turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

















Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Szászsebesi erődtemplom
Szélesség (lat):N 45° 57,460'
Hosszúság (lon):E 23° 34,049'
Magasság:272 m
Valószínűleg Szászsebes külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:Mikulás
Dátum:2007.09.17 17:40

Gyertek!
Kategória: valódi POI (geoláda értékű :))

Szászsebes (Sebes)

II. Géza királyunk szászokat telepített ide a XII. században. A település a tatárjárás idején teljesen elpusztult, de Zsigmond király idejében 1387-ben újjáépült. 1438-ban II. Murad szultán seregei bevették a várat. 1970-ben restaurálták a várfalakat és a tornyokat.

A hajdani várfalak által határolt terület központi részét a XIII. századi, eredetileg román stílusban épült s Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt háromhajós szász evangélikus templom foglalja el. A tatárdúlás idején erősen megsérült épületet az 1300-as évek közepétől kezdve többször is bővítették a gótika modorában. A templom eredetileg két toronnyal épült, a nagy pusztítást követően ezeket egy hatalmas nyugati torony váltotta fel, mely alatt a kapubejárat jáki mintára készült, csúcsíves, bellétes. Az oldalhajók a főhajóval egyforma magasak. A XIV. század vége felé épített gótikus szentély pedig a hajók fölé azért magasodik, mert a törökök 1438-as ostroma után a kifosztott, meggyengült városnak nem állt módjában a hajók teljes átépítése (azon csak a főhajó esett át), így azokat nagyjából a régi román kori bazilika méretében hagyták meg. A templomot és a mellette álló Szent Jakab-kápolnát régebben bástyás védőfal kerítette, ennek egy magasabb, lőréses részlete máig fennmaradt. A templombelső legjelesebb alkotása a Veit Stoss (Wit Stwosz) által 1518-ban készített reneszánsz szárnyasoltár. A szentély falán a keresztre feszítést ábrázoló gótikus freskótöredék, az egyik zárókövön pedig Nagy Lajos magyar király sisakdísze látható. Érdekesek még a főbejáratnál elhelyezett régi sírkövek. A csarnokszentély külső falán, a támpillérek tetején kialakított oszlopos fülkékben, és a félmagasságban elhelyezkedő kis kőtetők alatt álló gótikus szobrok látványos szabadtéri galériát képeznek, melynek igazi nevezetességét az adja, hogy a szobrok kiállításuk óta eredeti helyükön vannak, s erre a Kárpátok karéján belül máshol nincs példa.
A templom kertjében (a szentély északi oldala mellett) az 1383-ban elkészült gótikus, egyhajós Szent Jakab-temetőkápolna emelkedik, szentélyzáródása sokszögű, ablakai csúcsívesek.

Mikulás

Forrás: Bagyinszki Zoltán, Tóth Pál: Magyar várak c. könyve
valamint: http://mars.elte.hu/varak/szaszsebes/sebestortenet.htm



templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók