turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2021.01.04 18:17:44 (7639)
Hát igen, ez a "szaralakok" max. akkor lenne jogos, ha valakik a saját kis külön mutyijukat intézve tették volna úgymond tönkre a tuhut.
DE:
1. Az adatátvétel lehetősége kölcsönös: az OSM helyből odbl licenc alatt van, adatait bárki szabadon felhasználhatja. Akár a tuhu is.
2. A tuhu lezüllésének számos oka volt, a technikai elavulás csak az egyik (de nem elhanyagolható)
3. Ami a tuhu előnye volt: terepi felmérésen alapuló pontosság, sajnos egyszerűen nem volt fenntartható az adatbázis méretének növekedésével. Csak a már felrajzolt utak/objektumok adatait folyamatosan naprakészen tartani is olyan mennyiségű szervezési/ellenőrzési/felmérési/rajzolási munkát igényelne, amire egyszerűen nem volt (most se látszik) kapacitás.

Ki-ki maga dönti el, hogy az idejéből a közösségi térképezési célokra fordítható idejét/pénzét/energiáját mire fordítja. Sokan vagyunk, akik az OSM-et választottuk, mert perspektivikusabbnak találtuk. És tudok több, korábban a tuhun nagyon lelkesen tevékenykedő emberről is, aki anno abszolút jó szándékkal támogatta a tuhu odbl alá helyezését, és a mai napig is aktívan dolgozik a közösségi térképadatbázis jobbításáért.
Nem a tuhun. De ettől ők még nem ellenségek. Értünk, kirándulóként, kesserekért dolgoznak.
[előzmény: (7637) olahtamas, 2021.01.04 06:16:52]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2021.01.04 06:16:52 (7637)
"szaralakok voltak" Ezzel nem értek egyet, de nem fogom elölről kezdeni a vitát...
[előzmény: (7633) Tisztul_A_Visztula, 2021.01.03 21:56:32]

Tisztul_A_Visztulahozzászólásai | válasz erre | 2021.01.03 21:56:32 (7633)
Mindkettőtöknek, tehát Jujunak is szól a válasz:

"Amit nem láttunk, hogy elvesztettük a szerkesztőbázisunk magját is. Van, ki az OSM-re ment át, van, aki befejezte a rajzolást, mert nem pártolta ezt a vonalat, és korábban óriási munkát fektetett a TuHu-ba, amit most "odaadva elkótyavetyéltük erőforrásainkat"

Ezzel így utólag egyetértek, s vsz előtte is így láttam volna. Hiszen aki az elmondott, leírt struktúrát támogatta, az valójában azt mondta, hogy a tuhu technikai hátránya van olyan nagy, hogy nincs értelme működtetni, majd az OSM-ben megjelenik minden eddigi érték, illetve innentől meg minek ide rajzolni, ha bármi ide rajzolás is átkerülhet oda.

Mivel egyikőtök sem írt arról, hogy fordítva lehetne-e, feltételezem, hogy vagy nem lehet, vagy féltek az adatminőségtől.

"Nem tudom mi lesz a jövő, mert nagyon kellenének a TuHu-ba új rajzolók, de leginkább az egész struktúrával kérdés mi lesz, Old Eye az egyetlen, aki még rálát, és ért hozzá Kolesár távozása óta. Rajta kívül szerintem senki, és ha akkor valami leáll ha ő nem lesz, akkor nem lesz aki a hibát megtalája..."

Én a leírtak alapján úgy látom, hogy a jelenlegi struktúrában nincs értelme ide rajzolni.

"Ehhez sikerült rávenni a TuHu-t tulajdonló, csak a geocaching játék biztosítására fókuszáló MGKE elnökségét a térképadatbázis ODBL licensz alá helyezését a TuHu szakemberei megkérdezése nélkül."

Naív a kérdés, de ha

ad 1) nem lehet megszüntetni az odbl licenszet, mert az MGKE elnöksége azóta is helyesnek látja az akkori döntését, s nem akarja a licenszmódosítást, ezért pedig szabad préda itt minden "a TuHu-n megjelenő új szerkesztések figyelése most is folyik.",

s ad 2) valamiért az MGKE elnöksége viszont nem akarja explicit módon, direktbe beszántani, a tuhut, hivatkozva pl. arra, hogy ez az ő terméke, s nem látja értelmét stb

akkor mi értelme, pontosabban mi értéke annak, hogy itt páran kínlódtok?

Én úgy látom, hogy vagy meg kell szüntetni az odbl licenszet, s innentől kialakulhat itt extra érték az osm-mel szemben, vagy ha valaki hisz az újrakezdésben, akkor ő is lemásolhatja a komplett tuhu adatbázist, elnevezheti újtuhu-nak, aztán oda gyűjthet minőségi rajzolókat.

Idézem Jujut ismét ""Nem tudom mi lesz a jövő, mert nagyon kellenének a TuHu-ba új rajzolók".

S megkérdezem: miért is kellenének? Miért ide rajzoljanak? Mi volna annak az előnye ahhoz képest, hogy oda rajzolnak, ahová úgyis bármikor átvehetik?


Egyébként így utólag azt gondolom, hogy mindenfajta jogi megközelítést félretéve, kizárólag az erkölcsit, meg a munkaidőt figyelembe véve, szaralakok voltak azok, akik kinyitották a tuhu adatbázisát. Hiszen ha nem lenne kimenet, ha elsüllydt volna teljesen a tuhu, mert a technikai értelemben alapító távozása után teljesen összeomlik, akkor meg kellett volna menteni az adatbázist. De így nem megmentés volt, hanem üzletet kötöttek sok önkéntest utólag kihasználva.
[előzmény: (7632) Old Eye, 2021.01.02 15:06:40]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2021.01.02 15:06:40 (7632)
Juju!

Tökéletes a helyzetleírásod. Bár hangsúlyoztad, saját véleményed, de korrekt, a valóságnak megfelel.
Csak kiegészíteni tudom.

OSM időben felismerte, a Google Map, a Waze mellett hamarosan a futottak még kategóriába fog kerülni, csak a természetjáró turisták kiszolgálása felé mozdulhat el. Az MTSz-re (nem volt megfelelő adatbázisuk) és a Cartographiára (konkurencia) nem számíthattak, így jött képbe a Tuhu terepi térképadatbázisának bekebelezése.
Ehhez sikerült rávenni a TuHu-t tulajdonló, csak a geocaching játék biztosítására fókuszáló MGKE elnökségét a térképadatbázis ODBL licensz alá helyezését a TuHu szakemberei megkérdezése nélkül.
Valamint kiváló szoftveresekkel is rendelkezett, köztük a TuHu megteremtőjével, Kolesár Andrással.
A térképadatbázis átvétele hamar megtörtént, a TuHu-n megjelenő új szerkesztések figyelése most is folyik.

Volt néhány TuHus, aki tisztán látta TuHu általad említett értékeit egyben elmaradottságát térképszerkesztés és -generálás területeken. Megpróbáltak kapcsolatot felvenni az OSM embereivel, a térképadatokért cserében segítséget kértek a korszerűbb technikai eszközeik átvételére. Nemcsak nem válaszoltak nekik, hanem jogosítványaik törlésével elhallgattatták őket.
Se egy 'Köszönjük', se az előírt forrásmegjelölés (pl 'A terepi adatok ??%-a turistautak.hu-ról származik').

A múlt ez szeletét megidézni nehéz. Az OSM létrehozott egy fórumot a TuHu-n az einstand lebonyolítására, amelyen a TuHu-n maradó emberek is megszólaltak. A fórum megvan, de nem alkalmas kordokumentumnak. Rengeteg adatérzékeny hozzászólást töröltek.

Valóban megfogytunk, kevés trekkelőnk, kevés szerkesztőnk van, de vannak, új POI-k is áradnak, kapunk terepi hibajelzéseket, trackeket. Tesszük dolgunk.
Naplózzuk a generált térképeink letöltéseit, nyomon követjük a megújított online térképünk használatának terhelését - megnyugtatóan sok felhasználónk van.

Említetted, vannak 'kétlaki' szerkesztők. Nemcsak ők segítenek. Volt párszor, hogy a Tuhu valamely szolgáltatása lehalt, nem tudtuk helyrehozni. Mindig jelentkezett valaki és kirángatta az elakadt szekeret a kátyúból. Ősi TuHu-sok, kik rég hallgatnak, de szemüket mégis a Tuhu-n tartják. Jó érzés.

Ennyi a kiegészítésem.
[előzmény: (7630) Juju, 2021.01.02 13:11:33]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2021.01.02 13:11:33 (7630)
Szia!

Elvileg a TuHu ODBL licenc alá került, ami azt jelenti röviden, hogy a forrás megjelölésével felhasználhatóak az adatai. Azaz az OSM át tudja venni szabadon a trackeket, térképre szerkesztett adatokat (értsd: az OSM-en meg tudod csinálni, hogy a TuHu térképet beteszed háttér layer-nek és átrajzolod).

Én - szigorúan saját szemszögből - ahogy látom a dolgot:

TuHu: a gyorsuló világunkkal nem lépést tartva haladt előre =
- szerintem fejlődött a TuHu is szépen rajzolói oldalon, de a világ még gyorsabban haladt,
- rendszerfejlesztés oldalon nem tudott sajnos fejlődni, még mindig a polish file szerkesztőt, annak berögzült szabályaival használjuk (aminek van persze jó oldala is).

A TuHu óriási erősségének láttam, hogy csak betanulás, ellenőrzés, felügyelet mellett "kinevelt" rajzolók dolgoztak, ami eredményeképp NAGYON KEVÉS HIBA történt, mind a valósághűség, mind szerkesztés terén. Az OSM ezzel ellentétben tömegbázisú, utcáról bejőve azonnal szerkeszthetsz élesben. És az idő azt mutatja, hogy működik, ha tetszik ha nem. És fejlesztik az egészet, szerkesztés, kimenetgyártás, minden téren. És ott is vannak mentorok, vannak akik javítják a hibákat, stb. És működő közösség van, aktív közös trackeléssel, "konferencia" szerű előadások, megbeszélésekkel.

Én azt gondolom, hogy a TuHu nagy előnye volt, hogy tényleg csak track, vagy megbízható adatból szerkesztettünk, ÉS ami a mai napig számos területen fennáll, hogy az OSM szerkesztőiből sincs egyáltalán több, sőt kevesebb aki a városhatárokat, kocsiutakat elhagyja, azaz terepen felmér. De mivel ami a TuHu erőssége volt, a terepi részletes és kiváló, felmérésen alapuló térképanyag, ma már szabadon "kivihető", ezt elvesztette.

Amit nem láttunk, hogy elvesztettük a szerkesztőbázisunk magját is. Van, ki az OSM-re ment át, van, aki befejezte a rajzolást, mert nem pártolta ezt a vonalat, és korábban óriási munkát fektetett a TuHu-ba, amit most "odaadva elkótyavetyéltük erőforrásainkat"

Én magam is azt kell mondjam, hogy inaktív lettem, de ennek nem ez az oka, bár időben kb. ugyanakkor volt. Az életembe nem fér már bele minden. Szerkesztettem Tuhu-t, OMP-t (még mikor külön volt), OSM-et, waze-t... Ma azt szerkesztem fel, amerre járok és találok újat. Már nincs időm külön felmérni kimenni, nincs időm mások trackjeit felrajzolni.

Montenegró egy nagyon jó példa, ott barlangkutatunk közel 20 éve. Nagyon kellett valami gps-be is tölthető térkép, amire fel tudjuk vinni a felméréseinket. Erre először sajátot csináltunk aztán becsatlakozva az OMP-be évekig irgalmatlanul sok energiát fordítottam a szerkesztésbe, szinte egyedül. Még a szintvonalak javításába is. Aztán az OMP is átállt az OSM adataiból való kimenetgyártásba, és akkor mindent átszerkesztettem oda, azóta azt használjuk, ami ott sokkal jobb, hiszen az egész ország feldolgozottsága az OMP-n kb. 5% lehetett (csak ahol kutattunk az a rész volt jobb), az OSM-en ez 90% körüli.

Nem tudom mi lesz a jövő, mert nagyon kellenének a TuHu-ba új rajzolók, de leginkább az egész struktúrával kérdés mi lesz, Old Eye az egyetlen, aki még rálát, és ért hozzá Kolesár távozása óta. Rajta kívül szerintem senki, és ha akkor valami leáll ha ő nem lesz, akkor nem lesz aki a hibát megtalája...
[előzmény: (7629) Tisztul_A_Visztula, 2021.01.02 03:06:56]

Tisztul_A_Visztulahozzászólásai | válasz erre | 2021.01.02 03:06:56 (7629)
Bocs, hogy a tuhut csak nagyon ritkán követőként értetlenkedek, de 2015. elején pontosan mi történt: csak egy egyszeri adatátadás a tuhu részéről az OSM-nek, amiért cserébe a tuhu meg hozzáférhetett az OSM adatbázisához vagy egy hosszabb időszakon át meglévő potenciálisan kétoldalú, de a valóságban egyoldalú adatáramlás?

Én csak 2008-2010 között rajzoltam, s pár kivételtől eltekintve tracket is csak akkor töltöttem fel. Ezért nem is követtem itt a 2014-2015-ös dolgokat, bár egyszer pár éve megpróbáltam összerakni, hogy mi történt, de akkor nem sikerült. Most az OMP részbeni halála miatt kezdtem ismét visszaolvasni, de csak annyi jött le, hogy valamiért az OSM hívők egy része is megbánta az egészet. De ők pl. Juju mit bántak meg, bántatok meg, s mi volt, amire ezzel szemben számítottatok?
[előzmény: (7591) cseremoha, 2020.05.22 12:03:08]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2020.05.22 12:03:08 (7591)
"Magam részéről nagyon sajnálom, hogy a TuHu - OSM licenckérdések alkalmával így alakult." -- Én már akkor sajnáltam.

"Már jó idő eltelt a dolgok óta, nem tudom, hogy a "kedélyek" nem csillapodtak-e le, nem lehetne esetleg újra kezdeni itt is az aktivitást?" -- Nem a "kedélyek lecsillapodásával" van probléma, hanem az akkor előállt változásokkal és az azóta eltelt idővel.
[előzmény: (7588) Juju, 2020.05.20 00:10:52]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.20 00:10:52 (7588)
Igen, én is beszéltem KiVi-vel, és ugyanezt mondta, azaz, hogy az alapítvány megszűnik, de a kimenetgyártást próbálja - próbálják magán erőből fenntartani. Remélem, hogy sikerül.
Magam részéről nagyon sajnálom, hogy a TuHu - OSM licenckérdések alkalmával így alakult. Lehet, hogy én magam is hibás vagyok, mikor annó támogattam az OSM felé a nyitást. Azt reméltem, hogy valami közös jót lehet alkotni. Nem így alakult. Sajnos az utóbbi időben nekem is kevés időm van szerkeszteni, és az kétfelé darabolva nem megy. Otthon vannak mappában a trackek, amit ide a TuHu-ra is fel kéne szerkesztenem. Remélem még lesz valamikor idő rá (sajnos barlangtérképekkel is elmaradásban vagyok, ami tudom benneteket nem vigasztal).
Sajnálom azt is, hogy Hev sem szerkeszt már itt. Már jó idő eltelt a dolgok óta, nem tudom, hogy a "kedélyek" nem csillapodtak-e le, nem lehetne esetleg újra kezdeni itt is az aktivitást? Engem is biztos motiválna, ha a régi öregek újra kezdenék itt is! Hev? Annó még néztem, hogy XY megint szerkesztett az éjjel, jaj, akkor nekem is lemaradásom van, meg kéne csinálnom a rajzolást! Hm?
[előzmény: (7587) Hev, 2020.05.19 22:36:40]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 22:36:40 (7587)
Köszönöm, ez jó hír.
[előzmény: (7586) bigmick, 2020.05.19 21:08:13]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 21:08:13 (7586)
Az Openmpas.eu projekt alapítóinak maradéka működteti magánban a térképek gyártását illetve a térképletöltési tárhelyet.
[előzmény: (7585) Hev, 2020.05.19 08:17:23]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 08:17:23 (7585)
Lehetséges, hogy az OSM alapú térképük megmarad. Úgy legyen.

"Végelszámolás
2020 március 3-i időponttal a Székesfehérvári Törvényszék megállapítja az alapítvány jogutód nélküli megszűnését eredményező ok bekövetkeztét és megindítja a szervezet kényszer-végelszámolását.
Az alapító benyújtott kérelme az alapítvány megszűnésének megállapítására irányult arra tekintettel, hogy a kezdeti lelkesedést követően az elhatározott munkák abbamaradtak, újításokra nem került sor, 2019. májusában a kuratórium tagjai, szeptemberben annak elnöke is lemondott, az alapító új kezelő szerv felállítására vonatkozó próbálkozásai kudarcba fulladtak. Az alapítványnak évek óta nincs saját értékesítési bevétele, támogatásokat csak az adó 1%-ból kapott, melyet elsősorban a működési költségekre fordítottak.
A weblap és a térképszolgáltatások továbbra is működnek, más keretek között igyekszünk biztosítani a hosszútávú működést!"
[előzmény: (7584) Hev, 2020.05.19 08:02:22]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2020.05.19 08:02:22 (7584)
Egy térképpel kevesebb:

https://openmaps.eu/


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók