turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

pockokhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.07 09:53:58 (68464)
Én ugyanannyit elszöszölök mindkét programban, egy trackkel, de közben a JOSM-ban egy csomó más dolgot is helyre teszek a műholdkép alapján - és nem csak a felmérés közvetlen közelében (felületeket, árkokat, stb).

Engem meglepett, hogy mennyire el tudnak csúszni a trackek, akkor is, ha 5-6 különböző nyomvonal látszólag szépen együtt fut. Főleg erdős bokros területeken, a fedett részekről való ki-be lépésekkor gyakran 10-20(-30) métert is elmászik a track köteg, egyszer erre, egyszer arra - miközben a terepről is tudom és a műholdképekről is látom, hogy az út nyíl egyenes.
Meglepő az is, hogy az erdős területeken is mennyire jól kivehetőek az utak egyes részletei . Nyilván csak ez alapján nem lehet rajzolni, de ezekre az eltérő tónusú részekre és a kivillanó kereszteződésekre szépen lehet illeszteni.
Először volt olyan érzésem is, hogy a műholdkép csúszott el, de aztán rájöttem, hogy a trackek elmászása kis területeken sem esik egy irányba. Inkább attól függ, hogy az útnak éppen melyik oldalán van erdősáv.
Itt nyugaton a Bing sokszor eléggé elnagyolt, a MapBox fekete-fehér képeit viszont nagyon jól lehet használni. Az utak talán még kontrasztosabbak is rajta.

Trackeléskor elég egy területet nagy vonalakban, mondjuk U alakban bejárni. Ilyenkor pl. az U két szárán külön jelölöm a széles, tehát vélhetően a légifotón is látható utakat. Ha itthon látom, hogy az egymással kb. szembe induló utak a műholdkép szerint összeérnek, akkor nyugodtan berajzolom, nem kell bejárni. (ha a terület tele van kerítésekkel és útzárakkal, az más helyzet, akkor nyilván mindent meg kell nézni)

A JOSM megszeretésére nekem nem volt elég tíz perc (lehet, hogy mindenhol a MapEdit funkcióit kerestem benne ?), de ahogy olvasgattam az útmutatókat, tippeket-trükköket (sok van a neten, magyarul is), sikerült testre szabnom így most már egész gyorsan mennek az alapvető rajzolási műveletek.
Nem mellékes, hogy a rajzolás eredménye sok kimeneten már percek múlva megjelenik, így minden rögtön ellenőrizhető. A JOSM-ot ilyenkor be se tárom, hanem rögtön igazítom ami nem tetszik (nem kell újra letölteni a területet). Megrajzolok pár utat, pár klikk, feltöltöm, másik ablakban megnézem az eredményt, újra rajzolok, megint feltöltök, ellenőrzök, tovább folytatom, stb. Nagyon gyorsan lehet haladni.

A helyismeret nélküliek által műholdképről hibása paraméterekkel megrajzolt dolgokat (főleg utak), nagyon gyorsan rendbe lehet tenni tömeges paraméterezéssel. Először azt gondoltam, hogy ez rengeteg munka, gyakorlatilag újra kell csinálni a területet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a saját környezetemben az ilyen helyeket „menetből” rendezni tudom.

Ezek az első hét tapasztalatai, melyek megerősítettek abban, hogy az OSM jó irány lenne a TuHu számára.
[előzmény: (68463) martin, 2014.06.07 08:33:06]

martinhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.07 08:33:06 (68463)
Én azt tapasztaltam, hogy sokkal gyorsabban tudok a JOSM segítségével rajzolni. Nekem nagy segítség, ha a track mellett a légifotót is látom. Végre lehet Mac osx-en is rajzolni, nem kell újraindítanom a gépemet pc-módban. Nekem az is tetszik, hogy nem kell egy teljes tájegységet letöltenem, hanem tudom csak az új trackem környékét. Az is jó dolog, hogy akkor tudok rajzolni amikor akarok, nem kell figyelembe venni hogy valaki zárolta e a tájegységet, bár újabban ez ritkábban okoz gondot. A paraméterezés is gyorsabb, mert felkínálja az előzőleg használt dolgokat. És a kész munkát egyből megnézhetem. Én szívesen rajzolnék a JOSM segítségével turistautak.hu térképet.
[előzmény: (68462) alnibell, 2014.06.07 06:46:23]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.07 06:46:23 (68462)
Hahó, Többiek!
Se tapasztalat, se vélemény?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók