turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Kármelhegyi Boldogasszony kápolna
Kármelhegyi Boldogasszony kápolna





Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Kármelhegyi Boldogasszony-kápolna
Szélesség (lat):N 45° 59,403'
Hosszúság (lon):E 18° 4,363'
Magasság:113 m
Település:Pécsbagota
Megye:Baranya
Bejelentő:Bacsó
Dátum:2007.12.02 21:33

Ősidők óta lakott hely, ahol Körös (Kewreus) patak és a környező erdők, legelők biztosították az életteret. A patak a mai Pécsszabolcs területéről induló, mai nevén Pécsi-víz medrében folyt. A honfoglalás idején Botond törzse szállta meg. A mai temetőtől északra kora bronzkori települést és temetőt tártak fel a régészek (az úgynevezett „zóki kultúra” része). 1262-ben Bagata, 1447-ben Bagotha nevű nemesek tulajdona volt. Szigeth várának 1553.május 12-én kelt Lajstromoskönyvében szerepel Bagotha néven azon falvak nevei,között, melyekben egytelkes nemesek laknak.A törökhódoltság előtt a Bagothay családé. 1539-ben Istvánffy Pál kapta meg a települést János királytól. Baranya vármegye 1557.évi összeírása (COMITATUS BARONIENSIS ANNI 1557.)szerint Bagothay Jánosé, de elnéptelenedett.1664-ben teljesen elpusztul, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós égette fel az eszéki híd lerombolása után. A második világháború után, a tanácsrendszer idején végzett központosítás során közös igazgatási szervezetet hoznak létre Szabadszentkirály központtal. Az akkori társult községek szoros kapcsolata az 1990-es választások óta a közös körjegyzőségben maradt meg.

Nevezetességei:
Katolikus kápolna(1889)a Kármelhegyi Boldogasszonyt választotta pátrónájául.
Forraték a Pécsi – víztől délre a Pécsbagota és Velény közötti erdőben található forrás.
Kustos a zóki Vár-hegy szomszédságában. A Magyarok a Jövőért Egyesület Álmos-völgye. Nyaranta itt tartják hon- és tájismereti táborukat.
Luka-hegy
Kasza-domb

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók