turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Sárkány-kút
Szélesség (lat):N 46° 8,656'
Hosszúság (lon):E 18° 8,995'
Magasság:218 m
Valószínűleg Orfű külterületén
Közeli települések:Orfű 790 m DK felé, Abaliget 2.61 km Ny felé, Mánfa-Vágotpuszta 3.37 km K felé
Megye:Baranya
Bejelentő:bregő és andorpapa
Dátum:2006.03.24 10:52

Együttműködésben a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséggel, a leírás forrása: www.baranyatermeszetbarat.hu

Az orfűi Balázs-hegy északi oldalában lévő, jelentős hírnévvel rendelkező, időszakos karsztforrás. Megközelíthető a SO jelzésen. A forrást éveken át folyamatosan figyelték, hogy megállapítsák, a szűk barlangos forrásszájon át milyen rendszerességgel történik kifolyása. Vizsgálták, hogy működése összefüggésbe hozható-e a korábbi időszakokban történt csapadékhullással. Az itt elhelyezett regisztrációs műszer szerint a forrásszájon olyan vízkitörések történtek, melyek a forrás teljesen önálló, sajátos működésére utalnak. A triász mészkőben kialakult, nem feltárt szifonrendszerben a karsztvíz olyan szinteket érhet el, melynek következményeként időszakosan megindulnak a vízkitörések. A kifolyások igen intenzíven indulnak meg, majd fokozatosan csökkenő tendenciára váltanak. Működésének huzamossága is egyedi, pár perctől akár napokig tartó is lehet, így hidrogeológiai szempontból igen ritka természetes jelenség. Ma már a forrás ritkán produkálja ezt a jelenséget.

A forrás mellett régen Melocco Miklós sárkány szobra állt, de sajnos vandálok összetörték. A népmonda is magyarázatát adja a különleges természeti jelenségnek: régi időktől kezdve élt a sárkány ezen a vidéken. Ha előbújt földalatti barlangjából, rémülten futott minden ember haza. Egyszer, mikor a sárkány aludt a barlangban, óriási vihar kerekedett. A hatalmas erejű szél egy sziklát görgetett a barlang bejárata elé. A sárkány hiába feszítette neki hátát a nagy kőnek, hogy elgörgesse, nem járt sikerrel, azonban a feszegetéstől a föld megrepedezett és az esővíz befolyt a réseken, majd újra és újra felfreccsent, ahogyan emelgette a sziklákat a sárkány. Azóta sem tud kijönni a napvilágra a szörnyeteg, de amikor ébren van, megfürdik a föld mélyén lévő tavacskában. Ekkor kinyomja a vizet, hogy megindul a forrás.Közeli települések: Orfű-Mecsekrákos É felé 694 m, Orfű DK felé 899 m, Orfű-Horgászfalu ÉNy felé 1.29 km (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók