turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 23:09:33 (67564)
Magánvélemény.
A magam részéről a gyorsan összedobott gépi beavatkozást nem támogatnám. Láttuk a géppel létrehozott turistaút csomópontokat több tájegységben, láttuk a POI-k átszövegezését több tájegységben. Nem aratott osztatlan sikert, sőt! 11 év várakozás után azt a pár hetet már igazán kibírjuk. Nekem legalábbis nem sürgős. Megyémben a trekkelők sok település poligont mértek fel amelyek így - beépítettség vonatkozásában - közelítenek a valós állapothoz, nem igazán van arra szükség, hogy egy mozdulattal ezeket valaki átírja. Én nem a változástól rettegek, sőt nagyon várom, egészen más az amitől tartok, de attól sem rettegek! Tudtommal senki nem irta azt, hogy láthatatlan poligonokkal szeretné jelezni a közigazgatási határokat. A megye határok most is jelezve vannak és pontosan , és nem poligonok!

Cseremoha megállapítása jól jellemzi a helyzetet, és számomra ez a pontosság bőven elég:
Az adatbázis jelenlegi állapota szerint a Magyarország területén lévő POI-k kicsit kevesebb mint 0,7%-a nincs településhez kötve, valamint ezeken belül kb. 1-1,5% lehet a közigazgatási alapú besorolás szerint hibás besorolású.
[előzmény: (67563) Old Eye, 2014.05.19 22:37:55]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 22:37:55 (67563)
Basszus! Ilyen gyámolatlan társaságot, mint a turistautak.hu térképszerkesztô közössége, még nem láttam!

A sors ide sodort egy srácot, kinek számítógépén ott lappang háromezervalahány településpolygon, és tudja, kitől kapta. Fairy-nek teljesen igaza van abban, hogy így, ahogy van, nem használhatjuk fel, abban azonban nincs, hogy ezzel le is zárta az ügyet. Semmibe sem kerül hogy a srác megkérdezze a forrást, szabadon felhasználhatjuk-e. Igen vagy nem. Ha igen, van tizenkét napom elindítani, hogy az MGKE elnöksége engedélyt kérjen az anyag felhasználásához. Ha megkapjuk, nekem öt perc felnyomni az összes településpolygont az adatbázisba. Az, hogy melyik település melyik megyéhez tartozik, a lista publikus így elérhető kell legyen. Aztán... egy óra alatt összedobok egy processzt (Fairy-nek, Peter68-nak erre elég egy negyed óra :-) ), és a régi/új POI-k Telepules= és Megye= értékei egyből rendben lesznek. Egy homályos, zavaros tényező kiiktatva egy olyan reformmal, mely lehető legkevesebb beavatkozással jár a turistautak.hu rendszerébe. Senki sem igényli?

Most meg mi megy a fórumon?! Ennyire rettegünk az újtól, a változástól?!

Az Isten áldja meg! Turisták a fő célközönségünk, nekik gyűjtjük, kezeljük a térképadatokat! Az, hogy közigazgatási adatokkal spékeljük meg a POI-k leírásait, lássuk be, csak extra szolgáltatás! Legyen, nem okoz semmi kárt, elbírja a rendszer, de értsétek meg, nagy baj van, ha azt hisszük, bármely szervezet, intézmény, cég tőlünk, egy műkedvelő társaság hobbiból készített térképadatbázisából kéri le az őt érintő objektumok közigazgatási adatait! Ezért semmi értelme felméréseink pontosságához igazodó közigazgatási határok alkalmazása után sírni. Amennyire elnagyoltak patakjaink nyomvonalai, tavaink, folyóink, rétjeink, erdeink határvonalai, elég ennyi pontosságot elvárnunk a közig. határainktól is - ha beillesztjük azokat a rendszerbe. Nem a tehetetlenség miatt, hanem azért nem szorgalmazzuk a hivatalos, FÖMI féle kemény pénzbe kerülő adatok felhasználásának engedélyezését, mert kit szolgálunk vele?! Turistákat nem érdekli, bármi a terepen melyik településhez tartozik; akinek ez kell, nem hülye, nem tőlünk kérdezi le, hanem autentikus forrásból.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók