turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

grinhozzászólásai | válasz erre | 2015.02.03 11:05:43 (6202)
> Szóval aki nem OSM-térképet szerkeszt az már nem is lehet magyar hobbitérképész?

Hm, értem én hogy melyik irányban akarod kiforgatni a szavaimat, és biztos vagyok benne hogy nem a roszindulat hanem a hibás beidegződés vezérel. :-) Nem, egyáltalán nem úgy értettem hogy „aki nem osm-bn szerkeszt az nem hobbitérképész”.

Úgy értettem, hogy:
* a „hobbitérképészek” azon (többségi) csoportja, melyet nevezzünk közösségi térképésznek, akik online térképeket készítenek szerelmből,
* ezen emberek jelentős része szabad tartalmú térképet fejleszt (fog fejleszteni),
* mivel vagy az OSM-et szerkeszti szabad licenc alatt,
* vagy a TuHu-t szerkeszti szabad licenc alatt,
* így a munkája a közös szabad térképvagyont erősíti, akármilyen irányból is.

Elismerve a tényt, hogy számos olyan lehetőség van ami határesete a hobbitérképészetnek és kifejezetten nem szabad térképet állít elő, egy adott cég magánvagyonát ingyen előállítva, mint amilyen a Waze, a Google Map Maker, a Wikimapia meg számos egyéb, az én önző és egoista nézőpontomból lenézett projekt. Ezen emberek körét is bele kell értenem a „hobbitérképész” kategóriába de ők nem közösségi térképezést valósítanak meg, hanem az adott cég számára végzett szociális ingyenmunkát. :-)

Így pontos? :-]


> Szeretnék felkérni minden OSM-en dolgozó hobbitérképészt, hogy helyettem ne dolgozzon. Dolgozzon saját magáért és az OSM céljaiért.

Igen, ez az általam írtak tökéletes kiegészítése. Mindenki magáért dolgozik, és egyben azok helyett akik elvégezhetnék az adott munkát de nem teszik, és nem azért teszik meg helyettük mert helyettük akarják megtenni, ez csupán folyománya a folyamatnak. Sőt, azok akik ezt „helyettük” megcsinálják általában nem is foglalkoznak ezzel, mert nem emiatt csinálják, így ha valaki szándékosan nem segíti a munkát sem kell, hogy rosszul érezze magát. Tényleg nem kell, ez nem cél. Én megcsinálom (magamnak) és szívesen odaadom neked is, akkor is ha te nem tettél hozzá. Úgyis megcsináltam volna, ha neked nem kell, meg úgy is ha igen. Akkor meg miért ne legyen neked is jó? :-)
[előzmény: (6192) cseremoha, 2015.02.03 08:22:42]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2015.02.03 08:22:42 (6192)
Boldogan fogom használni, elvégre ezért készül (és ezt nem én állítom).

Szóval aki nem OSM-térképet szerkeszt az már nem is lehet magyar hobbitérképész?

Nem az ostoba büszkeség akadályoz, hanem adataink eltérő licenszelése. :-(

Szeretnék felkérni minden OSM-en dolgozó hobbitérképészt, hogy helyettem ne dolgozzon. Dolgozzon saját magáért és az OSM céljaiért.
[előzmény: (6185) grin, 2015.02.02 15:58:44]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2015.02.02 15:58:44 (6185)
Ad absurdum a nemmel szavazók megvárhatják míg az igennel szavazók meg az OSM-esek elkészítik nekik a térképet és utána használják (boldogan vagy suttyomban, ki-ki vérmérséklete szerint).

És nem a Tuhu fog fényre derülni, hanem a turisták, akiknek lesz egy olyan térképe amin a teljes magyar hobbitérképész közösség dolgozik. Vélhetően ez az OSM adatbázisra és a Tuhu speciális kimeneteire (plusz a GC magyar adatbázisaiból készült egyedi rétegekre illetve háttéranyagokra, adatlapokra) fog épülni, de ehhez a nemmel szavazóknak nem kell segíteniük, elég a végeredményt használniuk. Persze lehet segíteni ha az ostoba büszkeség nem akadályozza meg őket benne. Nem most, de mondjuk fél év múlva. De ez olyan mint a szülinapi torta: akkor is kapsz ha rosszul viselkedtél. ;-)

Nem kell vele rohanni: figyeljétek, hogy mi történik, és ha tetszik, dacára annak amitől féltetek, akkor használjátok bátran. Ne szidjátok azokat akik lassan dolgoznak - helyettetek is. Igyekeznek, hajtja őket a büszkeség hogy JOBBAT csináljanak holnapra, mint ami ma volt.

Ennyi.
[előzmény: (6149) cseremoha, 2015.01.29 11:15:22]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2015.01.29 11:15:22 (6149)
Én erősen bízok az odbl-re igennel szavazók lelkesedésében, hogy rövid időn belül helyrerakják a Tuhu-t. Trackelnek, rajzolnak, adatot vesznek át és a Tuhu fényre derül.
[előzmény: (6144) heyjoe, 2015.01.29 10:29:26]

heyjoehozzászólásai | válasz erre | 2015.01.29 10:29:26 (6144)
" én eddig azt hittem, hogy csak az adatbázis kerül odbl licensz alá, most már a működés is? ... és ez mit is jelent pontosan?"

Te úgy látom, te szeretsz a szavakon lovagolni. Igen, az adatbázis kerül odbl alá, mert az odbl másra nem is értelmezhető, csak adatbázisra.

"A felhasználók használni szeretnék az életüket megkönnyítő adatokat, legyenek akár azok rajzlapra ceruzával rajzolva is."

Így van, ezért vétek kihagyni az olyan lehetőséget, amikor legálisan lehet adatokkal bővíteni a kínálatot.


"ugyanúgy meg tud élni egymás mellett több önkéntes munkára épülő közösségi térképező projekt is, ahol mindenki megtalálja azt, amelyik neki színpatikus"

És ha mégsem, és egy másik portál többet fog kínálni, akkor te vállat vonva hagyod, hogy a turistautak.hu szépen elsüllyedjen ezek szerint. Mások meg azt szeretnék, hogy a turistautak.hu folyamatosan az élen járjon fejlesztésekkel, kimenetekkel, szolgáltatásokkal, és ezért hajlandóak dolgozni.


Kezd abszurd lenni ez a beszélgetés, az anno nemmel szavazók ezek szerint nem csak az odbl-re szavaztak nemmel, hanem arra is, hogy konzerváljuk a tuhut, rakjuk el befőttbe, évente vegyük elő, poroljuk le, és sóhajtozzunk a régi szép időkön?

[előzmény: (6143) cseremoha, 2015.01.29 10:19:26]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2015.01.29 10:19:26 (6143)
"Amely február elsejétől odbl licensz alatt működik" -- én eddig azt hittem, hogy csak az adatbázis kerül odbl licensz alá, most már a működés is? ... és ez mit is jelent pontosan?

"ahol lehetőség van a felhasználókat kiszolgálni" - a felhasználók nagyívben lesz..ják, hogy az általuk használni kívánt térképeket kik, milyen licensz alatt, milyen módszerrel és milyen név alatt állítják elő. A felhasználók használni szeretnék az életüket megkönnyítő adatokat, legyenek akár azok rajzlapra ceruzával rajzolva is.

Ahogyan az országban egymás mellett létezik több profitra hajtó turistatérképeket előállító cég, ugyanúgy meg tud élni egymás mellett több önkéntes munkára épülő közösségi térképező projekt is, ahol mindenki megtalálja azt, amelyik neki színpatikus.
[előzmény: (6140) heyjoe, 2015.01.29 08:09:15]

heyjoehozzászólásai | válasz erre | 2015.01.29 08:09:15 (6140)
"itt == turistautak.hu"

Amely február elsejétől odbl licensz alatt működik, így lehetőséget kap, hogy hozzáférjen az osm eddigi összes adatához, műholdképekhez, az osm felhasználói által elkészített fejlesztési eszközökhöz, megoldásokhoz, tudáshoz.
Szóval tisztázzuk (azért tőled kérdezem, mert úgy látom, az "itt maradók" szószólójának tekinted magad, a többes számaidból ítélve): Úgy gondoljátok, hogy felesleges mondjuk a kilátók adataiból a description , és direction címkét átvenni egy interaktív térképre, amivel azt lehetne megjeleníteni, hogy mit lehet látni az adott kilátóból?
Vagy az a véleményetek, hogy ne lehessen a felhasználóknak a térképen egy kattintásos módszerrel hibajelzést küldeni hanem töltsön ki egy POI vagy track adatlapot?
Úgy gondoljátok, hogy egy nevében is turistautakkal foglalkozó honlapnak felesleg a sok ezer ember igényeinek megfelelni, akik túramozgalmaznak?
Úgy gondoljátok, jobb sértődötten motyogni a sarokban, és továbbra is mélységesen sajnálni magatokat, hogy tönkre megy a tuhu, mert nincs fejlesztés, és az "ellenség" szépen lassan elhappol mindent?
Mert úgy látom, arra játszotok: megvárni, míg mindenki, akinek van egy kis affinitása, ötlete, ne adjisten tudása valami kis pluszhoz, megunja az ellenállásotokat, és elmegy valamelyik másik oldalra, vagy létrehoznak egy újat, ahol lehetőség van a felhasználókat kiszolgálni. Aztán akkor majd mutogattok, hogy igen, a nyílt licensz megölte a tuhut. Pedig nem a nyílt licensz öli meg a thut.
[előzmény: (6137) Old Eye, 2015.01.28 23:52:20]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2015.01.28 23:52:20 (6137)
itt == turistautak.hu

Ne hazudjunk egymás szemébe... Az OSM fórum csak technikailag része a turistautak.hu-nak.
A turistautak.hu track-eit és térképadatait feldolgozó OSM szerkesztők használják szakmai megbeszéléseikre. Semmit sem visznek be a turistautak.hu adatbázisába - se adatot, se processzt, semmit. Nem tekinthetők a turistautak.hu szerkesztőinek.
[előzmény: (6136) olahtamas, 2015.01.28 22:56:09]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2015.01.28 22:56:09 (6136)
Akkor az ITT fogalmát is tisztázni kell!

Itt ezen a fórumon,
vagy itt az eredeti adatbázis szerkesztői között
netán itt a portálon, az adatbázis, és keretrendszer korszerűsítést támogatva.
esetleg valami más okból vezérelve.
[előzmény: (6135) Old Eye, 2015.01.28 22:18:02]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2015.01.28 22:18:02 (6135)
Definiáld kérlek, az itt maradókat. Ugye nem azokat az embereket érted alatta, akik a turistautak.hu fejlesztése ellen vannak?

Egyetértek veled. Talán van egy-két kolléga, ki retteg minden újtól, de jól tudod, azok a szerkesztők maradnak itt, akik nem fogadják el az OSM-t.Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók