turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Ev. templom
Szélesség (lat):N 47° 57,182'
Hosszúság (lon):E 21° 43,121'
Magasság:113 m
Település:Nyíregyháza
Megye:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Bejelentő:saldar
Dátum:2007.05.08 17:13

A Luther tér jelentős épületei közül várostörténetileg is értékes az evangélikus templom, Nyíregyháza egyetlen műemlék jellegű épülete. Az utcasorban szabadon álló, reprezentatív, eredetileg késő barokk stílusú templom a régi Nyíregyháza legmagasabb pontján épült. A 22,8 méteres főhomlokzat széles főpárkánya felett, a két törtíves pártafal között torny szökik az égbe: magassága a lépcsőteraszos főbejárat küszöbétől a sisak gombjáig 50 méter. Az apszissal együtt 47,3 méter oldalhosszúságú templom a városalapítás jelképe. A városalapító evangélikusok az egykori kuruc temető helyén 1784-ben tették le templomuk alapkövét. A templomot Juseppe Aprilis építőművész tervezte, ám a megítélés szerint túldíszítette, ezért az egyház az építéssel Kriechbaum Ignác vármegyei mérnököt bízta meg, ő 1786-ban elkészült a munkával. Az eredetileg a főbejáratnál lévő, de 1886-ban a hátsó sekrestye kapuja fölé helyezett márványtábla a város legrégibb kronosztikonja. Latin felirata a kiemelt római számok összegéven azt is tudatja, hogy a templomot 1788-ra be is rendezték.
A templom belső falait 1910-ben Benczúr Gyula tervei szerint neobarokk stílusban kifestették, a főhomlokzatra 1928-ban 12 harangból álló harangjátékot szereltek. Barokk főoltárának építménye a máriapócsi görög katolikus templomból származik. A XVIII. század végén készült, jó minőségű, késő barokk orgonája és a kiváló belső akusztikája révén már a XX. század fordulója után tartottak, s jelenleg is tartanak benne orgona- és egyéb hangversenyeket.

Forrás: Varázsos tájak - Az ezerarcú Nyírség (2000)

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók