turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.26 09:29:45 (4743)
Látod ebből látszik, hogy teljesen másról beszélsz!
Vegyél a kezedbe pld. egy RP-DDK igazolófüzetet. Abban láthatod, hogy a túramozgalom útvonalán nem csak a pecsételő helyek vannak felsorolva, hanem - nagyon helyesen - minden olyan lehetséges ki és beszállási pont is be van írva ahol a túrázó a saját adottságait figyelembe véve meg tudja szakítani a túrázást.
Azt, hogy az RP-DDK rövidítés mit takar én úgy gondolom mindenki tudja akit érdekel.
Ha egyszer Te szerveznél egy tényleges túrát bárhova , bármelyik túramozgalom teljesítésére akkor rá fogsz jönni, hogy ha kimész Budapestról ( Zsámbékról) akkor nagyon sok olyan hely van Magyarországon ahol pld. a kék sáv jelzés csak magában egyedül megy, más jelzés nem keresztezi, de ott van egy falu, ahol van naponta egy két busz vagy egyre ritkábban de vonat is előfordul.
Az RP-DDK füzet és az OKT-is egyik hiányossága volt, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy a megadott táv és szint adatokat melyik pontig számolták ki.
Amikor valaki magának vagy egy kisebb nagyobb társaságnak szervez túrát akkor pontosan tudnia kell, hogy hol tud becsatlakozni az adott túramozgalom útvonalába, mennyi az a km ami belefér az adott napba, hol tudja befejezni és hazamenni.
A turistautak nyilvántartásának létrehozását az erdőtörvény irja elő a kezelők felé.
Az egyes útszakaszok nyilvántartási számot kapnak/kaptak mely a lehetőségekhez képest utal annak helyére is. A kék kör az kivétel ebben a rendszerben mert mint kiemelt túramozgalom egyedi a nyilvántartása és a terepi szakaszolhatóságot követi.
Az általam megjelölt pontok azt mondják meg a túrázóknak, hgy a teljesítésnél/igazolófüzetnél az ott megadott táv és szint adatok mettől meddig értendők, tekintheted akár egy 'elméleti kilométerkőnek' amit a tereoen egy útkereszteződés de nem biztos, hogy turistautak kereszteződése jelöl.
Az elnevezése azonos az adott turistaút hívatalos katalógusszámánál.

Ilyen túramozgalomhoz kapcsolódó 'csomópontot' olyan helyeken is szükséges létrehozni, ahol fizikailag a terepen nem turistautak keresztezik egymást hanem pld. a falu utcái, vagy akár sima földutak, vagy egyszerűen csak jellegzetes töréspont van az adott jelzésen ami a terepen is azonosítható, vagy akár van mellette egy jellegzetes épitmény.

Az a sok ezer pont amiről Te beszélsz a térképen mást takar, nyilván azok egy részére is szükség lehet hiszen egy adott helyet nevesít névrajz szerűen de nem névrajz típussal.

Hogy a Büdös-kútnál maradjunk, Te is tudod, hogy az a megnevezés konkrétan egy forrást takar.
Ennek a közelében van a Büdös-kúti kulcsosház, és még néhány nevesített hely de talán a forrás és a kulcsosház a legfontosabb. Mindkettő a nevében hordozza a lényeget, tehát a Büdös-kút mint turistaút csomópont megtalálható volt eddig is a térképen.

Én úgy gondolom, hogy ez az a POI kategória amit leginkább azokra érdemes bízni akik rendelkeznek valamilyen helyi ismerettel és ennek birtokában tudják, hogy mit és miért érdemes megjelölni külön NOI-val is hiszen nyilván eleve látszik a térképen, hogy egy K/S+ elágazásnál van az ember ahol a Büdöskúti forrás és Büdöskúti-kulcsosház látótávolságban van.

Jó munkát!
[előzmény: (4741) Old Eye, 2012.03.25 23:13:22]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 23:13:22 (4741)
hev, én is sokmindent csinálok itt, a motorházfedô alatt, de a birtokomban lévô adataim közül csak azt teszem publikussá, amelyre a térképolvasó turistának szüksége van.
Ha a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék túrájának teljesítôi RP-DDK-... néven ismerik a megközelítendô turistaút-csomópontokat, akkor bocsánatot kérek!
[előzmény: (4740) Hev, 2012.03.25 22:56:48]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 22:56:48 (4740)
Neked szakaszhatárok jelölésére kellett valami, ami nem publikus, nem tartozik senkire, csak rád és azokra, akik veled dolgoznak az RP-DDK projektben. Helyedben, helyetekben talán a szervezôdés POI típust használtam volna, talán egy kimeneten sem jelenik meg, ha mégis, nem akadt volna ki rajta senki.

Ne haragudj de Te valamit nagyon rosszúl látsz ha úgy gondolod, hogy a magam szórakoztatására és hasznára raktam be 98 db POI-t egy meglévő és működő túramozgalomra. Ezek lassan egy éve ott vannak és rajtad kívül senki nem reklámált miatta. Én nem a magam szórakoztatására bajlódtam vele és csináltam meg hozzá az itinereket hanem azért mert igény volt rá.
Mi az, hogy nem publikus, és nem tartozik senkire ne haragudj de ez már sértő.

Ha neked nincs rá igényed hát ne használd.[előzmény: (4739) Old Eye, 2012.03.25 21:53:27]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 21:53:27 (4739)
Becslésem szerint egész Magyaroszágon nagyjából 12000-15000 olyan turistaút-csomópont van, ahol turistaútjelzések találkoznak, kezdôdnek, végzôdnek. Nyilvánvaló, hogy ezeket mind nemcsak nevesíteni, de eltárolni sem érdemes. Folyamatosan változnak. Amikor szükség van rájuk, az éppeni turistautak vizsgálatával egybôl rendelkezésre állnak.

Azonban a fontosabb, sokak által ismert csomópontokat már kézbe kell venni. Ezek nem változnak. Büdös-kút mindig fontos csomópont volt és lesz, bárhogy is változnak a turistajelzések, ha elapadnak a források, ha összedôl a kulcsosház, akkor is; tehát fel kell venni az adatbázisba, de nem mint 'RP-DDK-81', hanem mint 'Büdös-kút', mert ez a neve. Nem azt mondod túratársaidnak, hogy, na, indulunk RP-DDK-81-re, hanem Büdös-kútra.

Neked szakaszhatárok jelölésére kellett valami, ami nem publikus, nem tartozik senkire, csak rád és azokra, akik veled dolgoznak az RP-DDK projektben. Helyedben, helyetekben talán a szervezôdés POI típust használtam volna, talán egy kimeneten sem jelenik meg, ha mégis, nem akadt volna ki rajta senki.

Ha átlagosnak tekinthetô börzsönyi tájegységen nevesítettem közel 50 turistaút-csomópontot, akkor egész Magyarországra körülbelül 1500 ismert, nevesített turistaút-csomópontot kapunk - ez kezelhetô mennyiség, adatbázis-kezeléstechnikailag piti. Összehasonlításul csak kocsma POI-inkból 2179 van most (Öööö... olahtamas, izé... hány település is van hazánkban?! :-) )

Az utak változnak, áthelyeződnek, megszünhetnek, a sok kapcsolódó információ is változhat, hogyan fogod megoldani a későbbi karbantartásukat?
Ugyanúgy, mint mi mindannyian, mint te. Megköszönjük a trekkelôk értesítéseit és átvezetjük az adatbázisban. Ennyi a karbantartás.
Nyilvánvaló, hogy a turistautak.hu adatbázisára támaszkodó kimeneteknek folyamatosan és automatikusan frissülniük kell. Az MTSZ honlapjain megjelenô adatoknak is.

Ha már Mecsek, nem tudom, az RP-DDK-... POI-knak rajta kell-e lenniük csomóponton. Ha nem kell, hagyd figyelmen kívül:
Turistaút-csomópont típusú POI 46.308036 17.730481 koon (Label=RP-DDK-66) nincs turistaút-csomópontra illesztve.
Turistaút-csomópont típusú POI 46.280884 17.718611 koon (Label=RP-DDK-67) nincs turistaút-csomópontra illesztve.
Turistaút-csomópont típusú POI 46.284667 17.829690 koon (Label=RP-DDK-71) nincs turistaút-csomópontra illesztve.
Turistaút-csomópont típusú POI 46.136877 18.116117 koon (Label=RP-DDK-76) nincs turistaút-csomópontra illesztve.
Turistaút-csomópont típusú POI 46.110526 18.135116 koon (Label=RP-DDK-77) nincs turistaút-csomópontra illesztve.
[előzmény: (4737) Hev, 2012.03.25 15:31:34]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 15:31:34 (4737)
Még egy gondolat, az én 97 db POI-m hat tájegységben található ennyit még le tudok kezelni , aktualizálni, módosítani ha szükséges.
Ha Te több ezer POI-t gépesítve generálsz akkor azoknak mi lesz a későbbi sorsa?
Az utak változnak, áthelyeződnek, megszünhetnek, a sok kapcsolódó információ is változhat, hogyan fogod megoldani a későbbi karbantartásukat?
Azt ugye tudjuk, hogy a jelenlegi 100 ezer feletti POI-k jelentős része is elavult és nem tudjuk tervszerűen karbantartani, csak véletlenül jönnek be jelzések a túrázóktól.
[előzmény: (4735) Old Eye, 2012.03.25 14:47:42]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 14:47:42 (4735)
OK. Nem nyúlok hozzájuk. Érthetô. Bár jobb lett volna, ha speciális igényt kielégítô infót speciális helyen tartanád, mivel ez egyáltalán nem tartozik a térképolvasókra. Ha ez a kódsorozat nem jelenik meg a kimeneteken, akkor jó.

Akkor a turisták által ismert csomópontok neveit külön mezôben kezelem, de ha fontosabb turistaút-csomópontban (turistautak találkozásában) nincs turistaút-csomópont típusú POI leszúrva, oda leteszem én. Ez így jó?
Az RP-DDK csomópontja odébb, a kulcsosháznál van, ahonnan ösvény indul az Évi-Jenci forrás felé.
[előzmény: (4734) Hev, 2012.03.25 13:54:38]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 13:54:38 (4734)
Én nem szeretném ha átneveznéd az RP-DDK POI-kat.
Azok a pontok mint lehetséges RP-DDK túra becsatlakozási pontok a 2012 nyári túrához (is) készültek, és az általad is hivatkozott MTSZ honlap és táblázat nagyon is utal rá, hogy fizikailag hol találhatók és minden szakasz mint itiner bizony be van linkelve az MTSZ honlapra is a túramozgalom hivatalos kiírásába.
Természetesen a túra egyéni bejárásához is szerintem jó segítséget jelentenek nem csak a folyamatos nyári vándorláshoz.
Az adott elnevezési rendszer szerintem logikus és rendszerezett, jól kereshető.
Amit a mögötte lévő hely jelent azt külön POI-k most is jelzik, jelen esetben az RP-DDK-81 es pontnál létezik a pecsételő hely POI is és a kulcsosház POI is.
Jelenleg van átdolgozás alatt az RP-DDK igazoló füzete. Az új füzethez a táv és szint adatokat is ezen pontok figyelembevételével számítottam ki, bármikor szükség lehet valamelyik résztáv gyors visszakeresésére, esetlegesen módosítására. pld. esetenként át is helyezem őket de csak én , mert a folyamatot pillanatnyilag talán jobban átlátom mint más.
Szóval kérlek, hogy ezeket a pontokat most ebben az évben ne nevezd át, talán később érdemes lesz rá visszatérni.

[előzmény: (4731) Old Eye, 2012.03.25 11:44:26]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 11:44:26 (4731)
Új téma! Túramozgalmak, turistaút-csomópontok
hev! hozzád fordulok, Te vagy a téma egyik legjobb szakértôje, de ez sokakat érint, ezért dobom fel itt, a fórumon.

Vannak egyfelôl a túramozgalmak. OKT, RP-DDK, Mária út stb. Azok, amik.
Másfelôl a turistaút-csomópontok - olyan helyek, ahol több turistaút találkozik (vagy turistaút jelzés változik, kezdôdik, végzôdik). Ezek egy része közismert hely, a legtöbb turista név szerint azonosítja. Börzsöny ismerôi elôtt nem ismeretlen a Csóványos, a Nagy-Galla mellett a Hamuház, a Rakodó, a Pénzásás stb.
Ha végignézzük a turistautak.hu-n a turistautak-csomópontjainak listáját, látható, mily sok nevesített csomópontot vittünk már fel.

Azonban nem egységes elvek alapján.

modras a Mária útjával nemcsak turistaút-csomópontnak tekinthetô elemeket is rögzített, hanem pl vasúti átjárókat (Nyírbátor, Pócsi út vasúti átj.), vallási tárgyú érdekességeket (Zsámbék, Pestis kápolna); szerintem ezek fontosak, de egyáltalán nem ebbe a POI típusba valók

kimici erdô mélyében lapuló útbaigazító táblákat is turistaút-csomópontoknak minôsített; szerintem ezeket inkább információs tábla POI típusba kellene átsorolni.

hev a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra pontjait következetes névkonvencióval, sorszámmal látja el (pl RP-DDK-81); ezek szerintem a térképolvasóknak semmit sem mondanak; az RP-DDK-t ismertetô doksik, pl ez (talán a legjobb anyag) sem utalnak rá.

Javaslom, tegyünk itt rendet!
Jómagam - több ok miatt, miket most nem részletezem (hosszú) - elkezdtem egy túraszervezést támogató program írását. A program a turistaút-csomópontokat összekötô turistautakból épít fel túratervet.
Ezért a turistaút-csomópont típusú POI-knak valóban turistaút-csomópontoknak kell lenniük és közismert (legalábbis a turisták által ismert) névvel kell ôket ellátnunk. Nemcsak a készülô program miatt. Általános igény. Nemde?

Ajánlom figyelmetekbe a lista elejét - elkezdtem nevesíteni Börzsöny fontosabb turistaút-csomópontjait.

Vélemény?

hev! Az RP-DDK mindegyik generált nevû turistaút-csomópont POI-jába beírtad:
Az RP-DDK útvonalának pontosítására létrehozott elméleti csomópont. Ne mozdítsd el a térképen! Köszönöm.
Jogos és tiszteletben tartandó kérés.
Kérdésem - átnevezhetem ezeket a POI-kat? Adott esetben RP-DDK-81 POI-t átnevezhetem 'Büdös-kút'-ra, hogy mindenki egybôl tudhassa, milyen helyrôl is van szó? (mitôl döglik a légy? :-) ) A generált, csak ránk, térképszerkesztôkre tartozó neveknek nem jobb helyük van a 'Leiras=' vagy 'Megjegyzes=' mezôk valamelyikében?

Aki mélyebben érdekel a téma, ajánlom figyelmébe modras dolgozatait:
http://turistautak.hu/wiki/Turistautak_logikai_h%C3%A1l%C3%B3zata
http://turistautak.hu/wiki/%C3%9Atvonalkezel%C3%A9s_fejleszt%C3%A9se


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók