turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 14:05:13 (6969)
Természetesen, a "lezáráskori" állapotot tükrözi.
Találtam néhány észrevételt anno, melyet megyei "illetékesek" tettek közzé, de ezekre nem volt érdemi "reakció".

A hivatkozott nyilvántartást "alapként" jól tudtam hasznosítani, természetesen egy "befagyasztott" nyilvántartástól nem lehet számon kérni a nyomvonal változásának követését.
A nyomvonal, ha kitöltötték a megfelelő mezőt, akkor elérhető (TUHU), Zala vonatkozásában azonban nem.

Végezetül egy példa:
T320.B22(29) {P121823,P180932,P180933,P44513,P181128,P180869,P44322}

Ez egy turistaút(!), a megfelelője:
http://mtsz.org/turistautak_listaja_tajegyseg_szerint/2.oldal?area_id=169
Zala091A
Zala091B
Zala091C
Ha még lenne korlátozás, akkor "összefésülném" a két nyilvántartást, de van dolog a kertben is:-(
[előzmény: (6965) olahtamas, 2020.05.19 12:07:49]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 12:07:49 (6965)
És ha jól tudom, az egy statikus állapotot tükrözött, tehát az azóta a turistautak.hu -ra felkerült turistautak nincsenek benne?
[előzmény: (6964) Güszi, 2020.05.19 11:55:27]

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 11:55:27 (6964)
"Én úgy tudom, hogy kb. 10 éve az egész országra készült egy nyilvántartás..."

Ez, sajnos nem teljesen igaz.

A Börzsöny vonatkozásában pl. van 5 útvonal, ez mind OKT.
Teljes egészében hiányzik a Gödöllői-dombság.

A Bükk csak a B-A-Z megyei útvonalakat tartalmazza.

Nincs Kisalföld tájegység.

Korlátozottan használható a Zalai-dombság.

Igaz viszont, hogy sok tájegység vonatkozásában meglehetősen jól használható 10 év elteltével is.
[előzmény: (6962) Hev, 2020.05.18 08:19:55]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.18 08:19:55 (6962)
Én úgy tudom, hogy kb. 10 éve az egész országra készült egy nyilvántartás olyan tartalommal ami most is teljesnek mondható.
Ebből aztán kitiltották azokat akik a melót elvégezték de arra nem volt emberük, hogy aktualizálják. Természetesen azóta sok helyen változott de formailag, tartalmilag és kezelhetőség szempontjából lényegesen jobb volt mint a mostani. Igaz ezért senki nem kapott egy fillért sem!

Ez csak egy pld. de az egész ország ott van most is a régi oldalakon:
http://mtsz.org/turistautak/ropoly_-_simonfa
[előzmény: (6961) olahtamas, 2020.05.18 07:52:36]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2020.05.18 07:52:36 (6961)
Nehéz az MTSZ embereinek, mert nagyon meg van kötve a kezük.
Látszik, hogy a felülről jövő politikai jellegű indíttatásból, mindenhol azt kell figyelniük, ki mikor veri át őket.
(mellesleg néha van is alapja, mert voltam ellenőrként én is a terepen, és jelentettek készre pár helyen olyan szakaszt, ahol évek óta nem járt kint festő )
Sajnos valahol erre vezethető vissza nekünk is sok olyan munkánk feleslegessé válása, amelyet nem igazán értettek meg (pl. Turista útvonalak útjelző táblarendszere), kérdezni meg snassz lett volna, így inkább kitaláltak valamit és azt hajtották végre.
És ez csak 1 példa a sok közül.
A felmérésekre is kb. így lehet gondolni, hogy a felmérők "parancsra" mennek ki, és lehetőleg olyan helyekre, ahonnan van információ innen-onnan a turistautakról (TUHU,OSM,Papírtérképek, stb..)
Mivel most törvényben rögzített feladatként kapták meg a nyilvántartást, leginkább úgy lehet egy utat felméretni velük, hogy pályázat keretében, egy megadott track szerinti útvonalon a festést meg kell csinálni, és akkor ők majd úgy is kimennek, hogy azt a szubméteres pontosságú GPS által mérten dokumentálják. És akkor persze lehet melldöngetve mondani, hogy felmértük pontosan, "dübörög a gazdaság" és hasonló frázisok...
Azt viszont ne várd, hogy a felmérők fognak utat keresni, így nem is szerepelnek a nyilvántartásukban.
Nem tudom az excel formátumban mit kértek, de könnyen lehet, hogy azt hitték, hogy annyi elég egy turistaút definiálására..
Nézd meg a Somogy megyeiekét, az már tartalmaz kódokat a kezdő és végpontokat a szakaszhosszakat és a jelzésfestések időpontját meg még pár dolgot:
https://smtsz.gportal.hu/portal/smtsz/upload/720174_1514902243_09864.xls
Ez alapján sem könnyű de már összeszedhető, hogy merre vezetnek a turistautak:
https://turistautak.openstreetmap.hu/operator.php?operator=SMTSZ

Ha jól veszem ki a szavaidból, jelenleg te sem tudod, hogy merre vezet az út Pallag és Bocskaikert között?
Mit tud az MTSZ ez ügyben segíteni? Meg lehet őket kérni, akkor legalább remélhetőleg válaszolnak.
Maguktól biztos nem fogják erőltetni, hiszen azzal csak a munka van.

[előzmény: (6960) FTom, 2020.05.17 23:34:53]

FTomhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.17 23:34:53 (6960)
Persze, hogy nem a pénz számít a festésnél, anélkül is ment korábban is. (Mellesleg a pályázatok szemléletében, a jelentős időt felemésztő terepi előkészítés, fotós dokumentálás nem is méltányolandó semmiség).
A megbecsülést, érdemi válaszokat, a partnerséget hiányoljuk már évek óta. Igaz ez a helyi turistautak problémakörére is.
Nem az excel tábla a lényeg, hanem hogy az MTSz adott egy ilyen formátumot, abban kérték és meg is kapták a választ, de három és fél év óta nem lépnek az ügyben. Tehát, hogy az ötéves ciklusokra bontott festési tervet központilag akarták koordinálni, aztán semmi sem történt.
Ha érkezett volna megkeresés, állásfoglalás ebben a hosszú időszakban, hogy központilag nem megy, de támaszkodnának a helyiekre, vagy kihirdetnék, hogy vállalkozókat keresnek a megoldásra, az becsülendő lett volna.
A mostani hírből sem az következik, hogy a helyiekre támaszkodnának (logikusan írod: annak van rálátása, aki ismeri), és hogy az MTSz-nek ne lenne kapacitása "lemenni", bejárni. Semmi nem utal arra, hogy az MTSz-en kívül van-e, kell-e más közreműködő.
Éppenséggel a fordítottja cseng ki a cikkből, amit már Hev is kiemelt: az MTSz ”azon dolgozik, hogy az országos turistaút hálózatot teljes egészében feltérképezze. Ezt a feladatot nyolc kiváló terepi szakember végzi”.
A tábla ügy témából azt kell érteni, hogy mire vezet, ha nem támaszkodnak helyismeretre (amit végül beismertek), és azért is lesz valami használhatatlan. Ha a mostani hírverés szerint haladnak, azaz minden eldől a szakavatott bejárásokkal, központilag, akkor mégiscsak járhatunk hasonlóan. Itt a párhuzam.
[előzmény: (6959) olahtamas, 2020.05.17 20:35:07]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2020.05.17 20:35:07 (6959)
Az MTSZ-ben szerintem nem nagyon van kapacitás az ilyesmire, hogy lemenjen valaki Debrecenbe és bejárjon, majd véleményezzen utakat.
Az utak kijelölése és felfestése az út kezelőinek a feladata, nekik van rálátásuk a helyi viszonyokra.
Azt is nekik kéne tudniuk, hogy az adott utat mennyien járják, érdemes e fenntartani.
Nem tudom, hogy milyen excel tábla után, ki ígért neked milyen választ, de attól tartok, hogy a nagy pályázatosdiban már rég el is felejtették.

Egyedül annyi az elvárás a festési pályázatoknál, hogy a festések az MTSZ útmutatóinak és a szabványnak feleljenek meg.
Valamint az útvonalra a tulajdonosi és hatósági engedélyek legyenek meg.
Mivel a megállapított pénzek a teljes felújításra vonatkoznak, ezért azt is várják el a teljesítéseknél.
Ez amúgy nagyjából működik is, nagyon sok helyen meg tudják csinálni az igényes festést a jelzésfestők.

Az elhibázott táblázást kár ide hozni, az MTSZ elismerte a hibáját és elkezdték javítgatni a táblákat, de nincs is köze a mostani témához.

Ahogy elnézem, nálatok a problémát inkább az jelenti, hogy kevés az aktív jelzésfestő, aki a jelzésfestő útmutató szerint tud festeni.
Ez esetben nehéz mit tenni, tudom nem egy álom kereset a napi 10-20 ezer forint, de jó esetben nem is ezért csinálja az ember.
Sajnos az is előfordulhat, hogy túl szigorú ellenőrt kaptatok, bár nem ismerem a konkrét esetet, de érdemes visszakérdezni, hogy az
útmutató melyik pontjában foglalt szabálynak nem felel meg a melyik jelzés, ha netán ezt nem mondták meg.
Vagy persze az is lehet, hogy egyszerűen csak az esztétikával volt a gond, az a legnehezebb kérdés mert nehéz rá egzakt tűréshatárt megadni.
Aztán lehet végül rákényszerülünk, hogy ilyet is csináljunk, csak nem sok kedvem van több oldalas alak- és mérettűrések, vízszintesség,
megfolyások maximális mértéke, és egyéb jellemző esztétikai hibák definiálásához.

[előzmény: (6958) FTom, 2020.05.17 09:07:24]

FTomhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.17 09:07:24 (6958)
Köszönöm a választ, és hogy megtaláltad a régi nyilvántartás részeit! Amit a hajdutura honlapon találtál, az egy elég régi és aktualizálásra váró állapot. Nem is az alapján lehetett volna továbbindulni, hanem például azon excel táblázatból, melyet (mint írtam) három és fél éve megküldtünk az MTSz-nek.
A megyei honlapi információk frissítéséhez, illetve a jelen aktuális teendőihez vártuk-várjuk az MTSz közreműködését, válaszát stb. az említett dátum óta. Tehát megbeszélni, bejárni azokat az utakat, melyeken ma is lehet és érdemes túrázni, fenntartani.
És talán nem távolról eldönteni, mint az ominózus, használhatatlan útjelző táblák megtervezését, kihelyezését.
Lenne mit tisztázni. Csak egy példa: hogyan folytatódjon Pallag és Bocskaikert között a piros sáv, mely szakaszt éppen a csapatoddal együtt jártunk végig akkor, amikor még nem vágta ketté a (közben megépült) 354-es út.
Festésre nem tudok megyei vállalkozó társakat. Az utolsó pályázatnál teljes felújítást várt el a minősítő, holott bárki számára végig jól követhető, kapujeles festés történt. Akár le is lehetne mindent vakarni, ha annyira használhatatlannak vélték. Mindenesetre az aktivitási kedvet sikerült elvenni. Lehet, hogy kiváló minőségű és szabványos jelek felelnek csak meg, de ennyi ideje itt senkinek nem volt anno. De ahogy tapasztaljuk, MTSz-szervezéssel sem tolongtak évek óta sem sehonnan, hogy felújítsák a megyei jelzéseinket.
Tehát az említett megyei turistautakról sem egyeztetési, sem tájékoztatási hajlam nem tapasztalható a "központból" felénk az utóbbi években. Akár bejárásról, kijelölésről, festésről lenne szó. Emiatt is írtam itt neked.
[előzmény: (6957) olahtamas, 2020.05.17 07:58:47]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2020.05.17 07:58:47 (6957)
Keresgéltem a neten, ezt találtam:
http://www.hajdutura.hu/zt2.htm

Ez így elég kevés egy felújítás megtervezésére, sokat kell szöszölni vele, míg
kiderülnek a szakaszok kezdetei-végei, jelzésfestés dátuma, stb...
Mivel vannak olyan megyék, ahol ennél jóval kezelhetőbb nyilvántartások vannak,
gondolom azokkal kezdték a munkát. Remélhetőleg azért felétek is elérnek.

Az MTSZ régi honlapjának nyilvántartása megvan:
http://mtsz.org/turistautak_listaja_megyek_szerint?area_id=59
Ebben már látszanak évszámok is, a kattintható térképek kicsit kaotikusak, de kellő kitartással
kezelhetőek lennének, csak kitartás kell hozzá.
Gondolom a TUHU-s linkek miatt viszont az akkoriban nem tisztázott körülmények között
ezt a megoldást nem preferálták.

Ezen felül a pályázatok során festett szakaszokat méricskélik, nem tudom, hogy
nálatok mennyi jelzés festésére adtatok be pályázatot, az MTSZ honlapján nem
nagyon látok az elmúlt 5 évben az AK-n kívül túl nagy aktivitást.
Látom az idei pályázatra már van mozgolódás:
https://turistaterkepek.hu:3344/webappbuilder/apps/jelzesfestes/
[előzmény: (6956) FTom, 2020.05.17 01:05:29]

FTomhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.17 01:05:29 (6956)
Csak reménykedni lehet, hogy tényleg hasznos lesz majd, amit a turistautak felméréséről szóló mostani hír valós eredményként jelez. Senki nem vitatja, hogy járják az országot hozzáértő felmérők (legutóbb tavaly ősszel, az új AK igazoló füzet sürgetővé váló kiadása miatt jelen is voltak a megyénkbeli kék szakaszokon).
Az összes egyéb (nem országos kék) jelzésű turistaúttal kapcsolatos hivatalos bejárásokról, egyáltalán a kijelölés/megtartás vagy nyilvántartás koncepciójáról semmit nem oszt meg az országos központ például a mi megyénkkel (Hajdú-Bihar). Már három és fél éve. Pedig 2016 decemberében sürgősséggel kértek kimutatást a Szövetségünktől.
Talán már nincs is szükség a helyismeretre, a helybeli turisták, ott élők tapasztalataira. Központilag tudni lehet, mit érdemes felmérni, kijelölni turistaútnak, mindez látható a mikroszkóp alatt?
Mellesleg a korábbi, megyénkénti nyilvántartást sikerült jó mélyre süllyeszteni, kikerült a honlap archívumából is. Még sokáig nem lesz új, de már ne is lássuk, mire építkezzünk?
[előzmény: (6952) olahtamas, 2020.05.16 07:56:42]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2020.05.16 07:56:42 (6952)
Nagyjából jól mondod.

A szabadon ingyen elérhető kritérium sajnos nem következik az adatok közpénzből való finanszírozásából.
Sajnos a közpénzből finanszírozott ingatlan nyilvántartás sem érhető el ingyen a festők nagy bánatára, hiszen így nem tudni, hol vezet a turistaút adott esetben magánterületen.

Az OSM példa linkje arra a sárgára:
https://turistautak.openstreetmap.hu/magasp.php?kap=2487567

Egy nyilvántartási azonosító szám, az adott nyilvántartás készítőjének az "indexe" így az OSM nyilvántartásában ez a 2487567-es út jelenleg.
Az MTSZ azonosítója az utaknak sajnos megye/jelzésfestő függő, ahány megye annyi számozási rendszer.
Az adott jelzést valóban festettem én is, de az már több, mint 10 éve volt, 2019-ben más festette, én csak végig jártam akkor.
Jó sok oszlopot tett ki az illető, reméljük megmaradnak:
https://www.mapillary.com/app/?lat=47.590545000000006&lng=18.723546&z=17&dateFrom=2019-03-08&pKey=LrBbJGYLIeFe0vLsSWdoLQ&focus=photo

Aki végig akarja járni, annak azt is jó tudnia, a nyilvánvaló adatok mellett @osm 21.89km 517m/349m,
hogy azt mikor festették, mert akkor sejtheti mennyire követhető.

Amúgy a TUHU és OSM adatok szépen összecsengenek ez esetben a táv 1%-on belüli a szint azért picit jobban szór majdnem 10% de ez az alkalmazott domborzatmodellek és egyéb tényezők figyelembevételével érthető.
[előzmény: (6951) Old Eye, 2020.05.15 22:13:01]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2020.05.15 22:13:01 (6951)
Félreértetted aggályaimat.

Mondok egy, nekem kézenfekvő példát.
Van egy S sáv jelzésű turistaút Zsámbék (itt lakom) és Nagykovácsi között.
Egynapos kellemes túra.

Ezt a közel jövőben a nyolc kiváló terepi szakember valamelyike felméri (vagy részekre bontva felmérik, ez most érdektelen) és rögzítik MTSz adatbázisában.

Egy természetbarát turistát érdekli az útvonal. Végig akar menni rajta. Le akarja tölteni kütyüjére a nyomvonalat.

Az MGKE turistautak,hu raszteresének van ehhez hasonló szolgáltatása. A kattra megjelenő térkép közepén ott a tárgyalt S sáv zsámbéki vége.
A raszteres egyik extra szolgáltatása 'Turistaútjelzések kigyűjtése'.
Beállítjuk 'jelzett turistaúton', 'S jelzésűt csak' 'teljes hosszban', 'Mehet'-re visszatérünk a térképre.
Katt az S sávval jelölt turistaút bármely pontjára.
Pár másodperc múlva megjelenik a teljes nyomvonal, megkapjuk hosszát, szintkülönbségét és letölthető többféle formátumban.

Az OSM útvonaltervezője biztos nyújt ilyen szolgáltatást.

A két szolgáltatásnak van egy közös jellemzője - nem hivatalosak.

A hivatalos nyomvonalak tulajdonosa az MTSz.
A felmérések, az adatbázis létrehozásának és fenntartásának költségeit nyilván közpénzből fedezik.

Ezért remélem, a példának felhozott S sáv nyomvonal meg a többi szabadon, ingyen lesz elérhető, letölthető.

Megjegyzés.
Egy jelzett turistaút sincs így eltárolva az MGKE adatbázisában, a processz a beállítások és a kattintás pozíciója alapján határozza meg az adatbázis olvasásával.
Nem tudjuk megadni a jelzett turistautak 'hivatalos' azonosítószámát, létrehozójuk, jelzésfestőjük (ennél az S sávnál olahtamas kollégánk) nevét, létrehozásuk, karbantartásaik dátumait stb stb - de nem is kell, mert azt, akinek szüksége van a nyomvonalra, mert végig akar menni rajta, nem érdekli, csak '21.7 km, 375/545 m, GPX', ennyi elég.
[előzmény: (6948) Hev, 2020.05.15 19:34:39]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.15 19:34:39 (6948)
1. Az MTSZ az élő turista utak felmérését, felújítását és nyilvántartását végzi, nagyon helyesen.

Ha egyszer egy turistaút bármi okból megszűnt akkor annak nincs helye a térképen mert félrevezető, pld. igencsak idiótának néznék azt aki a Burok-völgybe betérképezi a kék jelzést holott most is ott vannak az egykori jelzések mint "műemlék".
A térképre tett de valójában megszűntetett utak nem véletlenül szűntek meg azok járhatósága nem biztosított így aki olyan térképet használ ami ilyen utakat tartalmaz egyenértékű azzal mintha 20 éves papír térképet használna. Akinek ez kell használja, magánügy.

2. Az MTSZ már 5 éve folyamatosan méri fel a felújított jelzéseket és ezek nyilvánosak most is. A jelzés felfestője, a festés ideje és a track is pontosan elérhető. Ingyen.

3. A nem turista utak halmaza azaz pld. a tanösvény maradékok, különféle szakrális utak nem tartoznak a profilba.
[előzmény: (6947) Old Eye, 2020.05.15 11:41:29]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2020.05.15 11:41:29 (6947)
Eredményes, az egyre korszerűbb tájékozódási eszközökkel rendelkező turistatársadalom számára is hasznos munkát kívánunk!

Reméljük,
- azokat a jelzett utakat is bejárják, amikről nem tudnak
- hozzáférhetővé teszik a rögzített nyomvonalakat, ingyen
- folyamatosan napra készen tartják az új adatbázist
[előzmény: (6946) Hev, 2020.05.15 11:16:34]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.15 11:16:34 (6946)
A Magyar Természetjáró Szövetség a turistautak jogszabályi rendezettség megteremtésével párhuzamosan azon dolgozik, hogy az országos turistaút hálózatot teljes egészében feltérképezze. Ezt a feladatot nyolc kiváló terepi szakember végzi - egy-két szélsőséges időjárású naptól eltekintve- egész évben.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók