turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

baggiohozzászólásai | válasz erre | 2008.10.27 17:12:09 (23942)
Ezen már én is gondolkodtam (pedig nem volt nálam sör :)
Kéne egy új navaid típust, pl. yellow-navaid. Ez jelölhetné a bizonytalan útvégződéseket. Először természetesen red-navaidot tenne a gép, a vonal végére, mint hiba jelölés. Az ellenőrzést végző rajzoló eldöntené, hogy tényleg hiba (illesztés, nincs kitöltve a zsákutca paraméter, nincs time-zone a végén stb.), vagy csak egyszerűen nem tudunk semmit a végződésről.
Ha hiba, akkor javítás, és visz lát red-navaid! Ellenkező esetben yellow-navaid, ami az ismeretlen végződést jelentené. Így a red-nav tényleg csak a hibát jelezné, amit javítani kell.
[előzmény: (23941) olahtamas, 2008.10.27 16:43:42]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2008.10.27 16:43:42 (23941)
No hát akkor gondolkozzunk, de most nincs nálam sör :)
Természetesen a zsigerből javítandót ki kell irtani.
Sőt, ha ki lehet következtetni, és valakinek van kedve nyomozósdit/fejtörősdit játszani, az is rendben van.
De a time zone, az mindenképpen egy elinduló utat jelez, amire pl. a magam részéről arra járva számítok is, akár szemközt érkezve is, tehát azzal a tudattal indulok arra, hogy nagy valószínűséggel nem állja az utamat egy kerítés, vagy vizesárok.

Ki kellene találni valami jelölést az információhiányra.
Nekem a piros bumszli is megfelelne, de ha ez a többségnek nem tetszik, és van egyszerűbb és jobb ötlet, hát tőlem lehet pl. kérdőjel alakú time-zone-t is rajzolni oda :)
[előzmény: (23939) oli_b, 2008.10.27 15:46:52]

oli_bhozzászólásai | válasz erre | 2008.10.27 15:46:52 (23939)
oké, oké, értem az aggályaidat.
De a témanyitó üzenetben felsoroltam 6 különböző okot a piros bumszli keletkezésre, amiből most ugye csak az első kettőn "vitatkozunk" (azaz inkább eszmét cserélünk). De hidd el, meglepően magas a 3-6 hibaokok aránya is, amit zsigerből javítani lehet. Plusz még ami nem jutott eszemben a 6 pont közé.
Az első kettőhöz meg annyit, hogy ha az ember megnézi alatta a track-et, és olyan poi van a piros bumszli alatt (környékén) hogy "út vége" vagy "innentől földút", akkor szerintem nem kell kimenni a terepre ahhoz, hogy eldöntsem, zsákutcázom, vagy timezone-t rakok.
Maradnak azok az esetek, mikor az első két kategóriába tartozik a hibaok, és még az alatta levő track-ből sem derül ki egyértelműen hogy mi van ott. Nos, ilyenkor még mindig lehet trükközni, pl ha egy út egy tóhoz megy, vagy belevezet egy ipari létesítménybe vagy kavicsbányába, akkor nagy eséllyel inkább zsákutcázással javítanám a bumszlit. Illetve olyanra is van konkrét példám, hogy pl egy faluból elindul az erdőbe egy jelzett túristaút, de elenyészik a rajzon, de tovább pörgeted a térképet, és ott meg van egy másik falu, amelyből meg az előzőbe indul el egy ugyanolyan jelzésű túristaút. Nos, elég valószínű, hogy ez ugyanaz az út, tehát timezone-ozom zsákutca helyett. Bár az általánosságban elmondható, hogy ha jelzett út végén van bumszli, az tutti hogy nem zsákutca, mert a túristautak általában vezetnek vhova....
Na és ha már tényleg semmilyen trükk nem segít, akkor még mindig ott a timezone, ami a legközelebb arra járónak jelzi, hogy gebasz van, meg kéne nézni pontosan hogy mi az ábra. Ha meghagyom a piros bumszlit, vagy zsákutcázom, akkor az nem fog látszani az arra járó trekkernek, nem virít a hiba.
Ez az én elgondolásom a témában, de bárkinek lehet jobb javaslata, vagy egyezzünk meg vmi konvencióban piros bumszi irtás -ügyileg. GO GO ORBET! :-D
[előzmény: (23912) olahtamas, 2008.10.27 11:17:48]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2008.10.27 11:17:48 (23912)
Igen, de az irtást úgy is lehet végezni, hogy kimész a terepre, megnézed mi van ott, és annak megfelelően rajzolod meg a dolgot.
Ha nem tudod, hogy mi van a helyszínen, akkor mit javítasz ki ?
Hibák pedig vannak bőven, és inkább virítson ott egy piros pötty, mint félrevezessen valakit egy rosz információ.
[előzmény: (23904) oli_b, 2008.10.27 10:22:39]

oli_bhozzászólásai | válasz erre | 2008.10.27 10:22:39 (23904)
Hogy érted, Tamás? A Red Navaid minden esetben vmi hibát jelöl. És a hibát viszont irtani kell.
Természetesen (csak azért ismétlem, hogy senki ne értse félre) a Red Boomsley irtás nem a Del gomb nyomkodását jelenti, hanem a hiba okának feltárását és megszüntetését.
[előzmény: (23809) olahtamas, 2008.10.22 14:52:29]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2008.10.22 14:52:29 (23809)
Szerintem nem kell teljesen lenullázni a red navaidokat, bár tény, hogy némely esetet nem ártana máshogy jelölni.
pl. amikor nem tudni, hogy egy utcának vége van (zsákutca paraméter), vagy netán folytatódik (time zone)
[előzmény: (23803) oli_b, 2008.10.22 13:02:04]

oli_bhozzászólásai | válasz erre | 2008.10.22 13:02:04 (23803)
Tisztelt mindenki!
Ezennel egy személyben megalapítottam az ORBET -et, (Official Red Boomsley Eliminator Team).
Az ORBET egy non-profit egyesület, melynek célja a térképrajzolási hibák miatt tömegesen megjelenő Red Navaid POI-k (0x1b10) kíméletlen kiirtása.
A csapat tagja lehet bárki, aki a tuhu-n rajzol, és elég affinitást érez magában ahhoz, hogy egy-egy track feldolgozása után lazításképp kicsit körbenézzen a térképen, és legyaluljon jónéhányat a fent említett objektumokból.
Első téteményként a Balaton tájegységből kiirtottam az utolsó szálig. (Egy kis kivétellel, asszem az egyik vissza fog jönni a Bakonnyal való illesztetlenség miatt a veszprémi körgyűrű mellett)
Az ORBET további célja, hogy az irtás közben megszerzett tapasztalatok alapján meghatározza azokat az eseteket, amikor a 0x1b10-ek keletkezhetnek.
A jelenlegi gyűjtemény így néz ki:
1: Zsákutca esetén a Zsakutca= paraméter helytelen kitöltése
2: Fel nem mért út esetén a Timezone vonaldarab hiányzik az út végéről
3: Nem hiányzik a vonaldarab, de Timezone (0x19) helyett Unknown (0x00) van rajzolva, ami ugyanúgy piros, tehát átverős
4: Egymással csatlakozó utak nincsenek közös node-ra húzva (igen, még mindig sok ilyen van)
5: Tájegység határán nincs összehozva az út a szomszéd tájegységgel
6: Két irányba is megy felméretlen út, de a rajzoló két külön timezone vonal helyett 1db V-alakút rajzolt, így a rendes út végével a timezone vonalnak nem a végpontja, hanem egy köztespontja csatlakozik, tehát a rendes út kap egy szép bumszlit.

Kérlek, minél többen csatlakozzatok az ORBET-hez, és a szent ügyhöz amit képvisel!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók