turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Pálos kolostor)
Szélesség (lat):N 47° 52,027'
Hosszúság (lon):E 18° 52,182'
Magasság:228 m
Település:Márianosztra
Megye:Pest
Bejelentő:kulisz
Dátum:2005.03.03 13:36
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2010.05.06.

A kód a börtön főkapuja előtti téren, egy villanyoszlopra van felfestve.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A Pálos Kolostor lett a Jelvényszerző geoláda kilencedik célpontja ezen a túrán, a Paphegy Árpádkori sáncáról a Zuvárra menet, Kokó társaságában.

Amit a Márianosztrai Pálos kolostorról tudni illik:

A 280 m tengerszint feletti magasságon fekvő nosztrai pálos kolostor alapítási éve 1352. folyamatosan működött 1525-ig, amikor a törökök ostromát verték vissza a szerzetesek.. 1526 után a törökök elől azonban el kellett menekülniük és a kolostor a templommal együtt elnéptelenedett és romossá vált. 1687-ben is romosnak írták le, újjáépítése csak 1711 után kezdődött meg.

A kolostor körüli erősítésekről okleveles említést nem ismerünk. A legkorábbi adat egy 1694-ből származó térképen szereplő ábrázolása. A templom és a kolostor tömbjét téglalap alakban egyenes fal övezte, amelyből a déli oldalon két félköríves bástya és egy szögletes kaputorony ugrott előre. Ez a rajz egyúttal az egyetlen alaprajzi ábrázolása ennek az erődített kolostornak. 1732-ből egy madártávlati kép mutatja még a lőréses falat és két szögletes sarokbástyát, utóbbiak feltehetően a korábban félköríves bástyák átalakítását jelentik.

A továbbiakban már csak néhány futólagos említést tudunk. 1799-ben „bástyákat” említenek, 1837-ben pedig azt olvashatjuk: „Vastag bástyafalak környezik a két testvérépületet (ti. a kolostort és a templomot), melyeken több ágyú – ablak - nyílások szemlélhetők, honnan is háborús időkben védelmezé magát a szerzetes gyülekezet”. Utoljára 1843-ban és 1851-ben említik, hogy a templomot hajdan „sáncokkal” erősítették. A XIX. századi ábrázolások azonban, a leírásokkal ellentétben már nem tüntetik fel az erődítésmaradványokat. A kolostor jelenlegi állapotában nem látni erődítésnyomokat, ezeket a múlt század 60-as éveiben, az épület börtönné való átalakításával nyílván eltüntették. Az erődítések építési idejét, az egyetlen ránk maradt alaprajz alapján, a XV – XVI. századba helyezzük.

A táblát a templomkert kapuja előtti második platánfára helyeztük.

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók