turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
közkútgeocaching.hu-n
Név:Artézi kút
Szélesség (lat):N 47° 22,255'
Hosszúság (lon):E 19° 39,480'
Magasság:110 m
Valószínűleg Tápióbicske külterületén
Közeli települések:Tápióbicske 2.37 km DK felé, Pánd 2.95 km DNy felé, Tápióság 4.21 km ÉNy felé
Megye:Pest
Bejelentő:Texxas
Dátum:2007.01.29 12:12

Egykori mahatelep kútja. A legnagyobb nyári melegben is ontja a jéghideg zamatos nedűt.

A felszín alatti víznek a legfelső vízzáró réteg feletti típusa a talajvíz, aminek a kitermelhető összmennyiségét 3,5 millió m3/nap-ra becsülik. Ez a Tápió-vidéken az 1900 as évek elejére elszennyeződött és az ásott kutakban ivóvíznek csak korlátozottan volt használható, s némely kút ki is száradt.
Ezért a települések vízellátásának biztosítására községenként 2-3 artézi (mélyfúrású) kutat fúrtak. Ezek a ,,rángatós" kutak mára többnyire elapadtak. Ámbár némely településen még megtalálhatók impozáns maradványaik, például Tápióbicskén a Rákóczi út és a Dózsa györgy út kereszteződésénél lévő játszótéren és a Damjanich út és Arany János utca kereszteződésénél is.

artézi víz : A felszín alatt nagyobb mélységben, vízzáró rétegek között elhelyezkedő, nyomás alatti víz. Ha a felette levő rétegeket fúrással áttörjük (artézi kút), a víz a nyomás hatására a furatban felemelkedik; ha a terepszint fölé emelkedik, akkor pozitív, ha alatta marad, akkor negatív artézi kút a neve. Utóbbiakból a víz csak szivattyúzással termelhető ki. A artézi vizet a felette levő rétegek megvédik a szennyezéstől, ezért egészséges ivóvíz. A nagyobb mélységekből fakadó artézi vizet rendszerint meleg (70C 0-ot is elérhet), gyakran gyógyhatású. Rendkívül fontos a száraz, rossz vizű síkságok településeinek az ivóvízellátásában, de öntözésre és állatok itatására is használják. - Magyarországon 1958-ban történt becslés szerint több mint 20 000 artézi kút van. Az első artézi kutakat Zsigmondy Vilmos fúrta: 1867-ben a Margitszigeten ( 118 m mély, vize 43 C 0-os), 1878-ban a Városligetben (970m mély, vize 73 C 0-os).
Elnevezését a franciaországi Artois grófságtól nyerte, ahol az első európai artézi kutat fúrták; Kínában és Egyiptomban már az ókorban is fúrtak artézi kutat.
Forrás: www.gyomro.hu

közkút-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók