turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek















Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Krúdy Gyula szobra
Szélesség (lat):N 47° 57,242'
Hosszúság (lon):E 21° 42,734'
Magasság:110 m
Település:Nyíregyháza
Megye:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Bejelentő:saldar
Dátum:2007.05.12 19:20

A Nyírség és a nyírségi élet ihletett, jellegzetesen egyéni stílusú írója a városban született. A "nyírségi tücsök" tehetsége korán megmutatkozott, már 14 éves korától a helyi, később más lapok is közölték az írásait. Érettségi után Debrecenben, majd Nagyváradon volt újságíró, 1896-ban pedig Budapestre került, ám rövidebb-hosszabb ideig mindig hazalátogatott. Nyíregyháza, az akkor még kissé álmos, ábrándozó kisváros neki köszönheti, hogy bevonult az irodalomtörténetbe. Krúdy meghálált mindent, amit tőle kapott. Egyszer ezt írta: "Az én olvasóim sohasem kérdezték: hol születtem? Minden írásomból kitűnik, hogy nyíregyházi vagyok, aki büszke származására…"
Krúdy 1930-ban megkapta a Rothermere-díjat. 1931-ben, az első Nyíregyházára érkező repülőgéppel (akkor indult meg Nyíregyháza és a főváros között a polgári légiforgalom), utoljára jött haza. Alig két év múlva elhunyt. Legismertebb nyíregyházi témájú művei: Szinbád ifjúsága, A vörös postakocsi, Vallomás, Magyar tájak, stb. Krúdy emlékét a városban sok minden idézi, pl. a Jósa András múzeumban látható állandó kiállítás, ahol a személyes tárgyait is őrzik.
Bár ő Budapesten nyugszik, családjának síremléke a nyíregyházi Északi temetőben található.

Forrás: Varázsos tájak - Az ezerarcú Nyírség (2000)

szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók