turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 14:38:50 (6856)
Természetesen ismerős, nézegetem is az OSM térképeit.
De leginkább járok a terepen:-)

A gondom az, amit már többször is megfogalmaztam, hogy nincs "mögötte" olyan csapat, amely biztosítaná, hogy a gyors frissítésnek "tartalma" is legyen, azaz változzon is az adatbázis. Hiába a frissítés, ha a változások nem jutnak el a térképet szerkesztőkhöz.

Nemrég láttam, hogy egy útvonal változás át lett vezetve a TUHU adatbázisán, trekk alapján.
Pár napon belül "átvette" az OSM és ott már látszik az új útvonal.
De hol van az "önálló", TUHU-tól független forrás?

Az lenne a megoldás, hogy ha azt szeretném, hogy lássam a befektetett munkám eredményét, akkor "álljak át" én is?
[előzmény: (6854) olahtamas, 2016.08.30 12:50:13]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 12:50:13 (6854)
Régen fontos volt, hogy akár "kenyérpirítón" is megnézhető legyen egy térképrészlet.
Számomra most is fontos, egyetértek veled ebben a kérdésben.
Kell egy olyan lehetőség, amellyel akár mobiltelefonról, kevés internet használattal is meg lehet nézni egy friss térképrészletet.
Az ilyen 1-2 hetes frissítésű kimenetek már nem versenyképesek ebben a kategóriában.

Bár gondolom már ismerős, de azért megemlítem, hogy a http://friss.openstreetmap.hu/ 5 percen belüli frissítéssel működik.
Pedig az itt leírt kimenetgyártó motor van az mögött is, csak nincs véglegesen testre szabva a tuhu adatokhoz.
[előzmény: (6853) Güszi, 2016.08.30 11:52:16]

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 11:52:16 (6853)
"Másrészt pedig a MapSource alá behívható teljes térkép állomány összesen 92 MB-nyi tárigénye igazán nem nevezhető fölöslegesen lefoglalt tárhelynek. Ennek a frissítése gyakorlatilag egy-két percen belül lezajlik."

Tiszteletben tartom a véleményedet, szerintem felesleges:-)
Megértem azt is, hogy a frissítés időigénye nem nagy, de ez is felesleges, ha van egy WEB-lap, melyen a legfrissebb állapotot nézegethetem, minden előfeltétel nélkül.
A szolgáltató frissít "helyettem", én nézegethetek, kicsinyíthetek, nagyíthatok tetszés szerint, nem kell "közvetítő alkalmazás", mely akár a MapSource, akár a MapEdit.

Nem próbálok senki meggyőzni arról, hogy én látom jól. Ha valaki tesz azért, hogy ez a szolgáltatás működjön, akkor annak örülök (meg is köszönöm, és segítek, ha tudok), ha valaki szerint ez a szolgáltatás felesleges, azzal megpróbálom megvitatni érveimet, miszerint miért nem felesleges. Ennyi történt.
[előzmény: (6848) alnibell, 2016.08.30 10:09:09]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 10:09:09 (6848)
Én, úgy általában, megpróbálok az álláspontom mellett érvelni. Erről a szokásomról már nem fogok leszokni, s jó néven veszem, ha a partner is érvel.

Az MGKE-vel nincs dolgom, ők semmibe vesznek, mint ahogy eddig is. Meghozták a döntésüket, lelkük rajta, de a létrejött állapot adott, aminek van pozitív hozadéka is. (Lásd a legújabb fejlesztést, ami a szabad hozzáférés nélkül nem valósulhatott volna meg.)
De nézzük a kérdést a Te oldaladról közelítve.
Bejárod a kiszemelt szakaszt, nyomvonalat és érdekes helyeket rögzítve, majd - a jelek szerint már előre egyeztetett módon - átadod azt szerkesztésre a partnerednek. Mondjuk másnap megtörténik a track feldolgozása, a POI-k felvitele. Ez messze nem az azonnali ellenőrzés lehetőségét nyújtja. És még szó sem esett az alább vázolt technikai nehézségekről.

Azt tudomásul kell venni, hogy az adatbázis minden időpontban hordoz magában hibákat, hogy folyamatosan veszti az aktualitását. Az nem (lehet) cél, hogy ne legyen állandóan korrigálva, hogy a minőség fűrészfog szerűen ne legyen állandóan fenntartva, de inkább javítva.
De egy kényelmi szempont érvényesülése nem eredményezheti pont ennek az akadályozását. Ezért merem azt írni, hogy pár napos türelem mindenkitől elvárható (lenne).
Másrészt pedig a MapSource alá behívható teljes térkép állomány összesen 92 MB-nyi tárigénye igazán nem nevezhető fölöslegesen lefoglalt tárhelynek. Ennek a frissítése gyakorlatilag egy-két percen belül lezajlik.
[előzmény: (6846) Güszi, 2016.08.30 09:34:06]

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 09:34:06 (6846)
"Így aztán nem kell a MapEdit-hez nyúlni, elég a MapSource alatt átnézni a kész térképet."

Nehéz Veled vitatkozni.
Én MapSource alá se töltök térképet, hisz, ebben az esetben egy idő után elavul az adatbázis, ami a gépemben, amúgy is feleslegesen foglal helyet.

Ahogy már írtam, számomra kényelmes szolgáltatás, de ha ez se lesz, akkor azt hiszem, én se fogom azon törni magam, hogy legyen tökéletesebb a TUHU adatbázisa.
Ez lenne a cél?
Várom tehát, hogy megoldódjon a probléma, mely azóta áll fenn, hogy "átállt" az MGKE.
[előzmény: (6845) alnibell, 2016.08.30 08:42:56]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 08:42:56 (6845)
Talán még két év se telt el azóta, hogy K.A. elindította az összehasonlításra tervezett projektjét, ami aztán tavaly júniusban a TuHu vonatkozásában leállt. Nem volt teljesen kidolgozva, voltak hiányosságai, mindenesetre valóban megjelent rajta, szinte azonnal, a feltöltést követően az előzetes szerkesztés.
De ...
Ugyanakkor többeknek az volt a tapasztalata, így nekem is, hogy egy-egy szerkesztési célú letöltés akár több tíz percig is elhúzódhatott, de akár sikertelenné is válhatott. (Volt itt róla szó.)
Ezt én akkor is, most is annak tudtam be, hogy térkép generálás idejére zárolva van a generálás adatforrása, nem lehet ahhoz hozzáférni. Ha tényleg így van, akkor az általad kívánt előny, kedves Güszi, sokkal inkább hátrány, már ami a további módosítási, javítási, bővítési szerkesztéseket illeti.

Hajdan naponta frissültek a kimenetek, egy hajnali időponthoz kötve. És ez nyilván nem véletlenül alakult így. Manapság 3-4 naponként aktualizálódnak a kimenetek, ami ugyan a korábbiakhoz képest visszalépés, de még - szerintem - megfelelő gyakoriságú. Ennek is oka van, és nem az, hogy csökkent a szerkesztések száma.
Annyi türelem - megint csak szerintem - meg igazán elvárható, hogy egy-egy részfeladat teljesítése, ill. annak eredményessége a valódi, a felhasználóknak szánt kimeneteken legyen ellenőrizhető. Már csak azért is, mert a szerkesztő bizonyára elvégzi a munkája ellenőrzését a feltöltés előtt, ill. azt követően.
Így aztán nem kell a MapEdit-hez nyúlni, elég a MapSource alatt átnézni a kész térképet.
És további ellenvetésként vedd figyelembe a K.A. féle raszteres kimenet azon hiányosságait, amiket már többször jeleztem, de más is említést tett róluk.
[előzmény: (6844) Güszi, 2016.08.30 07:37:44]

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2016.08.30 07:37:44 (6844)
"Elsősorban azért nem, mert minden egyes feltöltésnek azonnal indítani kellene egy térkép generálást, ..."

Mikor én kapcsolatba kerültem a TUHU-val, akkor ez így is volt.
Nagyon jó szolgáltatásnak tartottam, és most is azt gondolom, hogy jó lenne, ha visszaállna a rend. Teszek is ezért, ha tudok. Sajnálom, hogy Te ezt feleslegesnek minősíted.

Még Te is rajzoltál emlékeim szerint "nekem", és ezen a térképen tudtam megnézni, hogy ott van-e az útvonal (az eladdig fel nem mért kereszteződések pl.), ahol én jártam. Nem kell a térképet GPS-be tölteni, csekély erőforrás kell a felhasználónak, és már láthatja is munkájának eredményét.
Nem értem, mi ezzel a probléma. A gép azért van, hogy feldolgozza az információkat, én meg azért trekkelek, hogy lássam a térképen, hogy azt mutatja-e, ahogy én láttam. Nem utolsó sorban azért, hogy más is láthassa, és tudjon tájékozódni.
Ha nem lenne, akkor maradna a MapEdit, de lássuk be, ez nem a felhasználó eszköze!
[előzmény: (6840) alnibell, 2016.08.28 22:09:08]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.28 22:09:08 (6840)
K.A. projektjének fejlesztésébe ha akarnál, se tudnál energiát fektetni.
Az végül is nem más, mint a különböző forrású kimenetek gyűjteménye, amelyeket csak nézegetni lehet, semmi másra nem használhatók.
Azt pedig nem tartom szükségszerűnek, hogy egy adott szerkesztés a feltöltést követően azonnal megjelenjen egy kimeneten. Elsősorban azért nem, mert minden egyes feltöltésnek azonnal indítani kellene egy térkép generálást, ami bizonyára nem kevés erőforrást kötne le.
És akkor legyen három konkrét példa:
- A 11-es vasútvonal viaduktos Cuha keresztezésének (az I. alagút mellett) környékén részben módosítottam a vágány nyomvonalát, eltoltam a viadukt szimbólumát a turistaút és a Cuha közé, áttettem és átneveztem az emlékművet a vágány K-i oldalról a Ny-i oldalára. Ezek csak a legnagyobb nagyítások esetében jutnak érvényre a K.A. féle raszteres kimeneten, kisebb léptékeknél a szerkesztés előtti állapotot mutatja a térkép. (Azaz -szerintem- nem éppen korrekt a térkép generálás.)
- Lipót D-i határában létesült egy sporttelep, ott épül egy kézilabda csarnok. Ezt felszerkesztettem a környező terített földutakkal együtt. Ezekből semmi nem látható a szóban forgó raszteres kimeneten.
- A Bakonyszentlászlótól DK-re elterülő Kenyeri-hegy egyetlen magaslese, vadetetője nem látszik K.A. raszteresén. Pedig ezeket már jó egy éve vittem föl az adatbázisba.
[előzmény: (6834) Old Eye, 2016.08.28 13:47:56]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.28 13:47:56 (6834)
K.A. be nem fejezett projektjébe nem érdemes energiát fektetni.
Teljesen egyet értek veled egy apró kiegészítéssel:
K.A. be nem fejezett projektjének fejlesztésébe nem érdemes energiát fektetni.
(Csak egy új ficsörnek látom értelmét - tetszés szerinti térképrészlet kinyomtathatóságának, a kiváló külalak miatt).

Fontos azonban az, hogy a processz újra tegye dolgát, azonnal frissítse a térképet a szerkesztők feltöltött munkái alapján.
Szükség van rá. Ezért, nekünk, szerkesztôknek hozta létre Kolesár.
Rajta vagyok a témán.

Akinek ez szívügye, segíthetne pontos esetleírással, mint legutóbb Lipták Roland.
...friss bakonyi szerkesztésem ... a legfrissebb munkámnak (Lipót térsége)... édeskevés.
Ne várja el senki tőlem, hogy átkutassam az adatbázist, ki mikor mibe piszkált be.

Az is jó, ha a feltöltött modonly MP file-okat elküldenétek nekem, abból kapásból megtudom, mi változott.
Szólok, ha már nem kell.

Mellesleg a frissítés nem terheli a rendszert. Lelassul a szerver, ha valaki feltölti rajzolását? Nem. Jó van az megszervezve.
[előzmény: (6833) alnibell, 2016.08.28 10:07:45]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.28 10:07:45 (6833)
Az un. "új raszteres"-be, azaz K.A. be nem fejezett projektjébe nem érdemes energiát fektetni.
Az anno, többek között, azzal a szándékkal indult, hogy az adatbázis változás azonnal megjelenjen rajta, de ez tavaly júniusban elhalt. (Jobb is, mert így az állandó lekérdezés megszűnt.)
A mostani állapot meg többszörösen hibás. Nevezetesen a viszonylag friss bakonyi szerkesztésem csak a legnagyobb nagyítási tartományban látszik (ezt már jeleztem) , kisebb lépték esetén a korábbi állapotot mutatja a kimenet, valamint hiányoznak a terepi objektumok, mint pl. a magaslesek és a vadetetők. Továbbá a legfrissebb munkámnak (Lipót térsége) egyáltalán nincs nyoma.
[előzmény: (6803) Lipták Roland, 2016.08.26 13:17:54]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 13:17:54 (6803)
Mondjuk itt:
http://terkep.turistautak.hu/?zoom=18&lat=48.14752&lon=20.59825&layers=000000B00FFF

A patak mellett, kell lennie egy útnak.
A TZ-k már be vannak rajzolva.
Ezek régi rajzok, kb. 1 évesek.

Érdekes, hogy a POI-k viszont megjelennek. A zárt lest, és a nyaralót ugyanakkor rajzoltam, amikor az utakat, és azok megvannak.
[előzmény: (6798) Old Eye, 2016.08.26 13:00:15]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 13:00:15 (6798)
Bükk éppen szabad. Megnézem.
Jó ötlet. Adj egy koo-t oda, ahol módosítottad/kiegészítetted a térképet.
[előzmény: (6795) Lipták Roland, 2016.08.26 12:48:13]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 12:48:13 (6795)
Igen. Egyik sincs rajta azóta.
A t.e. látszólag rendben van, használom rendszeresen a mapauditot és a lektort is.

Rajzot most innen nem tudok adni, koo nem jó?
[előzmény: (6793) Old Eye, 2016.08.26 12:35:11]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 12:35:11 (6793)
Bocsánat. Igaz.
Úgy látod, 2015. augusztus 24 óta feltöltött szerkesztéseid hiányoznak az 'új' raszteresrôl?
Az utolsó, amelyben hozzányúlhattál a vonalakhoz, 2016.08.19 12:51-én volt.

Szóval:
Kell nekem egy modonly MP file, amelyből kiindulva meg tudom nézni, melyek azok a csempék, amelyek nem frissültek és miért.
Az én rajzolásaim nekem nem segítenek. Minden munkámat látom az 'új' raszteresen.
[előzmény: (6791) Lipták Roland, 2016.08.26 12:04:54]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 12:04:54 (6791)
Mondom 2015. :)
[előzmény: (6790) Old Eye, 2016.08.26 12:01:09]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 12:01:09 (6790)
Annyiban segítene, hogy így hozzájutok azokhoz a koo-khoz, amelyekből ki tudom számolni, mely csempék nem frissültek.
A rendszer nem tud augusztus 24-i rajzolásodról.
olahtamas állítólagos 2016.08.23 18:19-i frissítésérôl sincs információ; még nem kaptam választ kérdésemre:
miféle frissítés volt 2016.08.23 18:19-kor, hogy azonnal megjelenjen az 'új' raszteresen?
[előzmény: (6787) Lipták Roland, 2016.08.26 11:19:58]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 11:19:58 (6787)
Megküldöm szívesen, de nem értem, mit segítene?
Hirtelen annyit tudtam beazonosítani, hogy a 2015. április 3.-ikai rajzom az még rajta van a térképen, a 2015. augusztus 24.-ikei viszont már nem, és azóta szintén semmi.
A két idôpont közt nem rajzoltam.
[előzmény: (6786) Old Eye, 2016.08.26 11:03:19]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.26 11:03:19 (6786)
Roland, Robi (gyalogtúrák)!
El tudnátok küldeni nekem, ha még megvannak, aug 19-i ill aug 17-i bükki rajzolásaitok modonly MP file-jait?

Mert nemrég több új utat mértem fel és szerkesztettem be a Gerecse tájegységben, a Kôpite-hegy környékén.
Mind megjelennek az új' raszteresen a felvitt POI-jaimmal együtt.
[előzmény: (6781) Lipták Roland, 2016.08.25 21:11:57]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 21:11:57 (6781)
>2. az "új raszteres" esetében nem lehet tudni, hogy az adatbázis mikori állapotát tükrözi.

A Bükk kicsit több, mint 1 éve nem frissült.
[előzmény: (6776) olahtamas, 2016.08.25 16:40:26]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 16:40:26 (6776)
1, azért jó lenne ha működne az az "új raszeres" rendesen csak gondolom nincs aki testreszabja.
( Az alapmotor az OSM adataival lépcsőt is szolgáltat)
A linkek elég jól mutatják, hogy a javítás nincs rajta, a javítás feltöltését ennél "pontosabban" nem tudom megadni, az OSM-es link mutatja a jó állapotot, és ha megnézed az adatbázisban, akkor a
http://turistautak.hu/itiner.php?route=60711%2C196172%2C560767%2C560749%2C196171 is már mutatja a javított helyzetet.

2. az "új raszteres" esetében nem lehet tudni, hogy az adatbázis mikori állapotát tükrözi.

3. OK azzal nem volt gondom, csak annyi, hogy nagyon ritka a frissítés, az azonnalitól mindenképp túlságosan is.

4. Ha egy jelzésfestő a turistautak.hu-t használja, akkor illene ott támogatni, de nem is elsősorban a jelzésfestőkről van szó, hanem azokról, akik netán a hétvégén mennek a Mályvád teljesítménytúrára, akkor ne tapasztaljanak eltérést az amúgy itt raszteres térképen megnézett útvonalhoz képest.
[előzmény: (6769) Old Eye, 2016.08.25 13:01:52]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 13:01:52 (6769)
1.
Azonnal -
- a témával végeztem azonnal :-) Mint megállapítottuk, az 'új' raszteres nem ér annyit, hogy komolyan foglalkozzunk vele.
- miféle frissítés volt 2016.08.23 18:19-kor, hogy azonnal megjelenjen az 'új' raszteresen?
Kérlek, ha reklamálsz, pontos adatokat adj meg - mivel, mikor, hova szerkesztettél.

2.
Melyik kimeneten szeretnéd látni nagy betűkkel kiírva, hogy mikori kiadás?

3.
Olvastad a 'régi' raszteres fejlécét? Íme:

Turistaút-térkép (a folyamatosan frissülő adatbázisból időnként elkészül, legutóbb 2016.07.02 01:25-kor, újdonságok)
Azóta 85 térképszerkesztéssel frissült az adatbázis.
A raszteres kimenetet (Kolesár András munkája alapján) Fairy készíti.

Pont.

4.
Értsük úgy, hogy inkább turistautak.hu-n szeretnéd a jelzésfestőket támogatni?
[előzmény: (6764) olahtamas, 2016.08.25 10:35:34]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 10:35:34 (6764)
Mindenek előtt azért tisztázzunk pár fogalmat :)

Azonnal= Ez nálam azt jelenti, hogy 5 percen belül
Tehát a 2016.08.23 18:19- frissítésnek már igen csak látszania kellene:
http://terkep.turistautak.hu/?zoom=16&lat=46.70279&lon=21.39214&layers=000000B00FFF


Új= Ez nem is jó fogalom, mert egy újszülöttnek minden új :)
Papírtérképeken is ki tudom mosolyogni az olyan feliratot, hogy új...
Inkább írnák oda nagy betűkkel, hogy 2016-os, hiszen egy eldugott település könyvesboltjában akár évekkel később is lehet még a polcon belőle.

A régi raszteresen sem nevezhető frissnek a látvány (legutóbb 2016.07.02 01:25-kor):
http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=46.705208&lon=21.389939&zoom=64&arrow=0


Jó lenne tisztázni, és kiírni a fejlécbe mindkét esetben, hogy az adatok időpontja yyyy.m.d h:s:m és a várható frissítés x óra múlva.

Sokszor van olyan feladat, hogy egy jelzésfestő elküldi nekem az új útvonalat, és berajzolás után meg kell mutatni neki valahogy az eredményt, és magam is szeretem visszanézni, hiszen csak az nem hibázik, aki nem dolgozik :)

Az előbbiekben vizsgált területet az OSM-re berajzolva, postafordultával tudtam mutatni KVTE-nek:
http://friss.openstreetmap.hu/#14/46.6981/21.3773
(ez a rajzolás után 5 percen belül frissül)
[előzmény: (6762) Old Eye, 2016.08.25 09:55:40]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 09:55:40 (6762)
Tisztázzunk egy félreértést!
Jelen pillanatban háromféle kimenettel foglalkozunk.
Mindegyiknél közös a forrás: az MGKE térképadatbázisa, POI-kat a geocaching, vonalakat és felületeket a turistautak adja.

A első kimenettel azonnal végzünk: Az 'új' raszteres. Előállítása és lelőhelye a turistautak.hu.(*)

A másik két kimenet közös jellemzője, hogy külső szerveren készülnek.

Az egyik teljesen új, Android operációs rendszert futtató készülékekre tölthetô térkép.
Nem véletlen, hogy külön linket kapott a turistautak.hu kezdőlapján. Ilyen szolgáltatást a turistautak.hu eddig még nem nyújtott.

A másik kimenet régi/új, ugyanaz térképadatokból a Garmin MapSource/BaseCamp programok részére készült térkép, amely egészében vagy egyes szegmensei Garmin készülékekre tölthetők.
Annyiban régi, hogy a valahavolt kiváló, közkedvelt OMPHiking térkép kiváltásának tekinthetjük.
Az égvilágon semmi köze az előbb említett androidos térképkimenethez, emiatt ennek a szolgáltatás kínálatának a turistautak.hu Garmin kimeneteinek felsorolásában a helye! (**)


(*) Lipták Roland pontosan fogalmazott:
Az "új" raszteres Kolesár projektje ( volt ) és nincs befejezve. Sok objektum típust nem jelenít meg.
Hozzátenném, hogy ez csak egy kísérleti projekt volt, sose volt publikus. Akik ismerték, szerették a könnyű kezelhetősége és remek külalakja miatt.
A kerékpárutak és a lépcsők hiányát meg fogom nézni és meggeneráltatom őket. Átnézem a megjeleníttetett POI típusokat, ha találok olyat, ami hiányzik, de turisták tájékozódásához elengedhetetlenül szükséges, pótlom.
Egy plusz szolgáltatásnak látnám jövőjét: Választott térképrészlet kinyomtatásában. Ez jelenleg csak screenshot-tal oldható meg.
Amúgy továbbfejlesztésnek nem látom értelmét, de ha valaki lát benne rációt - szabad a pálya.

(**) A sötétkék kiemelés ideiglenes, csupán az új szolgáltatásra hívja fel a figyelmet. Amint közismertté válik, visszaállítom feketére.
A telepítés leírásának mostani megjeleníttetése is ideiglenes, nem is illik a honlap szerkezetébe. Külön ablakban fogom majd kiíratni.

Hev, nem értjük küszködésedet a rendertémákkal. A kütyük minden térképadatot megjeleníttetnek, az általad hiányolt kerékpárutakat is. A rendertémák csupán leírják a térképobjektumok megjelenésének stílusát. Ha nem adunk meg rendertémát, akkor is mindent látunk, csak abban nincs köszönet :-)
Ama ötletedet, hogy a felhasználó előre lássa, melyik rendertéma hogyan formázza a térképet, úgy válasszon, érdemesnek tartom megvalósítani. Vannak közülünk, kik saját témát készítenek. Ha több témát tudnánk kínálni, szívesen kiegészítem a honlapot azok képekkel illusztrált ismertetésével.

olajhtamas, köszönöm a küldött anyagot! Megkönnyíti a keresésemet, a turistautak.hu-n hol, hogyan készülnek a közvetlenül GPS-re tölthető egy img-es térképek.
Telepítők előállítása külön műfaj. Trackman-nál pattog a labda. Kérdés, tud-e, akar-e foglalkozni vele (és az egy img-es térkép előállításával). Van más dolga is.
Nekem is :-)
[előzmény: (6755) Hev, 2016.08.25 06:56:29]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 06:56:29 (6755)
Valóban ez sokat segítene.
Javasolnám, hogy az ÚJ OMP stílusú kimenet dolgait szedjétek össze egy oldalra, úgy áttekinthetőbb lenne. Arra gondolok, hogy a Garmin kimeneteknél csak link legyen és ami 'kék szöveg' van azt pld. átrakni a jelenlegi Androidos oldalra, hogy ennek a verziónak az összes változata egy helyen legyen.
Az esetleges félreértések miatt azt is meg kellene beszélnetek, hogy mi legyen a neve ennek a verziónak mert ugye az OMP nem használ már turistautak.hu térképet tehát a hasonlóság a kimenetek között csak 'véletlen'.
A tuhu32.reg file kiegészítését se felejtsétek el, a TYP sor hiányzik belőle.
[előzmény: (6753) olahtamas, 2016.08.25 05:56:26]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.08.25 05:56:26 (6753)
Meg jó lenne egy windowsos telepítős(exe) a Trackman féle kimenethez, hogy ne kelljen a sok hókuszpókusz a telepítéshez.
Ezt talán nem is olyan bonyolult megcsinálni.

A gmapsupp.img készítése nem is bonyolult, ha van egy Mapsource programod, akkor egy memóriakártyára küldve a kijelölt térképeket, simán megcsinálja.
Persze ezt nehéz automatizálni.

Kicsit gúglizva:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin

Ezt kell letölteni:
http://cgpsmapper.com/download/sendmap20.zip

Futtatása:
sendmap20 -l 05010165.img 05010166.img 05010167.img ....

Help:
sendmap20 -help

Nem tűnik ördöngösségnek egy programozó számára ezt automatizálni.

[előzmény: (6752) Old Eye, 2016.08.24 23:00:16]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 23:00:16 (6752)
Ha lesz egy kis időm, utánanézek, hogy készül a közvetlenül Garminra másolható gmapsupp.img. Sokan keresik. A legtöbb embernek nincs annyi rendszerismerete, hogy biztonsággal tudjon egy ilyen összetett programot telepíteni pláne registry kezeléssel megfejelve. Csak késztermékre van szüksége mindenféle hókuszpókusz nélkül.
[előzmény: (6751) Lipták Roland, 2016.08.24 22:13:56]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 22:13:56 (6751)
A rendert is feltelepítetted?
A típust lehet hogy összevonja valami mással, de útnak meg kell jelennie. Nálam ösvénynek látszik.
[előzmény: (6745) Hev, 2016.08.24 18:12:35]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 18:12:35 (6745)
1. Az Androidos térképen én nem látom a kerékpár utakat, ugyanúgy ahogy a térkép.turistautak.hu-ról betett linken sem látszik.
Ebből feltételezem, hogy az új Androidos térkép mivel azt és csak azt töltöttem le nem jeleníti meg a kerékpár út típusú vonalakat. Nem a jelzésre gondolok, hanem a típusra.

2. Attól "új', hogy van egy régebbi.
[előzmény: (6744) Old Eye, 2016.08.24 18:00:19]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 18:00:19 (6744)
1.
Más az 'új' raszteres, más a Garmin/Android készülékekre tölthető új térképek forrása.
Az előbbi nem, az utóbbi megjelenítteti a kerékpárutakat.
Erre voltál kíváncsi?
2.
Mitől új a terkep.turistautak.hu?
[előzmény: (6743) Hev, 2016.08.24 17:24:47]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 17:24:47 (6743)
Egy ellenőrző kérdés:
Ha megnézem Kaposvártól É-ra a 67-es út Deseda kereszteződését és kicsit D-re ahol egy szűkület van a tavon van egy Fedett pihenő bicikli tároló POI és mellette nem látszik a tó hídja és átvezető kerékpárút azaz a látvány ugyanaz mint a raszteres térképen akkor az új kimenetet látom a telefonon?

Vagyis a gyerekbetegségei ugyanazok mint az új raszteresnek?

http://terkep.turistautak.hu/?zoom=17&lat=46.43826&lon=17.79592&layers=000000B00FFF
[előzmény: (6740) Lipták Roland, 2016.08.24 11:16:07]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 11:16:07 (6740)
[ Én papírtérképen szocializálódtam, és zavar, ha nem fent van észak :) ]
[előzmény: (6739) Old Eye, 2016.08.24 11:13:11]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 11:13:11 (6739)
Pedig olyan kényelmes, csak ballagok, ránézek a kütyüre és látom, mit fogok látni, ha előrenézek :-D
[előzmény: (6737) olahtamas, 2016.08.24 10:51:20]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 10:51:20 (6737)
Sosem értettem ezt a forgatás dolgot, ezzel sosem terheltem a processzort, hiszen kézzel akadás mentesen forgatható ha nagyon kell forgatni :)
[előzmény: (6736) Old Eye, 2016.08.24 10:41:02]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 10:41:02 (6736)
[...és én csak a keretet.]

Egy Win10-es (64 bites) és egy XP-s (32 bites) gépemre feltettem, pikk-pakk és OK, valamint az okostelómra Orux alá, szintén pikk-pakk és OK, de ha a térképet 'irány felül'-re állítom, a forgatás néha akadozik (5 coll, 1280x720, Android 5.1, 1 GB ROM)
[előzmény: (6734) Lipták Roland, 2016.08.24 09:50:17]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 09:50:17 (6734)
O' gyors segítségével felkerült a leírás a letöltő oldalra a g:hu-hoz.

[ És csak a korrektség miatt: a gyártás nem nálam van, én a szupportot intézem. ]
[előzmény: (6730) Hev, 2016.08.24 06:57:00]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.24 06:57:00 (6730)
Eddig az OMP-ről letölthető Magyarország térképet használtam Androira g.hu és orux alatt is. Valójában ugyanaz a file volt kiválasztva mindkettőre és ment.
G.hu-n átállítva a térképet csak fekete hátteret kapok a saját és az általad gyártott sminkekkel is.
orux-on egy alap térkép jelenik meg semmiféle turistaút nem látható. Igy az OMP-s jobb bár más alapú.

Tudom nem célod és feladatod a szájbarágos beállítások folyamatának leírása de ha ez a térkép rendszerfüggő és annak tűnik akkor azért egy kicsit több információ kellene az esetleges beállítási lehetőségekről mivel az orux sem beszél magyarul.
[előzmény: (6729) Lipták Roland, 2016.08.23 22:14:11]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.23 22:14:11 (6729)
...nem értem a problémát.
Kipróbáltam, nálam megy.
[előzmény: (6728) Lipták Roland, 2016.08.23 21:59:21]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.23 21:59:21 (6728)
Megmondom őszintén, nem teszteltük, csak Locus és Orux alatt. Fel sem vetődött a kérdés.
Majd ránézek.
[előzmény: (6727) Hev, 2016.08.23 21:52:25]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.23 21:52:25 (6727)
Az normális, hogy a g.hu nem tudja kezelni ezt a térképet?
[előzmény: (6726) Lipták Roland, 2016.08.23 20:13:55]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.08.23 20:13:55 (6726)
Ha valaki esetleg szeretné összehasonlítani a két render közti különbségeket, könnyűszerrel megteheti tetszőleges területen és zoom szinten:

http://www.mobilefanatics.hu/android-kepernyomentes-keszitese/


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók