turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

jekaeffhozzászólásai | válasz erre | 2009.02.22 16:26:29 (38203)
No, akkor talán én, mint a program írója... ;)

Először is, hogy miért is tettem bele a programba, ill. miben tér el a TrackAn-tól.

A Trackan oly módon próbálja kiszűrni a kisebb magasságbéli ugrásokat/tüskéket - melyek mögött legtöbbször csupán mérési hiba, mintsem valós adat áll - hogy megadható benne egy küszöbérték, ami fölötti változást tekintsen valós szintemelkedésnek, az az alattiakat pedig ne számolja bele a szintemelkedésbe.

Ezt az én programom is végrehajtja, de csupán a második lépésben, az első egy Gauss-simítás. Ennek - reményem szerint - az az előnye, hogy ezzel nagyon hatékonyan ki lehet szűrni a zaj-tüskéket, és az így "előszűrt" szintprofilra már elegendő egy "kevésbé agresszív" vertikális szűrést (ez az a bizonyos 2. lépés, ill. a TrackAn egyetlen lépése) ráengedni. A TrackAn-nál például előfordulhat, hogy pl. egy emelkedő végén a hegycsúcson egyetlen mérés erejéig mért 5m-es hibatüskét is igazi emelkedésként "számolja el" a program. Ha például odáig 135 métert folyamatosan emelkedett - ami nagyobb, mint a beállított pl. 8m-es küszöbérték a magasságmérésre - akkor az össz-emelkedés így 140m lesz, míg az én programom hatékonyan tompítja ez a tüskét, ha csupán egyetlen mérés erejéig, vagy nagyon ki területen jelentkezett.

Ezt a Gauss-szűréssel érem el. A Gauss fügvényt, vagy másnéven "normál-eloszlás" függvényt szinte mindenki ismeri, valahogy így néz ki:


A beállított "Gauss-sugár" ennek a haranggörbének a két végpontja és a görbe középpontja (u-vel jelölve az ábrán) közti távolság. Természetesen ezek nem igazi végpontok, hiszen csupán a végtelenben simulna a haranggörbe az "x" tengelyhez. Egy olyan pontot tekintettem végpontnak, ami már "nagyon közel" van az "x" tengelyhez.

A Gauss-szűrés ezek alapján úgy működik, hogy az aktuális pozíciónk (u az előző görbén) nagyobb súllyal, míg a környező magasságpontok a tőle mért távolságnak megfelelően kisebb súllyal kerülnek beszámításra (attól függően, hogy az adott távolságban mekkora lesz az "y" értéke a normál-eloszlás görbén), és az így képzett "átlag" kerül rögzítésre a valós mért magasság helyett.


Ez magyarul azt jelenti, hogy egy 250m-es gauss-sugár esetén az előző és a következő 250 méternyi nyomvonal vagy útvonal magasságadataival korrigál a program.

Hogy mekkorára érdemes venni a sugár értékét. Hmmmm, ez eléggé szubjektív dolog. Akkorára, hogy a hegycsúcsokból minél kevesebbet csípjen le (ha ránagyítasz a programban, akkor pl max 1-3 métert), és a völgyeket se emelje meg túlságosan ugyanakkor a GPS-es mérés "zaját" sikeresen kiszűrje. Barometrikus GPS-nél például ez függhet a szél erősségétől is, nagyobb szél jobban megrángatja a szintprofilt, ott kicsit erősebb szűrésre van szükség.


Én ezeket az értékeket szoktam használni:

- valódi nyomvonal esetén: 100 méter (75-150 méter között, szélviszonyoktól függően 60CSx-el)
- tervezett útvonal esetén: 250 méter (az SRTM darabosságából adódóan itt általában kicsit erősebben szűrök, hogy ne nézzenek ki olyan furán az emelkedők - ne legyenek benne olyan tüske-szerű huplik, amelyek valójában nem léteznek)

Azért is 250m az alapérték, mivel először csak útvonal szintemelkedés számítására készítettem ezt a programot (amit akkori ismereteim szerint egyetlen program se tudott, most már tusom, hogy tud ilyet a GPS-Track-Analyze.NET is, de ott semmit sem állíthatsz a szűrőn - és azt sem tudod hogyan, mi alapján szűr), a nyomvonalak feldolgozása és a többi "csicsa" későbbi kérésekre került bele.


Amennyiben nem kívánod használni a Gauss-szűrőt, érdemes 1m-re állítani a szűrési sugarat. 0m-re nem érdemes, mert akkor kifagy a program. Nem hiba, feature! :o)
[előzmény: (38202) csiba..., 2009.02.22 15:44:25]

csiba...hozzászólásai | válasz erre | 2009.02.22 15:44:25 (38202)
Üdv!

Valaki el tudná nekem mesélni dió héjban, hogy a Gauss sugárnak mi a jelentősége a trackek elemzésekor?

Milyen értékre kell állítani, hogy a kapott adatok a lehető legjobban közelítsék a valóságot?

A SRTM_HUN programban alapból a 250m van megadva, és így számolja a szintemelkedést, illetve a csökkenést. Ezzel a programmal nekem 2305m-t számolt a szintemelkedésre.
Más track elemző programmal (pl Trackan) +100m-rel több jött ki az emelkedésre.
A gps (60csx) meg közel 2600-at, bár igaz ott barometrikus a magasságmérő.

Vagy pl a valós értéket célszerű pl a fent említett 3 szintemelkedésből átlagolni?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók