turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




MEMI
MEMI
MEMI
MEMI
MEMI
MEMI

Típus:
romgeocaching.hu-n
Név:Memi pasa fürdője
Szélesség (lat):N 46° 4,511'
Hosszúság (lon):E 18° 13,395'
Magasság:146 m
Település:Pécs
Megye:Baranya
Bejelentő:xenopus
Dátum:2007.01.28 14:54

A Memi pasa egykori fürdőjének maradványai a ferencesek temploma mellett látható.


A gőzfürdő helyiségeit és vizét egykor padló alatti fűtőrendszerrel melegítették, előcsarnokában díszes csorgókút állt, a falak mellett ülőpadok, úgynevezett szofák voltak. Az előcsarnok után keskeny helyiség következett ez volt a tepidárium, ahol faragott díszítésű falikút és mosdómedence, ülő- és pihenőpad várta a fürdőzőket. A harmadik, nagyobb helyiségben szintén pihenőpadok voltak. A bejárat közelében volt a nyolcszögű köldök kő, amelyen a fürdővendégeket masszírozták. A helyiségeket kupolák fedték, a világítást a boltozatba és kupolákba vágott hatszögű nyílások biztosították.

Ma a fürdő részleges rekonstrukciója látható, többek között a feltárt és járdaszintig meglévő falak. A helyreállítás során készültek az üvegszemekkel áttört boltozatok. Az egykori fürdőkamra és tüzelő tároló fedett helyiségeiben és a bejárat előterében kis kiállítást rendeztek be, amely a magyarországi török fürdőket, valamint a Memi pasa fürdő feltárásának történetét ismerteti.

Akár láda helyszínnek is jó lett volna, de mivel sajnos a hajléktalanok rendszeresen látogatják, túl szemtesnek találtuk hozzá, de azért mint POI megemlítenénk...

A közelben érdemes még meglátogatni a Minaret éttermet, jól főznek és bőségesek az adagok, nem beszélve a borkínálatukról...


rom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók