turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Épület
Épület
Erdei Iskola
Erdei Iskola
Szürke gém
Szürke gém

Típus:
iskolageocaching.hu-n
Név:Pacsmagi-halastavak Természetvédelmi Terület és Erdei iskola
Szélesség (lat):N 46° 37,394'
Hosszúság (lon):E 18° 22,314'
Magasság:113 m
Valószínűleg Regöly külterületén
Közeli települések:Belecska 3.94 km ÉK felé, Keszőhidegkút 3.99 km K felé, Regöly 5.21 km D felé
Megye:Tolna
Bejelentő:attila12
Dátum:2007.05.13 22:43

A Pacsmagi-halastavak Természetvédelmi Terület Tolna megyében, Tamásitól 10 km-re DK-re, a Koppány folyó völgyében található. ÉK-ről a Tamási-Keszőhidegkút vasútvonal, DNY-ról a Regölyből Tamásiba vezető földút határolja. DK-n a tavak szegélye, ÉNY-on pedig a kishenyei közúti híd a határ.

A terület megközelítése nem egyszerű, talán ennek is köszönheti fennmaradását a csodálatos vízi élővilág. Szekszárd felől a 65-ös úton Regölyig lehet eljutni, onnan csak száraz időben járható a 4 km hosszú földút, amely a Koppány völgyének peremén vezet a tavakhoz. Budapest felől autóval a 6-os úton Dunaföldvárig utazunk, majd rátérünk a 61-es útra. Pincehelyt elhagyva, Tamási előtt, Adorjánpusztán térhetünk rá a csak száraz időben járható földútra, amely 4,5 km hosszan halad a természetvédelmi terület határát képező Tamási-Keszőhidegkút vasútvonal mellett. Ha a földút járhatatlan, célszerű a majorságban hagyni a gépkocsit, és a vasút mentén 35-40 perces gyaloglással lehet elérni a tavakat. Nagyban megkönnyítené a terület megközelítését, ha ismét üzemelne a személyszállítás a Tamási - Keszőhidegkút vasútvonalon, mert ekkor a terület központjába, a pacsmagi erdei iskoláig lehetne vasúton utazni.

Pacsmag legjelentősebb természetvédelmi értékét madárvilága jelenti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. Számú Helyi Csoportjának Tamásiban működő munkacsoportja 1982 óta folyamatosan kutatja az itt tartózkodó vagy átvonuló fajokat. Ez idő alatt 214 madárfaj jelenlétét mutatták ki a területen, melyből 83 költött is a Koppány völgyében. Legjelentősebb az itt fészkelő cigányrécék állománya, amely 50-55 párra tehető. Az 1997-es országos felmérés szerint a Magyarországon fészkelő madarak tizede itt költ. Elsősorban e populáció emelte e területet a nemzetközi jelentőségű vadvizek sorába. Az 1-es számú tó 70 ha-os nádszigete jelentős nagyságú vegyes gémtelepet rejt. Már március elején gyülekeznek a fészkeléshez készülődő nagykócsagok és szürke gémek. Számuk 40-50 párra, míg a szürke gémeké 20 párra tehető. Utóbbi ritkaságnak számít, mivel többnyire ártéri erdők öreg, magas fáin szokott fészkelni.


Forrás: www.pacsmag.hu, www.tamasi.hu

iskola-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók