan leszedheti, akinek van gmailes címe; vagy elküldöm toldacuccot-tal; vagy ha van
valakinek ftp tárhelye, és ad hozzáférést, feltöltöm oda. Esetleg ezek tetszôleges kombinációja.
- Domborzati modell! A raszteres, és a MS is használja. Nem fog stimmelni. Megcsinálom azt is, csak kellene tudni, hogy
milyen formátum, és hogy hogyan van ( van-e? ) darabolva.
[előzmény: (67660) Old Eye, 2014.05.26 12:42:10]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 12:42:10 (67660)
Hogyan tovább?
Ezek szerint van 27 <tájegységnév>.MP file, mely csak szintvonalakat tartalmaz.
Kérdések -
- Csak eggyel-kettővel (bakony és/vagy somogy) váltsam ki a meglévő MP file-okat, vagy egyszerre nézzük az összeset?
- Hogy jutok az MP file-okhoz? Lesz az összesen min fél GB.
- Mikor kezdjük a tesztelést? Mindenki segítségére szükség van.
[előzmény: (67658) Lipták Roland, 2014.05.26 12:25:01]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.26 12:25:01 (67658)
Kész vagyok.
A legnagyobb tájegység Somogy lett, 40 mega.
A fejlécben a megjelenítési szintek nem egyeznek meg a kapott mp file-ban lévôkkel, mivel részletesebbek az állományok, és 5m-es szintvonalakat is tartalmaznak ( ezért én 2 helyett 3 szintvonalvastagsággal gyártottam le ).
Ha gondot okoz, majd változtatunk rajta.
Jó esélyt látok rá egyébként, hogy jelen kimenetgyártó beállítások mellett le sem fordulnak majd az 5m-es szintvonalak ( meg kell nézni ).
[előzmény: (67624) Old Eye, 2014.05.23 14:17:39]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.23 14:17:39 (67624)
Hoppá! Roland! Mondtál valamit!
Gondoljátok végig a következőket!

- A szintvonalakat tartalmazó MP file-ok 2011 tavasza óta változatlanok (aggtelek, alsó-tisza, bakony 2011/02/22-én, a többi 2011/03/08-án készült.
- A tájegységek háttérpolygonjai azóta többször módosultak (megnézhetem utolsó hozzáféréseik dátumait)

Okozhat ez ütközést, illesztési hibát?

Vegyük fontolóra a következő teszt stratégiát:

Roland legenerálja az összes tájegységre a szintvonalas MP-ket és áttolja hozzám.
Én az összeset lerakom egy könyvtárba a jelenlegi mellé, mondjuk ...maps/garmin/szintvonal-mp_new-ba.
Megbeszélt időpontban a jelen könyvtárnevet átnevezem, mondjuk ...maps/garmin/szintvonal-mp_old-ra és
az újat a a a jelen használatosra, azaz ...maps/garmin/szintvonal-mp-re.

Aztán megnézzük az eredményt. Bármi probléma van, pár mp alatt a könyvtárak átnevezésével vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot.

A megoldás előnye, hogy így az összes szintvonalas MP file simán illeszkedik egymáshoz is és az éppeni háttérpolygonokhoz is.

Az este még megnézem, a háttérpolygonok rendben illeszkednek-e egymáshoz. Vagy meg tudod nézni magad, Roland? A MapAudit-nak van ilyen ellenőrző funkciója.
[előzmény: (67622) Lipták Roland, 2014.05.23 13:41:36]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.23 13:41:36 (67622)
Ja. OK., értem. Megkapod, amint kész lesz. Szerintem a hétvégén lepörgetem.

Egyszerre gyártom le az országot, úgyhogy meglesz minden tájegység.
A tájegység poligonokkal fogom vágni, azokat le tudom szedni én is minden további nélkül magamnak ( igazából meg is vannak, de hátha azóta volt kiigazítás vagy ilyesmi ).

Csak a Bakonyt önmagában azért nem csinálom meg, mert a szintvonalak generálása után még zsáknyi átalakításra van szükség, amikre az elôzô modellek kapcsán már megvannak az mpwiz batch file-jaim.
Idôben ugyan tovább tart az egész országot legenerálni, de nekem sokkal kevesebb kézi munka.

Viszont egy szintvonalas mp file az tényleg nem ártana, hogy lássam a paraméterezést benne, mert lehet hogy eltér a jelenleg beállítottaktól.
[előzmény: (67618) Hajo, 2014.05.23 12:40:48]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2014.05.23 12:40:48 (67618)
@Lipták Roland
Az EU-DEM-et gondoltam szintvonalas mp file formátumba alakítani.
Nézzünk meg példaként egy tájegységet (a bakonyt). Erre kell majd darabolni az mp filet.

Old Eye, gondolom Te hozzáférsz az említett mappához:
$mpfilename = 'maps/garmin/szintvonal-mp/' . $myrow_region['id'] . '.mp';
Elküldenéd innen a bakony-t Lipták Rolandnak?

Akkor ugynailyan formátumban ha létrehozza Lipták Roland az mp-t , visszaküldi Old Eyennek, és csere. Próbaként (mondjuk 1 napig) fent hagyjuk, az elkészült Garmin kimenetet tesztelni tudjuk.

Jó így?
[előzmény: (67616) Lipták Roland, 2014.05.22 21:37:07]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.22 21:37:07 (67616)
Igen, az lenne a korrekt megoldás. Száraz, tiszta érzés. :D
Igazából amennyire eddig láttam, minden rajta van, ami az ASTER II-n, csak kicsit mosottabban. Meredek oldalú, kis kiterjedésű felszínformáknál látni az eltérést, az erősebb szűrés miatt ezek nem annyira határozottak. De ott vannak, míg az SRTM-en már nem.
[előzmény: (67614) hadidoki, 2014.05.22 21:17:24]

hadidokihozzászólásai | válasz erre | 2014.05.22 21:17:24 (67614)
Pontosan így van! Jó szolgálatot tett, de ha van rá esély, türelemmel kivárnám a tuhu állomány cseréjét.
[előzmény: (67613) Lipták Roland, 2014.05.22 21:11:50]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.22 21:11:50 (67613)
@Hadidoki:
Szívesen odaadom természetesen, de egyelőre még nézegetem, mit lehet kihozni belőle. Ami megvan neked, az ASTER II, amit tavalyelőtt gyártottam, az egyébként részletesebb ennél, de a sík részeken teli volt interferenciával, ezért azokat kézzel kellett fotosoppolni. Túl azon, hogy mekkora sz*pás volt, én magam sem gondolom, hogy a problémamegoldás ezen módja dacolna minden kritikával. :)

@Hajo:
Ha érdekel, adok az ASTER II-esből egy Bakonyt. Anno nem kérted el?
A darabolás nem gond, se a konverziók, eddig is megoldottam. Azt kellene tudni, hogy pontosan milyen állományok kellenek. Név, formátum, kell-e darabolni, s ha igen, hogyan ( gondolom tájegységenként ). Ennyi kell, meg valaki, aki ki tudja cserélni az állományokat, és mindent szállítok készen.

@Old Eye:
Vannak különféle formátumú szintvonalas állományok, vagy mp-ből állítja elő a szerver mindig? Ja, és kell lennie egy dem-nek, vagy hasonlónak a domborzati modellhez. Meg még ki tudja. A raszteres vajon miből dolgozik?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók