turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Szent Ilona-kápolna
Szélesség (lat):N 46° 49,903'
Hosszúság (lon):E 16° 45,703'
Magasság:174 m
Valószínűleg Teskánd külterületén
Közeli települések:Dobronhegy 1.77 km DNy felé, Hottó 1.80 km ÉNy felé, Teskánd 2.30 km ÉK felé
Megye:Zala
Bejelentő:hadidoki
Dátum:2008.12.04 18:22

A Göcsej dombság esőjárta vidékén, üdezöld erdővel a háttérben tűnik szemünk elé egy kis tornyos templomocska a Zalaegerszegről dél felé kanyargó országútról. Több száz esztendős, sokat látott hársak őrködnek mellette. Teskánd és Dobronhegy községek közt, az úttól nyugatra keskeny dűlőút vezet fel a dombtetőre. A régi, elhagyott temetőben álló kápolna valaha egy bizonytalan nevű Árpád-kori falu plébániatemploma volt, a település a török időkben enyészett el. Az eredetileg Szent Mihály arkangyal tiszteletére emelt, sokáig elhagyatott épületet a XVIII. században visszatérő, a közelben új községet alapító katolikus hívek állították helyre, és tették újra használhatóvá. Ekkor kapta második, Szent Ilona titulusát, amelynek okát és hátterét nem tudjuk. A IV. században élt római császárné magyarországi kultusza, népi hagyománya főként a szent kereszt megtalálásának legendájához kapcsolódott, csupán egy-két középkori Ilona-patrocíniumot ismerünk, később is inkább a templomalapító vagy a kegyúr testvérének, feleségének, leányának nevét örökítették meg ily módon. Talán ez utóbbi történt itt is.

A húsz éve restaurált műemlék viszonylag távol a szomszédos településektől, viszonylag jó állapotban dacol tovább esővel, széllel, faggyal. A könyörtelenül pergő idővel.

Forrás: http://flag.freeweb.hu/Rejtozkodo/08.htm


Közeli települések: Hottó-Zalaszentmihályfa Ny felé 1.11 km, Dobronhegy DNy felé 1.77 km, Hottó É felé 1.89 km (2015/05/05 set by MapAudit, O'Eye)

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Csaba és Kati 2019.08.09 17:46Fénykép:
A kápolna felújítása 2019. évben megkezdődött, megerősítették a falakat, kijavították a tornyot.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók