turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

pedrockhozzászólásai | válasz erre | 2007.04.21 10:48:16 (1098)
Nekem ezzel a kerékpáros utakkal csak annyi a gondom, hogy több olyan kerékpár útnak is jelölt turista uttal találkoztam, amit gyalog alig mászam meg, nem ám biciklivel, pedig nem tesco bájkom van. Viszont szerintem az esetek 90%-ban bármelyik turistan úton eltudsz menni biciklivel (szerintem) ;) Igazából én is örülnék egy olyan térképnek amit te említettél, csak nehéz lenne mindig követni és frissíteni, hogy most épp járható-e az út, vagy mennyire sáros, fakitermelés van-e és mindenhol feltúrt utak, meg kidőlt fák, stb... Legalábbis a mecsekre ez igen jellemző. Az alföldön biztos nem lenne ilyen gond, bár ott meg elaludnék tekerés közben :D
[előzmény: (1085) mephisoft, 2007.04.20 11:24:37]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 11:24:37 (1085)
Sziasztok !

Új vagyok itt, ugyan kicsit beleolvasgattam a fórumokba, de nyilván nem olvastam el mindent, és nem is értek mindent - bocs, ha olyat kérdezek, javasolok, amiről már volt szó. (Pl. látom, hogy a térkép topikban megy most egy kerékpáros diskurzus, de azt nem tudom követni.)

***

Kerékpáros vagyok, és arra gondoltam, hogy elindítok egy wiki-t, ami kerékpáros túraútvonalak leírását tartalmazza. Fontos, hogy külön tárgyalnám az országúti (verseny) kerékpárral jól járható útvonalakat, és a montis utakat.

Természetesen nem akarom újra fölfedezni a meleg vizet, ezért a turistautak.hu-ra szeretnék támaszkodni. Ugyanakkor - bár ismeretlen helyre utazva magam is itt szoktam körülnézni - a turistautak.hu jelen formájában nem kifejezetten a kerékpárosokat célozza meg, ezért szerintem érdemes egy spéci kerékpáros oldalt (wikit) indítani.

Szóval arra gondoltam, hogy a wikin tájegységenként és műfajonként (outi, monti) adnánk leírásokat
- az út szakaszokról - ez outi esetén tipikusan (aszfaltos) kereszteződéstől- (aszfaltos)kereszteződésig tart (vagyis sokkal hosszabb, mint a Ti szegmenseitek)
- és komplett túraajánlatokat.

A szöveges leírások speciálisan kerékpáros szempontból tárgyalnák az utakat (pl. vigyázz, sorompó lefelé a kanyar után, ne rohanj bele!. kemény kaptató, ...

A szöveges leírásokhoz természetesen térkép+magassági szelvény is dukál - és itt jöttök Ti: arra gondoltam, hogy az útvonalakat/szakaszokat itt itinerként megtervezzük, és a térképet, szint-szelvényt lelopjuk innen és bemásoljuk magunkhoz. Megadnánk továbbá a turistautas szegmens azonosító listát is, hogy akit érdekel, megnézhesse a részleteket itt nálatok, továbbá az egyes szakaszok azonosító listáit összemásolva megnézhesse magának az egész, több szakaszból álló túraútvonalat. (Ez azt is jelentené, hogy nem csak lopunk, de folyamatosan hivatkoznánk is rátok.)

Háttér info: országúti kerékpárosként én menet közben nem használok GPS-t (illetve használok, de a hátsó zsebemben van, készíti a tracket és feljegyzi a pulzusom, nincs is semmiféle kijelzője). Ez a wiki bicajosoknak arra lenne jó, hogy ha elmegy valaki egy ismeretlen tájegységre (mint én a múlt héten a Bükkbe), az indulás előtt gyorsan-könnyen meg tudja tervezni az útvonalait, és ne érje olyan meglepetés, hogy a 19mm-es szélességű gumijával rászalad egy szétbombázott aszfaltútra. Igen, ezt most is meg tudja csinálni a turistautak.hu-val, de kicsit macerás, segítene, ha előre lenne rágva...

Az a kérdés, mit szóltok ehhez? Egy picit élősködés jellegű a dolog, de ha beindul, akkor lehet, hogy a kerékpárosok is beszállnának a trackelésbe, adatok csiszolásába, ...

Elkezdtem készíteni a wiki prototípusát. Mivel még sehol sem tart, egyelőre nem akarom publikálni a címét. De ha valakit érdekel, jobban meg akarja nézni, érteni, hogy mire gondolok, az szóljon, annak privátban elküldöm az URL-t.

Köszi, és szuper amit csináltok !!!Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók