turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
, mephisoft hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 7 db hozzászólás

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.24 16:50:49 (1118)
Most kicsit nézegetetm a "útszakaszok (polyline-ok) paramétereinek készletét". (Nem gondoltam volna, hogy a "leírások" menü alatt ez lesz, csak véletlenül kattintottam oda.)

Nagy örömmel látom, hogy van "JarhatosagBiciklivel=" paraméter. Tényleg van? Úgy értem helyesen ki van töltve? Ha igen, akkor jó lenne, ha az útvonaltervezésnél ezt is lehetne szűrőként használni. Gondolom ez nagyon egyszerű lenne.

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.24 16:44:44 (1117)
Sokféle bicajos műfaj van, ezeket meg kell különböztetni.

Amikor itt először megszólaltam, az országúti (virsligumis, "verseny") kerékpárokra gondoltam. Ilyennel nyilván csak aszfaltúton lehet közlekedni. Én a pilisi erdőgazdasági utakat ismerem. Ezek egy részén szabad bicajozni (de mindenféle agyalágyult korlátozásokkal), máshol elvben nem. Kívülállóként nem látom a rendszert/logikát abban, hogy hol szabad, hol nem: mint mindenki, én is mindenhová behajtok - persze vigyázok a fakitermelő gépekre (azaz magamra), és a sétálókra. Állítottak már meg erdészek sorompónál, de 5 perc beszélgetés után továbbengedtek, csak lelkemre kötötték, vigyázzak, mert fakitermelés van az úton. Szerintem az erdei országúti bicajosok teljesen ártalmatlanok.

A másik véglet a downhillesek. Ők lehetőleg lifttel (fogaskerekúvel, teherautóval) mennek föl a hegyre, aztán a lehető legrövidebb úton és a lehető leggyorsabban jönnek la mindenen át. Találkoztam már ilyennel miközben beszélgetve sétáltam: majd beszartam ilyedtemben. Szerintem nekik csak és kizárólag külön a számukra kijelölt és (minimum figyelmeztető táblákkal) biztosított pályán szabadna menniük.

Aztán vannak középen a normál montisok. Időnként ők is gyorsan mennek, ha turistával találkoznak, ez akár veszélyes is lehet. Sajnos nem reális nekik külön utakat kijelölni, mert hiába is tennénk,
a) gyalogosokat úgysem lehetne onnan kitiltani,
b) a bicajosok sem tartanák be (kivéve ha nagyon-nagyon sok utat jelölünk ki)

Itt marad az, hogy bízunk a kultúrált együttélésben. Én is szoktam montizni, nem rohanok bele nem belátható kanyarba, lassítok ha gyalogosok, különösen ha gyerekek mellett megyek el, és (talán ezért?)még soha senki nem kezdett velem kiabálni.
[előzmény: (1116) kulisz, 2007.04.24 11:47:38]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 15:30:54 (1097)
No ez tényleg szép.
[előzmény: (1096) KiVi, 2007.04.20 15:00:33]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 14:24:27 (1094)
Lassan-lassan kezdem érteni ...

Szóval a dolgok jelenlegi állása szerint (mégis) van értelme egy kerékpáros lapot (wikit) csinálni, csak azt javasoljátok, hogy ne úgy támaszkodjak a turistautak.hu-ra, ahogy gondoltam, hanem máshogy, elegánsabban. A külön oldal gyakorlatilag csak egy szépen rendezett tartalomjegyzék lenne az itt elkészített utakhoz. Jól értem?

Kattingattam egy kicsit a route-okon, de nem találtam igazán szépet, ami teljes egészében bemutatná a lehetőségeket, mit is lehet itt csinálni. Tudnátok linket adni egy szép példára?

Viszont ha meglenne ez az attribútum, akkor (technikailag) már egyáltalán nem lenne szükség külön kerékpáros oldalra. Bár akkor is jó lenne egy kerékpáros belépési pont/kezdőlap. A fejlesztők olvassák ezt a topikot, remélhető tőlük válasz a kérdésre? (Mármint hogy esélyes-e a közeljövőben az outi/monti attribútum bevezetése.)

Kocsi, mi az a "~"?
[előzmény: (1091) johann g (Lud), 2007.04.20 13:59:57]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 13:39:17 (1090)
> A lista sokféle szempont szerint szűkíthető az oldal alján levő mezők kitöltésével.

Azaz amit kérek, az már meg is van, csak én vagyok béna, azért nem találom? Vagy most éppen nem működik?
[előzmény: (1089) mephisoft, 2007.04.20 13:32:28]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 13:32:28 (1089)
Hm. Ha meg lehetne azt csinálni, hogy a túraútvonalak leírásánál legyen egy opcionális attribútum (ami a listázásnál szűrőként működik), aminek lehetséges értékei között az országúti kerékpár és MTB is szerepel, akkor lehet, hogy tényleg ez elég jó lenne kerékpárosoknak is? - Fejlesztők, lehet erről szó?

[előzmény: (1088) johann g (Lud), 2007.04.20 13:09:30]

mephisofthozzászólásai | válasz erre | 2007.04.20 11:24:37 (1085)
Sziasztok !

Új vagyok itt, ugyan kicsit beleolvasgattam a fórumokba, de nyilván nem olvastam el mindent, és nem is értek mindent - bocs, ha olyat kérdezek, javasolok, amiről már volt szó. (Pl. látom, hogy a térkép topikban megy most egy kerékpáros diskurzus, de azt nem tudom követni.)

***

Kerékpáros vagyok, és arra gondoltam, hogy elindítok egy wiki-t, ami kerékpáros túraútvonalak leírását tartalmazza. Fontos, hogy külön tárgyalnám az országúti (verseny) kerékpárral jól járható útvonalakat, és a montis utakat.

Természetesen nem akarom újra fölfedezni a meleg vizet, ezért a turistautak.hu-ra szeretnék támaszkodni. Ugyanakkor - bár ismeretlen helyre utazva magam is itt szoktam körülnézni - a turistautak.hu jelen formájában nem kifejezetten a kerékpárosokat célozza meg, ezért szerintem érdemes egy spéci kerékpáros oldalt (wikit) indítani.

Szóval arra gondoltam, hogy a wikin tájegységenként és műfajonként (outi, monti) adnánk leírásokat
- az út szakaszokról - ez outi esetén tipikusan (aszfaltos) kereszteződéstől- (aszfaltos)kereszteződésig tart (vagyis sokkal hosszabb, mint a Ti szegmenseitek)
- és komplett túraajánlatokat.

A szöveges leírások speciálisan kerékpáros szempontból tárgyalnák az utakat (pl. vigyázz, sorompó lefelé a kanyar után, ne rohanj bele!. kemény kaptató, ...

A szöveges leírásokhoz természetesen térkép+magassági szelvény is dukál - és itt jöttök Ti: arra gondoltam, hogy az útvonalakat/szakaszokat itt itinerként megtervezzük, és a térképet, szint-szelvényt lelopjuk innen és bemásoljuk magunkhoz. Megadnánk továbbá a turistautas szegmens azonosító listát is, hogy akit érdekel, megnézhesse a részleteket itt nálatok, továbbá az egyes szakaszok azonosító listáit összemásolva megnézhesse magának az egész, több szakaszból álló túraútvonalat. (Ez azt is jelentené, hogy nem csak lopunk, de folyamatosan hivatkoznánk is rátok.)

Háttér info: országúti kerékpárosként én menet közben nem használok GPS-t (illetve használok, de a hátsó zsebemben van, készíti a tracket és feljegyzi a pulzusom, nincs is semmiféle kijelzője). Ez a wiki bicajosoknak arra lenne jó, hogy ha elmegy valaki egy ismeretlen tájegységre (mint én a múlt héten a Bükkbe), az indulás előtt gyorsan-könnyen meg tudja tervezni az útvonalait, és ne érje olyan meglepetés, hogy a 19mm-es szélességű gumijával rászalad egy szétbombázott aszfaltútra. Igen, ezt most is meg tudja csinálni a turistautak.hu-val, de kicsit macerás, segítene, ha előre lenne rágva...

Az a kérdés, mit szóltok ehhez? Egy picit élősködés jellegű a dolog, de ha beindul, akkor lehet, hogy a kerékpárosok is beszállnának a trackelésbe, adatok csiszolásába, ...

Elkezdtem készíteni a wiki prototípusát. Mivel még sehol sem tart, egyelőre nem akarom publikálni a címét. De ha valakit érdekel, jobban meg akarja nézni, érteni, hogy mire gondolok, az szóljon, annak privátban elküldöm az URL-t.

Köszi, és szuper amit csináltok !!!

Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók