turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
, trometamol hozzászólásai
Mielőtt kérdeznél, olvass: Wiki
Szerkesztést támogató audit processzek itt

új hozzászólás | témák listája

Összesen: 9 db hozzászólás

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.29 14:19:20 (59344)
Az openmaps.eu-n lévő konverzió javításán dolgozunk.
Mint ahogy írtam, a jövőbeli várható változások miatt adnánk ingyen egy programot, vagy egy konvertert.
Ennek a próbájához sem szükséges az itt lévő adatbázis.
Cserébe nem kérünk semmit, ez a GPL lényege.
[előzmény: (59342) Hev, 2012.12.29 13:51:08]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.29 13:50:38 (59341)
Az okostelefonok, a tabletek és a pna-k felépítésüket és működésüket tekintve közelítenek egymáshoz (egyedül kijelzőméretben lesz eltérés), és a windows folyamatosan kiszorul, valószínűleg az árcsökkentés szándéka miatt. Pillanatnyilag ez a tendencia ismerhető fel.
Okostelefont nem szeretnék használni gps-ként, mert túl kicsi a kijelzője, a tablet pedig túl súlyos.
Az OruxMaps a garmin img-ket android 4 alatt teljesen hibásan jeleníti meg.

Az is általános tendencia, hogy a zárt forráskódú formátumban történő adattárolást megpróbálják kikerülni.
Ez így van az USA-ban is, és most már nálunk is. Az irodai szoftvercsomagok közül kizárólag nyílt forráskódút szabad 2012 márciusa óta beszerezni közig intézmények részére, hacsaknem valamilyen speciális alkalmazásról van szó. Ha a kormányok a lobbi ellenére belátják a zárt formátumban történő tárolás veszélyét, akkor ezt komolyan kell venni.
[előzmény: (59340) majormezei, 2012.12.29 11:57:29]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.29 10:45:43 (59339)
A regisztrációmat egyszer már elvesztettem (valószínűleg hosszabb ideig tartó bejelentkezés hiánya miatt), így újraregisztráltattam magam, így a sorszám nálam nem mérvadó.
Magyarországon hiába vásárol térképet egy túrázó, ha a legfrissebben legyártott térkép helyenként több évtizeddel van lemaradva a valóságtól. Egyedüli használható forrás itt található. Jelenleg azonban a russa mellett kénytelen vagyok elővenni a térképet is, mert olyan gyengén lehet olvasni az adatokat. Más típusú gps-be (garmint, navitel) nem fektettem be, és mivel az androidé a jövő, nem is biztos, hogy érdemes. A programmal elébe szeretnénk menni ezeknek a megjósolt változásoknak.

A programot GNU GPL v3 licenc alatt szeretnénk kiadni, mivel ez biztosítja a programkód kisajátítása elleni legnagyobb védelmet. Így nem állíthatja egyik szoftvercég sem, hogy ez a sajátja. Ha pedig felhasználja a kódot, köteles közzétenni a módosításokkal együtt.

A http://www.openmaps.eu-n már folyik az egyeztetés. A jelenleg ott elérhető nyílt formátumokat előállító konverter feljavításával szeretnénk hozzájárulni a munkához. Sajnos információvesztéssel kell számolni minden konverziónál, így az ott levő térképformátumok feltehetően nem egyenértékűek az itt letölthető "proprietary" formátumokkal.

Sajnos a "proprietary" formátumok használata mindig veszélyeket hordoz magában. Egy gyártó megkísérelheti azt, hogy elérje az adott formátum használatának tiltását és az ilyen formátumú adatok eltávolítását - ha például túl nagy veszélyt jelent az üzleti céljaira.
Nyílt térképformátum használata - főleg android alatt - megszüntetné ezeket a veszélyeket.

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 23:07:44 (59333)
Csak saját célra használjuk az adatbázisból származó anyagot.
Egy általános gpl licencű mp to map konverter viszont közzétehető, mivel nincs jogilag érintett fél.
A fejlesztők általában ismerik a licencproblémákat és a nevesebb perek eseteit.
Éppen ezeket szeretnénk kiküszöbölni teljes mértékben egy új programmal.
A kérésnek megfelelően a http://www.openmaps.eu-n folytatom.
[előzmény: (59332) hadidoki, 2012.12.28 22:49:41]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 22:42:59 (59331)
Két fejlesztőt takar.
[előzmény: (59330) hadidoki, 2012.12.28 22:33:39]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 21:08:26 (59328)
A kérés nem bonyolult, csak a kérés éppen egyidőben született az én válaszommal.
Amikor megkezdtem a válasz írását még nem volt ott a kérés.
[előzmény: (59324) Hev, 2012.12.28 18:55:37]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 18:50:53 (59323)
Az osmosis egy állandó fenntartó javításra szoruló program. Jelenleg Java 1.7 linux alatt a 0.34 csak hibajelzéseket ad. Java 1.6 alatt működik. A 0.40 csak teszt kiadásban van debian alatt, ezt nem próbáltuk.

Csak átmenetileg, tesztelések idejére szeretnénk használni, mert a map formátumot látjuk elégségesnek. Az osm nagyon lassúnak tűnik, bár lehet, hogy ezen is lehet javítani, és csak az Osmand gyenge.
Az mp -> map formátum konverzió elég egyszerű lehet.

A turistautakon elérhetőek közül egyedül a russa formátum esetén nem tartunk licencelés miatti támadástól, ez viszont már elavult és számunkra sem ismert éppen azért mert zárt. Az sem ismert számomra, hogy turistautak ezt a formátumot meddig fogja közzétenni.

Megoldás lehet több formátum támogatása, de ahhoz már kell a saját gps program. A gpx formátumot jelenleg egyik android gps program sem támogatja és a gyorsaságát ezért nem tudjuk tesztelni. Lehet, hogy alkalmatlan közvetlen megjelenítésre.
[előzmény: (59320) Trackman, 2012.12.28 18:13:55]

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 17:17:58 (59318)
Jelenleg éppen azt vizsgáljuk, hogy az mp formátum maradéktalanul MapsForge map formátummá alakítható-e.
Az openmaps nem biztos, hogy azért hiányos, mert a formátum nem tesz mindent lehetővé, hanem mert a rossz konverzió folytán elvész az információ egy része. Sok turistaút rajta van, mások meg nincsenek. Valaki azt állította az egyik weboldalon, hogy a turistautak.hu térképeit konvertálják át 6 havonta. Tudtok erről valamit, vagy engedély nélkül teszik?

Természetesen mi csak a konvertert tehetjük közzé (általános célú mp to map), a map formátumú térképet csak itt lehet elérhetővé tenni. Amerikában már született arról bírósági döntés, hogy ha valaki egy jogdíjas programmal előállít egy fájt, később jogában áll ezt egy másik programmal olvasni, arról azonban nem, hogy előállítani szabad-e kompatibilitás biztosítás céljából ugyanilyen formátumú fájlt. Európai jog sem veszi figyelembe az amerikait. Ezért szeretnénk nyílt formátumot választani.

A windows alapú gépek száma folyamatosan csökken, egyes becslések szerint 10 éven belül a gyártók felhagynak a windows használatával. Már most célszerű lenne erre felkészülni. Most jöttem vissza egy próbáról. Ég és föld a különbség az androidos és a WinCE alapú GPS között, bár a gyártójuk ugyanaz.

trometamolhozzászólásai | válasz erre | 2012.12.28 10:49:19 (59311)
Megoldás android GPS-re

Lehet, hogy túl korán keresek megoldást, de szerintem ha most nem kezdem el, lehet, hogy úgy fog amortizálódni a GPS készülékem, hogy semmi hasznát nem vettem.

Valójában térkép konverter szeretnénk írni, de ha szükséges, hozzá gps programot is.
Fontos szempontok:

1. offline mód - hiszen ha nincs mobil térerő, a lehető legrosszabb időben hagy minket cserben, ráadásul a tiszta GPS készülékekkel csak ez megy
2. nyílt térképformátum - licencelési támadások miatt
3. nyílt forráskódú program - hogy bárki, bármikor folytathassa a fejlesztést, és hozzáadhassa tudását.

Programok, amelyeket eddig kipróbáltunk:
Locus
Osmand
OruxMap

A Locus lassú, kissé problémás a használata és zárt forráskódú. Részben fizetős. Nem lehet tudni a jövőjét, később ha már befutott könnyen fizetőssé tehetik, így erre nem lehet építeni.

Az Osmand licencelése nem egyértelmű, és a használt térképformátum is változott az idők folyamán.
Az obf formátumban letölthető térkép az (openmaps.eu) hiányos, turistautak információk sokszor nem találhatók meg rajta. Nem világos az sem, hogy honnan kerül át és milyen konverzióval a térkép a turistautak.hu-ról az openmaps.eu-ra. Minek köszönhető a hiányos konverzió?

A leginkább hasznáható az oruxmap, ráadásul a nyílt MapsForge map formátumot is kezeli elfogadható sebességgel.
Licencelése nem világos, hiszen az apk fájlban GPL és LGPL liszenc szerepel, ugyanakkor sehol sem tették közzé a forráskódját, annak ellenére, hogy nyílt forráskódot is felhasználtak, és ez kötelezte őket legalább az érintett programrészek közzétételére. Ennek ellenére erre lehet a leginkább építeni, mivel ha el is tűnne ez ingyenes programok köréből, a benne lévő MapsForge API alapján bármikor el lehet kezdeni egy másik, egy teljesen nyílt forráskódú GPS program fejlesztését.

A kipróbált formátumok közül MapsForge map formátumot találtam a legjobbnak és a leggyorsabban megjeleníthetőnek is, azon felül, hogy nyílt forráskódú az API.

Amennyiben elfogadható az előbbi okfejtésem, a probléma a következő:
Hogyan lehet a turistautak.hu-ról származó térképeket a nyílt MapsForge map formátumra konvertálni?

Éppen a konvertáló programon dolgozunk, de nem tudjuk melyik meglévő formátumra építsünk.
Melyik teljes értékű, és amelyik minden információt hiánytalanul tartalmaz?
Feltételezem hogy a szerveren az mp formátum található minden, de ehhez nincs hozzáférésem, és nem is szeretnék szerkesztő lenni. Bár át tudom konvertálni a russa és garmin formátumokat erre - ha ezek teljes értékűek.

Nem tudom, mennyiben egyezik meg ez a megoldás az elképzelésekkel, és megoldható-e hogy turistautak.hu-ról le lehessen tölteni a MapsForge map formátumú térképeket? Nem tudom, kihez fordulhatok ezekkel a kérdésekkel?
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók