turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.06 07:16:59 (68446)
"Ellenőrzési lehetőség nélkül tudomásul veszem azt az állítást"

Kérdeztél, megválaszoltam. Ha ellenőrizni tudnád magad is, nem kellett volna megkérdezned. Ha bizonyítékot szeretnél az állítás igazolására, az egyesület megkérhet engem vagy bárki mást tesztkörnyezet kialakítására, amelyen bemutatható a tervezett működés és a változatlan hardverigény.

"A kérdés jogos, ugyanis tudtommal a JOSM legalább a Java 7-es vagy annál magasabb fokú változatát igényli, és nekem pl. a 6-os verzió frissítéseinek egy részét is törölnöm kellett korábban, hogy egyáltalán használni tudjam a MapEdit-et."

JOSM-et akartál írni, ugye? Amint Báthory Peti azóta megírta, ha gondod van a Java verzióváltással, akkor használhatod a Java 6 alatt működő kicsivel korábbi 7000-es változatot. Ezt tettem Mac OS X 10.6 alatt én is.

"nem érvényes belépési pont, meg hiányzó dll"

Ezek tipikus windows hibaüzenetek, miközben itt Java környezetről beszélünk. A JOSM Java alatt fut. Nem szeretném lesöpörni az asztalról a Java telepítésének és futtatásának problémáit, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hibákat nem a JOSM okozza.

Ugyanez igaz a mapeditre is. Ha olyan állapotban van a windowsod, hogy nem indul el rajta, akkor nem a mapedit javítandó, hanem a futtatókörnyezet. A JOSM ebből a szempontból nem szűk keresztmetszet, sőt jelentősen tágabb környezetben futtatható. Amint már többször elhangzott, mindenhol működik, ahol van Java: mac és linux rendszereken is.

Személyes tapasztalatom az, hogy a gépek 80%-án a friss jar csont nélkül elindul. Néhol nincs Java, gyors letöltés és telepítés megoldja. Egy egyetemi gépen küzdöttem a legtovább, ahol nem volt Java, telepítés után a JOSM elindult, de nem töltött le és fel, mert azt mondta, hogy az SSL tanúsítvány még nem érvényes. A rendszerdátum ugyanis 2010 volt, amit csak a rendszergazda volt jogosult beállítani.

A fórumon meghirdetett turistautak.mapcss letöltéseinek naplójából készítettem egy kivonatot: grep turistautak\.hu\.mapcss | grep -o '"\(JOSM.\+\)"' | sort -u

"JOSM/1.5 (4878 en) Java/1.6.0_31"
"JOSM/1.5 (7000 en) Mac OS X 10.6.8 Java/1.6.0_65"
"JOSM/1.5 (7000 hu) Linux Ubuntu 12.04.4 LTS Java/1.7.0_55"
"JOSM/1.5 (7182 en) Windows Vista 32-Bit Java/1.7.0_55"
"JOSM/1.5 (7182 hu) Windows 7 32-Bit Java/1.7.0_51"
"JOSM/1.5 (7182 hu) Windows 7 32-Bit Java/1.7.0_55"
"JOSM/1.5 (7182 hu) Windows 7 32-Bit Java/1.7.0_60"
"JOSM/1.5 (7182 hu) Windows 7 64-Bit Java/1.7.0_55"
"JOSM/1.5 (7182 hu) Windows XP 32-Bit Java/1.7.0_60"

Amint láthatod, kilenc különböző konfiguráción működött a JOSM, két kivétellel Java 7 volt rajtuk. Egyedül te jelezted hogy problémád van vele. Hol akadtál el, volt hibaüzenet?

Ha továbbra is gondod van a Java környezet telepítésével, több megoldás közül választhatsz. Megkérhetsz valakit környezetedben, például szomszédot, számítógépboltos ismerőst, informatikust, rendszergazdát. A geocachinges csapatból is bizonyára találsz valakit. Hozzám is elhozhatod a gépedet.

"ahol szoftver oldali problémák miatt akadályokba ütközik a JOSM használata, ott a MapEdit alatti szerkesztés továbbra is mehet, szerkesztőként bármelyik használata megengedett"

Lehetséges írni apit osm adatbázishoz mp formátumú adatcserére, akár php-ben is. Szintén lehetséges kiegészíteni a mapeditet az osm formátumú fel- és letöltéssel. Véleményem szerint mindkettő gazdaságtalan megoldás lenne, mivel nagy fejlesztői kapacitást köt le, az eredményét pedig kevesen használnák.

Felhasználható viszont az iD webes szerkesztőfelület, ez is az osm eszközkészlet része. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/ID
[előzmény: (68444) alnibell, 2014.06.05 23:09:59]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 23:09:59 (68444)
Igazán nem értem, mi szükség volt erre?
Ha legalább az előző üzenetem utolsó mondata megmaradt volna az emlékezetdben a "billentyűkoptatás" megkezdése előtt, akkor nem szólítasz föl semmire. (Azt írtam ugyanis, hogy nem sikerült a telepítés.)
Fogadd el, hogy engem mindaddig abszulót nem érdekel a használatra felkínált alkalmazás egyetlen sajátossága sem, amíg nincs határozott és próbákkal igazolt válasz arra vonatkozóan, hogy a TuHu működése változatlan kimenetekkel ugyanúgy mehet tovább, valahol JOSM, másutt MapEdit alatt végzett szerkesztés esetében is, mint eddig.
[előzmény: (68442) BáthoryPéter, 2014.06.05 22:50:53]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 22:50:53 (68442)
JOSM sebesség kérdést András elég alaposan kielemezte, én egy gyakorlati tapasztalatot fűznék hozzá. A nyúzós laptopom több, mint 10 éves, egymagos, 1GB RAM, valami piszok lassú HDD és Ubuntu. Az OSM meetupokon elég gyakran dugjuk rá kivetítőre, általában több órás JOSM szerkesztés után sem tűnik fel a hallgatóságnak, hogy bármi is lassú lenne (kivéve amikor a Chrome bekajálja a világ minden memóriáját).
Ismét csak azt tudom mondani, hogy billentyűzetkoptatás helyett szánj 10 percet a JOSM kipróbálására. Nem mondom, hogy legyél OSM szerkesztő, ehhez nincs közöm, de ha szakmai vitát szeretnél folytatni, a szoftver alapszintű ismerete elengedhetetlen.
[előzmény: (68439) alnibell, 2014.06.05 20:32:34]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 20:32:34 (68439)
Elindult a terelés.
Nem vagyok kíváncsi, hogy kinek mi a véleménye a képességeimről. Feltettem a magyar nyelv szabályai szerint - sajnos egy "az" fölösleggel - megfogalmazva, egyelőre csak 3 kérdést, hozzájuk kapcsolódó alpontokkal. Akinek van valami fogalma az itteni adatfeldolgozásról, a felhasználóknak szánt térképek előállításának módjáról, annak nem lehet ómagyar nyelvezetű ez a pár kérdés.
Legközelebb akkor jelentkezz, ha a feltett kérdéseket a részetekről bárki is egyértelműen megválaszolta!

Maradjunk a legegyszerűbbnél. Mi kell a JOSM-hoz, hogy egyáltalán telepíthető és legalább olyan sebességgel futtatható legyen, mint a MapEdit most egy szerkesztő gépén? Ugyan, mi ebben a megfejthetetlen?

És hogyan lehet leragadni egy csupán példaként felhozott sajátosságnál, nem a működésére voltam kíváncsi?

Szóval, a kérdésekre várom a választ, nem a terelő szövegelést!
[előzmény: (68438) BáthoryPéter, 2014.06.05 17:55:28]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 17:55:28 (68438)
András biztos megfejti az irományod, de én háromszori átolvasás után is csak azt látom, hogy fogalmad sincs azokról, amikről írsz. Nagyságrendekkel egyszerűbb lenne az élet, ha letöltenéd a JOSM-et, szánnál 10 percet arra, hogy betöltesz egy területet, kimented .osm fájlba, és megnézed szövegszerkesztővel, hogy mit hozott létre. Így még mindig elég messze vagyunk attól, hogy átlásd az egész folyamatot, de ebből már el lehet indulni.

Egy kérdés volt, amire egyértelmű választ tudok: az egykattintásos törlés egy eszköz, ha kiválasztod, tudsz vele törölni. Nekem még soha sem volt rá szükségem, nem éreztem hátrányát, hogy van valahol a menüben egy számomra fölösleges gomb. Tehát ne úgy képzel el, hogy ha rossz egérgombot nyomsz, letöröl random dolgokat.
[előzmény: (68437) alnibell, 2014.06.05 16:29:21]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 16:29:21 (68437)
(De mennyivel könnyebb keverni ... Igen, azt is.)

Íme egy rövid kivonat a május 26-án indult eseményekről.
A közléseket nem én írtam, nem szó szerint jelzem azokat, de a lényeg bennük van.

- Hahó, régen találkoztunk, gyertek el egy érdekes találkozóra, van még hely!
Aztán a meghívás igazi indítékát firtató posztokat követően:
- Nincs szükségünk sem a TuHu adataira, sem a szerkesztőire, már most többen vagyunk itthon is.
Nem sok idő elteltével a nyilatkozat egyik fele devalválódott, ugyanis:
- Hiányzik a terepi felméréseket feldolgozó kapacitás, ehhez kellenének az itteni szerkesztők.
Majd egy újabb poszt-sorozat után:
- A kutyának nem kell a TuHu eddig munkája, hisz' megbízhatatlan, ellenőrzés nélkül nem lehet felhasználni.

És ugyan már kétszer tudtunkra adták, hogy itt minden úgy rossz, ahogy van, mégis megy tovább az agitálás az adatok újrafeldolgozásáért, meg a korábbi, állítólag pontatlan, szerkesztést végzők bevonásáért a munkába.

Mindezeket nem feledve, mégis hajlandó vagyok visszamenni a kályhához, mint ha csak most dobták volna be a reklámanyagot.

Tehát álljon itt, egy elsősorban a felhasználók érdekeit szem előtt tartó pár kérdés. Nem lesz teljeskörű, de ahhoz talán elég, hogy eldöntsük, az induló lépések megtételébe belevághatunk-e?

1.) Képes-e a JOSM a felmérési adatok szerkesztését követő olyan munkaközi állományt előállítani, amelyet felhasználva a jelenleg használt kimenet generáló applikáció ugyanazokat a kimeneti formátumokat elő tudja állítani, mint amelyek most készülnek?
1/a.) Ha nem - a sorrend nem az eleve elutasítást fejezi ki -, akkor
Van-e olyan közbülső megoldás, amellyel az a változatlan kimenet gyártás megvalósítható?
1/b.) Ha igen vagy van elérhető közbülső megoldás, akkor mi az a minimálisan szükséges hardver kiépítettség, amely biztosítja legalább azt a szerkesztési sebességet, mint a MApEdit alatti munkánál eddig megszokhatott a szerkesztő? Továbbá, az eddigi futtató szoftver környezet milyen módosítást, kiegészítést igényel a telepítéshez és persze az akadály- ill. váratlan kilépés mentes futtatáshoz?

2,) Amennyiben a JOSM állomány nem teszi lehetővé a megszokott kimenetek változatlan formájú előállítását, akkor
mi módon, milyen eszközökkel lehet megoldani a TuHu-nál már meglévő adatok újrafeldolgozását a korábbival legalább azonos színvonalon?
2/a.) Ehhez elégséges-e az 1./b.) pont kapcsán meghatározott hardver és szoftver konfiguráció?

3.) Mi lehet az újrafeldolgozás módja?
3/a.) Az újrafeldolgozásnak, a mostani állapotot figyelembe véve, mennyi a kalkulált átfutási ideje?

Egyelőre ennyi.
Ahhoz mindenképpen elégnek tűnik, hogy a rájuk adott reális, az esetleges problémákat nem elfedő válaszok alapján egyáltalán nekifogjunk a váltás előkészítéséhez.

Mert pl. az olyan sajátosság, mint pl. az egy kattintásos törlés amennyire előny, olykor meg éppen hátrány lehet. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy csupán a sajátosságok bővebb volta nem indok a váltásra.

Szóval, most én visszamentem a kályhához, eközben nem szólítottam fel senkit semmire, nem küldtem el még kiegészítő megjegyzés formájában se máshová.

Nos?

[előzmény: (68436) Kolesár, 2014.06.05 12:49:02]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:49:02 (68436)
Bryan, látod így hígul fel a szakmai vita értelmetlen személyeskedő hozzászólásokkal.
[előzmény: (68435) alnibell, 2014.06.05 12:37:19]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:37:19 (68435)
Nem cáfoltál Te semmit, egy jó hete erőlteted a hívek toborzását.
[előzmény: (68434) Kolesár, 2014.06.05 12:23:17]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:23:17 (68434)
Bocs, hogy zavartunk. Éppen azért van itt a legjobb helye, mert elsősorban a térképszerkesztőket érinti. Azt a döntést készítjük elő, hogy a turistautak.hu milyen eszközzel és milyen adatot szerkesszen a jövőben. Téged is érint a téma. Sajnálom, hogy ilyen terjedelmes lett, sok tévedésen alapuló hozzászólás érkezett, ezeket cáfoltam többnyire.
[előzmény: (68433) Bryan, 2014.06.05 12:10:34]

Bryanhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:10:34 (68433)
Mi lenne, ha ennek az OSM-es vitának valaki illetékes létrehozna egy külön fórumot?!?
Az elmúlt közel egy hétben született közel 6-700 olyan hozzászólás, aminek szvsz vajmi kevés köze van ennek a topikhoz....
[előzmény: (68432) Bryan, 2014.06.05 12:10:02]

Bryanhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 12:10:02 (68432)
Mi lenne, ha ennek az OSM-es vitának valaki illetékes létrehozna az külön fórumot?!?
Az elmúlt közel egy hétben született közel 6-700 olyan hozzászólás, aminek szvsz vajmi kevés köze van ennek a topikhoz....


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók