turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód
Szélesség (lat):N 47° 48,042'
Hosszúság (lon):E 18° 54,771'
Magasság:145 m
Valószínűleg Zebegény külterületén
Közeli települések:Zebegény 187 m Ny felé, Pilismarót 3.33 km DNy felé, Nagymaros 3.54 km K felé
Megye:Pest
Bejelentő:kulisz
Dátum:2005.06.21 15:15
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2006.01.15.

Tábla + festések: villanyoszlopon fémtábla, kápolna előtti betonkocka oldalán festés, de van új narancssárgás tábla, a kilátótól lefelé a falu felé előre és jobbra.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A koordinátákat köszönöm a Zergi csapatnak!

Amit a helyről tudni illik:

„Zebegény község belterületén emelkedik, a község feletti Remetekereszt-bérc alacsony nyúlványaként. mindkét oldala meredek, csak DK felé függ össze az említett keskeny gerinccel, amitől egy több méteres átvágás választja el. Ebbe az átvágásba érkezik fel a vasútállomásról a kék kereszt jelzés (5 perc), és itt ágazik ki belőle a sárga sáv és sárga háromszög jelzések. Hossza 250 m, legnagyobb szélessége kb. 40 m. Tengerszint feletti magassága 170 m, relatív magassága 20 m.
Mai alakját csak a legújabb korban nyerte, ma már csak az átvágás utal az őskori telep erődítésére. A Kálváriadombot 1935-1936-ban teljesen átalakították. Felszínéből 6 m löszt hordtak el, ezt a domb oldalán teregették el, majd az így nyert vízszintes platón a ma is látható milleneumi emlékparkot létesítettek. Ezáltal a régészeti rétegeket teljesen megsemmisítették, a földvár eredeti alakját, rétegződését, erődítését ma már nem ismerjük.

Az említett munkákat Horváth A. János kísérte figyelemmel, és erről rövid feljegyzései is fennmaradtak. A munkások 10-12 veremlakást ástak fel. Alakjuk tölcsér, vagy csonkakúp, átmérőjük 170-200 cm, mélységük 100-120 cm volt, tapasztás nyoma nélkül. Kisebb tüzelési nyomok, cserepek, edények, köztük finom kivitelű mészbetétesek is , állati csontok, sok kovakő-penge darab, továbbá nagy , lapos orsógombok és egy csontár került elő. A leletek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek, ezek ma is megvannak. Legnagyobb részük a dunántúli rézkor középső szakaszába tartozik.

A Zebegényi Kálváriadomb a leletek alapján rézkori telep volt és feltételesen ide sorolhatjuk magának az erődítésnek is a korát, de e korszakon belül ma már nem dönthető el, hogy valójában melyik kultúra építette.

A táblát a kálvária kápolna mellett álló feketefenyőfára helyeztük.”

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli település: Zebegény ÉNy felé 149 m (2014/10/16 set by MapAudit, O'Eye)

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
modras 2006.02.18 21:07

<table border="0"><tr><td bgcolor="#00cc00"><a href="http://jelzes.muanyagsc.hu/h_kalvaria.html" target="kalauz"><b>Kálvária (Zebegény fölött)</b> [http://jelzes.muanyagsc.hu/h_kalvaria.html]</a>
</td></tr><tr><td bgcolor="#99ff99">Turistautak: <a href="/routes.php?id=36"><img src="http://geocaching.hu/files/tjelek/s3.gif" alt="Sárga háromszög" border=1> </a>
</td></tr><tr><td bgcolor="#00cc00"><a href="http://kalauz.jelzes.muanyagsc.hu/" target="kalauz"><b>D&eacute;l-B&ouml;rzs&ouml;ny - a Szt.Mih&aacute;ly-hegy k&ouml;rny&eacute;kének turistaútjai</b>
[http://kalauz.jelzes.muanyagsc.hu]</a>
</td></tr></table>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók