turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 19:51:18 (68405)
Csodálom támogatóid türelmét és elvtársi fegyelmét, hogy még nem igazították ki szakmailag hibás állításaidat. Visszautasítom a vádakat, cáfolom a tévedéseket:

"nem lehet hozzáépíteni a más formátumú többihez"

Mihez kellene hozzáépíteni? Nem derül ki, hogy milyen más formátumú többire gondoltál.

"nem lehet belőle az eddig gyakorlat szerint kimenetet gyártani a megszokott eszközökkel"

Dehogynem. A Garmint gyártó mkgmap elsősorban osm adatból dolgozik jól, éppen az mp formátum támogatása hiányos. Igaz, honnan is tudhatnád. Mégis miért hangoztatod az ellenkezőjét? A mapnik is osm-hez készült fejlesztés, postgresql adatbázison, openstreetmap adaton érzi magát igazán otthon.

"a jelenlegi gyakorlat szerint készített kimenetek megrekednek itt és az OMP-nél is"

A kimenetek készítéséhez már most is osm formátumra alakítják az adataikat, ezt leírták itt a fórumon korábban. Minden nap átalakítják, abból készül a Garmin kimenet és tms csempe. Amúgy az omp komolyan fontolgatja az osm-re átállást, de náluk nem tévinformatikusok, hanem térinformatikusok döntenek a szakmai kérdésekben.

A turistautak.hu jelenlegi kimeneteinek készítése amúgy is felülvizsgálatra szorul. Időnként megakadnak, a hagyományos raszteres egészen speciális környezetet igényel. Amikor üzembe állítottuk, még nem léteztek a mai kiváló eszközök, amelyekre ideje lenne áttérni.

"ennek elkerülése megkövetelné a hagyományos munkamódszer szerint feldolgozást"

Ezt hogyan értetted?

"itt kellene rohamléptekben átszerkeszteni a régi adatokat az új formára, bizonytalan ideig fenntartva a kimenetek stagnáló állapotát"

Dehogy! Adatbázisból adatbázisba megy az adat közvetlenül, kézi beavatkozás nélkül, pár perc alatt. Lásd az omp kimenetgyártásánál említett napi gyakorlatot.

"elég egy külön ablakban megnyitni a szerkesztés alá vont területről rendelkezésre álló műholdképek valamelyikét"

Ez nagyon nem ad jó eredményt.

"műholdkép nincs a WGS84 felületre transzformálva"

A WGS84 egy ellipszoid, amelyre nem transzformálnak műholdképeket, mert a képek síkok. Erről szól a vetülettan, amit valószínűleg nem tanultál. A műholdképeket a webes megjelenítésben szinte kizárólagosan használt spherical mercator vetületben szolgáltatják, a JOSM is ebben dolgozik alapértelmezésben, de választható epsg kód alapján más, például a magyar EOV is.

A turistautak.hu által használt mapedit nem foglalkozik vetületekkel, így a raszteres háttér kezeléséhez először a vetületi átszámításokat kellene rendbe tenni.

A tms és wms adatforrások kezelésének mapeditbe beépítése véleményem szerint erősen meggondolandó, szerintem nem érdemes. Rengeteg munkaórát emészt fel, miközben van erre a feladatra kész, szabad szoftver. Az egyesület ezt a közösség pénzéből finanszírozná, vagy valaki bedobná lelkesedésből, mindkettő komoly áldozat. Tényleg úgy gondolod, hogy szakmailag felkészült vagy egy ilyen döntés mögé állni?

Délelőtt nem írtam véleményt Attibati mapedites felvetésére, mert akkor még nem tiportátok lábbal a fórumon elfogadott szabályt, hogy nem kritizálunk, hanem tovább gondoljuk és fejlesztjük a másikét.
[előzmény: (68403) alnibell, 2014.06.04 19:03:22]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 19:03:22 (68403)
Isten ments!

Az előzményben közölt írás, első, de főleg felületes olvasatban a segítőkészséget mutatja, valójában csapda.

Az egész előzménye az a felvetés, amely szerint a MapEdit alá is behívhatóvá kellene tenni az adott terület műholdképét.

Elhagyom a "valami, de" formulát, nem fogom kritizálni a javaslatot, csak hozzáfüzök néhány dolgot.
Van a hozzászólásnak egy árulkodó mondata, ez: "Az adat csak formátumában változik, tartalmában nem, továbbra sem lesz semmi köze az openstreetmap adataihoz, attól függetlenül és elszigetelten működik."
És ha formátumában megváltozik az adat, akkor
- nem lehet hozzáépíteni a más formátumú többihez,
- nem lehet belőle az eddig gyakorlat szerint kimenetet gyártani a megszokott eszközökkel,
- a jelenlegi gyakorlat szerint készített kimenetek megrekednek itt és az OMP-nél is, illetve
- ennek elkerülése megkövetelné a hagyományos munkamódszer szerint feldolgozást is vagy
- itt kellene rohamléptekben átszerkeszteni a régi adatokat az új formára, bizonytalan ideig fenntartva a kimenetek stagnáló állapotát.
Magyarul, a fejlesztésre javasolt kiegészítő alkalmazása egyenértékű az átállással, önként és dalolva. Ez így nem lehet a TuHu, mint térképszolgáltató érdeke!

Én még ennyire sunyi módon elővezetett "segítséget" még sehol nem tapasztaltam.

De vissza a műholdképekhez.
Azok nyomvonal ellenőrzési célra, hibás track kiszűrésére most is igénybe vehetők. Ehhez elég egy külön ablakban megnyitni a szerkesztés alá vont területről rendelkezésre álló műholdképek valamelyikét.
Továbbá, amíg egy műholdkép nincs a WGS84 felületre transzformálva, addig azt illeszteni nem lehet a felmért trekkekhez, csak illesztgetni. Másként fogalmazva, semmivel nem pontosabb az arról szerkesztett nyomvonal, mint egy trekk-köteg alapján.
[előzmény: (68363) Kolesár, 2014.06.04 06:27:43]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 06:27:43 (68363)
Fejlesszünk ki egy JOSM kiegészítőt a turistautak.hu szerkesztőinek, amely megkönnyíti az átállást a mapeditről. A megszokott típuskészletből lehessen választani, amelyet megfeleltet osm címkéknek. Pont rajzolásakor kattintás után egyből dobja fel a típuslistát. Lehessen választani a térkép egérrel való mozgatásának módját. Nyisson meg közvetlenül gdb fájlokat. Mentsen közvetlenül shp fájlt. A JOSM-nek a linux- és mac-felhasználók is örülnének, akik eddig szívtak a csak-windows mapedittel.

Ez akkor is használható lenne, ha a turistautak.hu úgy dönt, hogy folytatja a párhuzamos szerkesztést. A turistautak.hu szerverére telepíthető az openstreetmap infrastruktúrája: adatbázis és api. Az adat csak formátumában változik, tartalmában nem, továbbra sem lesz semmi köze az openstreetmap adataihoz, attól függetlenül és elszigetelten működik. A JOSM a turistautak.hu szerveréről tölti le az adatot és oda is tölti vissza.

Megszűnik a zárolás, egyszerre lehet szerkeszteni Nádudvaron és Püspökladányban. Le- és fel lehet tölteni közvetlenül a szerkesztőprogramból. Nem kell letölteni egy egész tájegységet, sokkal gyorsabban lejön és felmegy az adat. Megszűnnek a tájegységek határai, nem kell egyszerre két tájegységet kezelni. Megvalósul a teljes verziókövetés, visszakereshető az adat bármilyen időpontbeli állapota és hogy mikor ki mit módosított. Unicode, tehát helyesen leírhatók az idegen nevek is. Könnyen hozzáadható újabb paraméter pontokhoz, utakhoz, felületekhez.

Ezzel a köztes megoldással a turistautak.hu megnyeri az osm-hez kifejlesztett összes eszközt, benne többek között a műholdképeket kezelő szerkesztőfelülettel, de nem veszti el adatai függetlenségét. Használhatja akár saját magyar kulcsnevekkel, például út=ösvény. Beállítható, hogy csak külön kiérdemelt feltöltési jogosultsággal lehessen feltölteni.

Hozzáteszem, hogy nem ez a legjobb megoldás, mert továbbra is az osm-re való áttérést javaslom, csak felvetettem, mint köztes lehetőséget.

Az értetlenkedőknek (például rekasi) mondom, hogy amikor eltűntem, akkor először ennek a köztes megoldásnak a bevezetését készítettem elő, kipróbáltam saját gépen működött. Közben az osm adata is annyira felfejlődött, hogy méltóvá vált az egyesítésre, így továbbléptem rajta.

Fontosnak tartom összehasonlítani a licencfeltételeket.

Az openstreetmap eszközei szabad szoftverek, nyílt forrásúak, módosíthatók.
https://github.com/openstreetmap/openstreetmap-website
https://github.com/openstreetmap/josm

A mapedit nem szabad szoftver, hanem shareware, a forráskód használatához és módosításához regisztrációs díjat kellene fizetni, feltételezem hogy felhasználónként. "the right to use and modify the Source Code for development of own products is granted only if the registration fee for the Software is paid"
http://www.geopainting.com/en/License.html
[előzmény: (68348) Attibati, 2014.06.03 20:10:41]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 20:10:41 (68348)
Fejlesztessük ki a Mapedit alá az űrfelvétel kezelő modult. Tudtommal a Mapedit nyílt forráskódú, pénzünk is lenne rá, legalább az idén el tudjuk költeni valamire az egyesület által felajánlott hozzájárulást.
[előzmény: (68345) Old Fairy, 2014.06.03 16:51:57]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 16:51:57 (68345)
Megismétlem a felhívást:
-----------------------------
Szerintem az iszapbirkózásból most már igazán átalakulhatnánk brainstorminggá.
A cél:
Mutassunk utat a turistautak.hu-nak! (Jövőkép kialakításának megalapozása)
A szabályok:
1. A másik ötletét, elgondolását tilos bármiféle kritikával illetni.
2. A másik ötletét, elgondolását szabad továbbgondolni, továbbfejleszteni.


Tehát egyelőre a cél a sok kreatív ember tarkasága. Az ötletek, gondolatok csoportosítása, mérlegelése, szelektálása későbbi feladat.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók