turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2015.02.23 10:57:17 (70254)
Nem az a kérdés, hogy for-profit vagy non-profit szervezet részére dolgozol-e, hanem az, hogy a szervezet felhasználhatja-e jogszerűen az anyagot (február 1 óta a turistautak.hu-t is), valamint létrehoz-e az ODbL licencű adatból származtatott művet, amelyet közzé is tesz. Ha közzé teszi, akkor ODbL licenc alatt elérhetővé kell tennie a teljes származtatott művet.

Lényeges, hogy a közzé tett anyag származtatott mű-e. Nem származtatott mű, ha a veszélyeztetett növényfajták vektoros réteg alá beteszed az OpenStreetMap adatokból gyártott raszteres csempéket, mert ezek teljesen különálló rétegek. Származtatott lesz viszont, ha mondjuk egy kilátó-gyűjtemény készítéséhez legyűjtöd az OSM kilátóit és azt egészíted ki a saját felméréseiddel.

Az ODbL fent említett szabálya (hogy a származtatott művet közzé kell tennie azonos licenc alatt) azt a célt szolgálja, hogy az OSM tovább fejlődjön. Ha mindenki úgy tesz közzé OSM alapú adatokat, hogy az nem folyik vissza az OSM-be, akkor nem érvényesül az a fontos célkitűzés, hogy minden legyen egy helyen.

Nem korlátozhatod a felhasználást, ha ODbL licencű adatból származtatott művet hozol létre és teszel közzé. Bárki elkérheti tőled és beteheti más ODbL adatbázisba. Persze nem biztos, hogy érdemes minden kiegészítést visszatolni az OSM adatbázisába. Ha egy OSM szerkesztő úgy ítéli, hogy fontos lenne a veszélyeztetett növényfajták előfordulásait betenni az OSM-be, akkor beteheti.

Mivel a származtatott művek létrehozói általában OSM szerkesztők is, akik az általuk ismert dolgokat szeretnék megjeleníteni OSM-en, ezért ők saját maguk elvégzik az integrációt, vagyis máris OSM adatbázisba szerkesztik a felméréseiket és onnan szűrik le az eredményt.

Én magam is így dolgozom. Engem a jelzett turistautak, terepi utak, magaslesek, kilátók és források érdekelnek, ezért ezeket OSM-re szerkesztem és ha szükségem van egy adott tematikai szerinti gyűjtésre, onnan kérdezem le. Ha ezt külön szerkeszteném magamnak a saját gépemen, senkihez nem jutna el. Ha közzé is tenném, kevesen figyelnének fel rá. Ha valaki elkérné tőlem, sok munkájába telne beleszerkeszteni az OSM adatbázisba. Mindenki jobban jár, ha egyből a helyére kerül, hogy máris felhasználható legyen és lehessen rá építeni, tovább szerkeszteni.

Téged is erre buzdítalak. Ha valahol hiányt találsz, szerkeszd fel saját felméréseidből. Amíg másoktól várod ezt, addig nem mozdítod előbbre az OpenStreetMap és/vagy a turistautak.hu szekerét. Ha mindenki csak várná az előrehaladást, nem történne semmi.
[előzmény: (70253) szhvilmos, 2015.02.20 22:47:47]

szhvilmoshozzászólásai | válasz erre | 2015.02.20 22:47:47 (70253)
Kedves Heyjoe!

Köszönöm a válaszodat és a többiekét is.
Mivel pár hónapja álltam neki térképezni (neurobiológus lévén) ezért nem vagyok olyan profi mint ti!
Viszont tanulom és éppen ezért kérdezek, még ha hülyeséget is... nem szándékosan.

A munkám non-profit (veszélyeztetett növényfajták Magyarországi térképezése, ezért vettem a GPS-t is és ezért jöttem ide --tanulni, meglepő módon).
Akiknek dolgozom ugyanolyan (hasonló) szervezet (nevezzük annak) mint a Turistautak. Az elkészült térképeket nem árulom csak magamnak kell (nyilvántartás céljából) mert az adatokat, amit saját magam mérek a terepen a saját GPS-mel azt töltöm fel a netre.
Remélem ez kielégítő válasz a felesleges aggodalmaitokra. :-)

És mivel linuxot használok ezért még licenc problémáim sincsenek! De nem vagyok se programozó se informatikus!

...mégegyszer köszönöm, de megoldottam a problémát a QGIS szépen teszi a dogát és végre le tudom menteni a képernyőt svg-be. BÁR A TURISTAUTAK ezt a problémát megoldhatná (amit jeleztem és fotókat is mellékeltem)!
Mert minek van egy ilyen lehetőség ha nem működik? Ezzel kellene szerintem foglalkoznotok, hogy ha valaki hibát jelez azt mihamarabb orvosolni!

tisztelettel

V
[előzmény: (70251) heyjoe, 2015.02.20 08:35:17]

heyjoehozzászólásai | válasz erre | 2015.02.20 08:35:17 (70251)
Már ne haragudj, de ha a munkádhoz kell, akkor azért nem ártana érteni is hozzá, nem?

"szintvonalakat sehogy sem tudtam rá lementeni... valószínű én vagyok a béna de nem ment. "

Nyilván, mivel az osm adatbázis nem tartalmazza a szintvonalakat, mint ahogy a turistautak.hu is egy szabad adatforrás segítségével gyártotta le. (te is olyan forrásból, és olyan megjelenítéssel készíthetsz szintvonalat, amilyenhez kedved van. Keresőszavak ASTER, SRTM ,EUDEM).

QGIS Overpass API-n keresztül tud lekérdezéseket, de akár a letöltött osm fájból is tud spatialite adatbázis létrehozni, és ezeket a rétegeket kezelni. Ugyanígy akár a tuhu apiból is elkészíthető a kérdéses xml fájl

Tilemill segítségével testreszabhatod minden egyes poi, út, poligon megjelenési sorrendjét, kinézetét, létrehozhatsz jelmagyarázatot, exportálhatod különböző fájlformátumba.

És akár a tuhu, akár az osm adatait használod fel, ne felejtkezz meg az odbl licensz követelményeiről, hogy jogszerű lehessen a felhasználásod. Munka esetén elég kínos tud lenni, ha kiderül, ha jogszerű a térkép...
[előzmény: (70245) szhvilmos, 2015.02.19 23:58:59]

szhvilmoshozzászólásai | válasz erre | 2015.02.19 23:58:59 (70245)
Szia Hew!

KÖszönöm a választ, ismerem ezt a térképet, mert a mobilon a Locus Map free alatt ezt használtam, sőt OSMand alatt is.
A rossz hírem az, hogy lehet az OSM a jövő, viszont pl. a Rózsa-hegyen és Vörös-hegyen levő utak (és egy csomó más helyen is) az adatok 10% sincs rajta az OSM térképen, míg a túristautak-os térképen rengeteg olyan ösvény (nem túristaút) is rajta van ami nekem kell (a munkámból kifolyólag).

Az OSM térképet is le lehet menteni OSM formátumba (meg is tettem) és átkonvertáltam svg-be (maperitivvel), viszont szintvonalakat sehogy sem tudtam rá lementeni... valószínű én vagyok a béna de nem ment.
Szóval nem akarom fikázni az OSM térképeket, persze tudom fejlődik, viszont nekem most kell használnom..... A Garminon a túristautak térkép van fennt és az tökéletes (persze azon sincs rajta minden, de első közelítésből jó).
Én egy csomó tájfutó térképpel a kezemben járom a mecseket és térképezek (most nem akarom leírni mit), és ezért kellene a lehető legtöbbet tartalmazó térkép (és persze a teljesítménytúrához is, ez másodlagos).

Ismersz GIS programokat, azokról azt olvastam, hogy a beemelt térképekről tud svg formátumot menteni. Már vagy egy tucat angolnyelvű videót megnéztem de még nem találtam olyat ami jó lenne....és állítolag tudja...???
Eddig megrajzoltam magam a térképeket de az hatalmas meló :-(
Egészen pontosan a QGISről olvastam ilyet (és ez multiplatformos).
Kicsit hosszú voltam....

Remélem érthető vagyok.


V
[előzmény: (70242) Hev, 2015.02.19 20:46:45]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2015.02.19 20:46:45 (70242)
Használd ezt vagy ezt, az OSM a jövő!
[előzmény: (70241) szhvilmos, 2015.02.19 18:57:30]

szhvilmoshozzászólásai | válasz erre | 2015.02.19 18:57:30 (70241)
Sziasztok!

A túristautak térképet (egy meghatározott képernyőképet) svg-be lementve 2 hibát találtam:

1./ Az adott ablak lementése után, azt beemelve egy vektrografikus programba (inkscape), csoportbontást követően (ungroup), kiderül, hogy a teljes mecsek szintvonalas térképét lementett és hatalmas részeket még hozzá. Magyarán maszkolva van a képernyőméret, de alatta hozzáteszi a teljes mecseket. Tehát vágás helyett maszkol (letakar)

A.) itt a lementett képernyőkép inkscapeben csoportbontás előtt:
https://onedrive.live.com/redir?resid=ADE7FC611BEE9B88!771&authkey=!AFUFKxILy9FA7bs&v=3&ithint=photo%2cjpg

B.) Szétbontást követően (ungruop) így néz ki az inkscapeben ugyanaz a képernyő
https://onedrive.live.com/redir?resid=ADE7FC611BEE9B88!773&authkey=!AL2Pg0Q53Y2rdf8&v=3&ithint=photo%2cjpg

Ezt szerkeszteni képtelenség...., ráadásul az összes réteget egy rétegre nyomja össze....


2./ Az így lementett csoportbontott térképen a túrastautak 40%-a hiányzik, tehát nem rajzolja be, csak elkezdi és nem fejezi be! (több régiót is kipróbáltam mindenhol ez a jelenség megvan...)
itt a képernyőkép, néhány hiányzó utat bejelöltem a teljesség igénye nélkül (mecseket keresztűl kasul ismerem):

https://onedrive.live.com/redir?resid=ADE7FC611BEE9B88!770&authkey=!AAUcvgxKAwN3bEg&v=3&ithint=photo%2cjpg

Ki tudná ezt a problémát megoldani? Jó lenne mert szükségem lenne egy bizonyos térképrészletre amit szerkeszteni akarok, mivel saját teljesítménytúrát szervezek. Magam is meg tudom rajzolni a térképet viszont 2 nap helyett 1-2 óra lenne csak a munka ha ez működne!


Megoldás, javaslat?
Köszi

VilmosBejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók