turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

pockokhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.20 11:08:51 (67573)
Jelenlegi tudásom szerint a Telepules és a Megye paraméterek töltésének egyetlen értelme ez a lista (például) - azaz a kereshetőség.
Nem tökéletes, lehetne (kellene) fejleszteni, de legalább van.
Megfelelő indexeléssel természetesen ki lehetne váltani ezeket a paramétereket, de ez akkor ez már egyértelműen (a jelenleg GC-s) lekérdezéshez kapcsolódó feladat lenne.
[előzmény: (67571) Peter68, 2014.05.20 10:23:37]

Peter68hozzászólásai | válasz erre | 2014.05.20 10:23:37 (67571)
A kérdés az, ha van lehetőségünk a Telepules= és a Megye= paraméterek automatikus, minden kétséget kizáró, emberi tévedést, mulasztást kiküszöbölő processz beillesztésére a rendszerbe, éljünk vele?

Lehet, hogy vétek, de erősen elgondolkodtat a felvetés.

Szóba került, hogy a tájegységek mérete nagy, ezt tovább növelni "felesleges" adatokkal nem érdemes.

A kérdésem az lenne, hogy olyan paramétereket, amik nem a pontok, vonalak egyéni tulajdonságai, hanem más objetumokból következnek, vajon miért kell kitölteni, és miért kell tárolni?

Kicsit körbeírnám.
Személyes kedvencemet a JarhatosagBabakocsival paramétert évek óta kedvelem, de elismerem, hogy kisgyerekes családokat érdekel és foglalkozni kell vele.
Ez a paraméter csakis abból következik, ahogy az adott út kinéz, tehát egyéni, csak arra az adott szakaszra vonatkozik, más nincs hatással rá. Ezt az adott objektumnál tárolni kell.

Település, Megye egy adott pontnak nem egyéni tulajdonsága.
Ha ne adj isten egy jelenleg csatolt település rész lakossága fellázad, és önállósági harcait siker koronázza, rögvest átrajzolódik az ország közigazgatási térképe. Ebben az esetben nem elég a közig állományt módosítani, az összes érintett objektummal foglalkozni kell és manuálisan átirogatni az egyéni paramétereket.

Ennél előre mutatóbb megoldásnak értékelem, ha a más objektumok által adott paramétereket nem tárolják az egyes objektumok, hanem azokat a feldolgozó eljárások röptében generálják akkor, amikor szükség van rájuk.

Ezt a helyzetet tisztelt informatikai tanárom úgy becézte, hogy egy adatot csak egy helyen szabad tárolni, a duplikátumok csak a rendszer hatékonyságát csökkentik.
[előzmény: (67566) Old Eye, 2014.05.20 07:19:52]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.20 07:19:52 (67566)
Nem magányvélemény. Mindenki osztja álláspontodat! Mint jogosztó, le is töröm annak kezét, aki a maga feje után menve hozzányúl a településeink sok munkával kialakított határvonalaihoz!
De nem erről van szó, Hev!
Megitélésem szerint az elmúlt években nagy munkát végeztünk a POI-ik ban szereplő nevek egységesítésében. (pl nem kékkút, nem nyomóskút, nem vízcsap, hanem 'Közkút').
De nem erről van szó, Hev!
Többször kérted, túramozgalmaidhoz rendelt POI-jaidat ne bántsuk. Kérésedet tiszteletben tartottuk.
De nem erről van szó, Hev!

A kérdés az, ha van lehetőségünk a Telepules= és a Megye= paraméterek automatikus, minden kétséget kizáró, emberi tévedést, mulasztást kiküszöbölő processz beillesztésére a rendszerbe, éljünk vele? Most van rá lehetőség. Próbáljunk meg élni vele? Igen vagy nem? Szerinted?
Erről van szó, Hev!

Nem vagy járatos a számítástechnikában. Egy koo pontos lokalizációja csak point-in-polygon (pont felületben) függvénnyel határozható meg. A térképeinken látható megyehatárok nem polygonok és más célt szolgálnak: Információ az erre kíváncsi turistának, hol lépi át.


[előzmény: (67564) Hev, 2014.05.19 23:09:33]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 23:09:33 (67564)
Magánvélemény.
A magam részéről a gyorsan összedobott gépi beavatkozást nem támogatnám. Láttuk a géppel létrehozott turistaút csomópontokat több tájegységben, láttuk a POI-k átszövegezését több tájegységben. Nem aratott osztatlan sikert, sőt! 11 év várakozás után azt a pár hetet már igazán kibírjuk. Nekem legalábbis nem sürgős. Megyémben a trekkelők sok település poligont mértek fel amelyek így - beépítettség vonatkozásában - közelítenek a valós állapothoz, nem igazán van arra szükség, hogy egy mozdulattal ezeket valaki átírja. Én nem a változástól rettegek, sőt nagyon várom, egészen más az amitől tartok, de attól sem rettegek! Tudtommal senki nem irta azt, hogy láthatatlan poligonokkal szeretné jelezni a közigazgatási határokat. A megye határok most is jelezve vannak és pontosan , és nem poligonok!

Cseremoha megállapítása jól jellemzi a helyzetet, és számomra ez a pontosság bőven elég:
Az adatbázis jelenlegi állapota szerint a Magyarország területén lévő POI-k kicsit kevesebb mint 0,7%-a nincs településhez kötve, valamint ezeken belül kb. 1-1,5% lehet a közigazgatási alapú besorolás szerint hibás besorolású.
[előzmény: (67563) Old Eye, 2014.05.19 22:37:55]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 22:37:55 (67563)
Basszus! Ilyen gyámolatlan társaságot, mint a turistautak.hu térképszerkesztô közössége, még nem láttam!

A sors ide sodort egy srácot, kinek számítógépén ott lappang háromezervalahány településpolygon, és tudja, kitől kapta. Fairy-nek teljesen igaza van abban, hogy így, ahogy van, nem használhatjuk fel, abban azonban nincs, hogy ezzel le is zárta az ügyet. Semmibe sem kerül hogy a srác megkérdezze a forrást, szabadon felhasználhatjuk-e. Igen vagy nem. Ha igen, van tizenkét napom elindítani, hogy az MGKE elnöksége engedélyt kérjen az anyag felhasználásához. Ha megkapjuk, nekem öt perc felnyomni az összes településpolygont az adatbázisba. Az, hogy melyik település melyik megyéhez tartozik, a lista publikus így elérhető kell legyen. Aztán... egy óra alatt összedobok egy processzt (Fairy-nek, Peter68-nak erre elég egy negyed óra :-) ), és a régi/új POI-k Telepules= és Megye= értékei egyből rendben lesznek. Egy homályos, zavaros tényező kiiktatva egy olyan reformmal, mely lehető legkevesebb beavatkozással jár a turistautak.hu rendszerébe. Senki sem igényli?

Most meg mi megy a fórumon?! Ennyire rettegünk az újtól, a változástól?!

Az Isten áldja meg! Turisták a fő célközönségünk, nekik gyűjtjük, kezeljük a térképadatokat! Az, hogy közigazgatási adatokkal spékeljük meg a POI-k leírásait, lássuk be, csak extra szolgáltatás! Legyen, nem okoz semmi kárt, elbírja a rendszer, de értsétek meg, nagy baj van, ha azt hisszük, bármely szervezet, intézmény, cég tőlünk, egy műkedvelő társaság hobbiból készített térképadatbázisából kéri le az őt érintő objektumok közigazgatási adatait! Ezért semmi értelme felméréseink pontosságához igazodó közigazgatási határok alkalmazása után sírni. Amennyire elnagyoltak patakjaink nyomvonalai, tavaink, folyóink, rétjeink, erdeink határvonalai, elég ennyi pontosságot elvárnunk a közig. határainktól is - ha beillesztjük azokat a rendszerbe. Nem a tehetetlenség miatt, hanem azért nem szorgalmazzuk a hivatalos, FÖMI féle kemény pénzbe kerülő adatok felhasználásának engedélyezését, mert kit szolgálunk vele?! Turistákat nem érdekli, bármi a terepen melyik településhez tartozik; akinek ez kell, nem hülye, nem tőlünk kérdezi le, hanem autentikus forrásból.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók