turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Csúcson a kód
Csúcson a kód
Kilátás a bércről
Kilátás a bércről
Távolban a Z+
Távolban a Z+

Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Felsőtamásvár-bérc)
Szélesség (lat):N 47° 58,602'
Hosszúság (lon):E 18° 55,920'
Magasság:542 m
Valószínűleg Kemence külterületén
Közeli települések:Kemence 5.48 km ÉNy felé, Perőcsény 5.51 km Ny felé, Bernecebaráti 7.24 km É felé
Megye:Pest
Bejelentő:Elf
Dátum:2007.03.30 22:04
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kemencétől DK-re, a Dosnya-patak völgyéből meredeken emelkedik ki a Tamásvár-bérc. Tengerszint feletti magassága 554 m a Dosnya-patak völgye feletti relatív magassága kb. 153 m.
Az ÉNy-DK-i irányú hegygerinc szélessége 2-11 m, hossza 120 m. A két hosszanti oldalát 1,5-13 m magas, csaknem függőleges sziklafalak alkotják. DK-en a hegy folytatásától mintegy 1,5 m mély, 20 m széles árok választja el. ÉNy-on meredeken, kb. 10 m mélyre szakad le a gerinc vége. Itt, a sziklafalhoz csatlakozva kb. 4-5 m széles, 20 m hosszú, 1-1,5 m mély árok fokozta a sziklafalak által nyújtotta védelmet.

Miklós Zsuzsa 1984-ben két kutatóárokkal átvágta a gerinc legszélesebb szakaszát. A humuszból XII-XIII. századi cserepek, néhány vastárgy és apróra tört paticsdarabok kerültek elő.
A Tamásváron a gerinc kiszélesedő részén közvetlenül a sziklára épített boronaház állhatott. A lelőhely nagysága, a leletek és a kiváló természetes védettség alapján nagy valószínűséggel a kisméretű Árpád-kori várakhoz sorolható.
A természetes sziklaerdőt legkönnyebben a Dosnya-patak völgyében vezető erdészeti feltáró út kanyarulatából kikapaszkodva meredek, görgeteges lejtőn érhetjük el. A vár a „Tamás-bérc" felirat „m" betűjénél található. A táblát a gerinc ÉNy-i végén helyeztük el.

FIGYELEM! A túramozgalomban megadott megközelítési útvonal fokozottan védett természeti területre esik, belépés csak ENGEDÉLYEL, amire az úton elhelyezett tábla is felhívja a figyelmet!

Alternatív megközelítési mód a Kiráylházáról induló Z+ jelzésésről a bérc felé letérve.

Tábla és festés is található egymástól 2m távolságban.


Közeli települések: Kemence ÉNy felé 5.9 km, Perőcsény Ny felé 5.69 km, Bernecebaráti É felé 6.99 km (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók