turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
községgeocaching.hu-n
Név:Csór
Szélesség (lat):N 47° 12,323'
Hosszúság (lon):E 18° 15,536'
Magasság:122 m
Település:Csór
Megye:Fejér
Bejelentő:Reggel
Dátum:2007.07.26 21:25
Település bemutatása:vendegvaro.hu

Csór
A település megközelíthető közúton: a 8-as úton Székesfehérvár után, vagy Kisbér felől a 81-es úton Székesfehérvárig, majd tovább a 8-ason.

A helység a tekintélyes Chori (Csóri) család birtokában állt az Árpád-korban. A XIII. századtól folyamatosan említik írásos források. Ebben az időben Palota várának várbirtokához tartozott. Csór lakói a földművelés és az állattenyésztés jövedelme mellett malom-, halastó- és vámjövedelmek után adóztak Palota várának. A község területén belül kis vízimalmok álltak, amelyeket még a török kor után is használtak. A falu 1332-ben épült templomát a törökök el akarták bontani, hogy négyszögű faragott köveit a fehérvári építkezéseknél felhasználják. Az itt élő protestánsok ekkor felajánlották, hogy hasonlóan kidolgozott köveket szállítanak Fehérvárra, ha cserében megkapják a templomot. Így került és maradt 1746-ig a templom a protestánsok tulajdonában. A katolikusok által történő visszavételéhez egy anekdota fűződik: az alispán ebédre invitálta a protestáns lelkészt, s beszélgetés közben 3 máriásért megvásárolta tőle a templom kulcsait, majd kijelentette, hogy a kulcsok, s mindaz amit a kulcsok zárnak, az ő birtokát képezik. Így került vissza a templom a katolikusok tulajdonába, de a protestánsoknak megengedte az alispán, hogy oratóriumot építsenek maguknak.
Csórhoz egy, az álruhában utazó Mátyás királlyal kapcsolatos történet is kötődik: a csóri csukáról, melynek nincs mája. A Csóri Csukáról elnevezett vendéglő ma is működik, a 8-as főút mentén.

Település: Csór
Megye: Fejér megye
Irányítószám: 8041
Telefon körzetszám: 22
Lakosok száma: 1 777
Település rangja: község
Polgármesteri hivatal címe: Csór, Fő tér 10.
Polgármesteri hivatal telefonszáma: 22/599-511
Polgármesteri hivatal e-mail-címe: csorhivatal@fejernet.hu



község-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók