turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Pallavicini-kastély
Szélesség (lat):N 48° 28,011'
Hosszúság (lon):E 21° 8,170'
Magasság:232 m
Település:Pusztaradvány
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.04 10:20

Pusztaradvány falu közepén, egy ősfákkal borított domboldalon áll a historizáló stílusú, neoklasszicista formaelemeket tartalmazó Pallavicini-kastély. A téglalap alaprajzú kastély a domborzat következtében főhomlokzatán emeletes, míg hátsó oldalán földszintes magasságú. Főhomlokzata közepén timpanonos rizalit emelkedik ki, felső részében a Pallavicini család címerével, míg jobb oldali oldalhomlokzata egy kisméretű bővítménnyel egészül ki. Hátsó homlokzatát is a középen kilépő timpanonos rizalit határozza meg. A nyílásokon vakolt ablakkeretezést, míg a sarkokon kváderezést láthatunk.

A pusztaradványi kastély felépítésének pontos ideje ismeretlen. Építésének datálásában segítséget nyújt a kastély biliárdszobájának igen különleges fedése is; a téglából készített poroszsüveg boltozatot itt nagyvasúti sínek tartják, amelyek megegyeznek az 1860-ban átadott budapest–miskolc–kassai vasút építésekor felhasznált sínekkel. A kastélyt tehát feltehetően az 1850-es évek közepén emelték. A II. világháború után tanácsházát helyeztek el az egykori őrgrófi rezidenciában.Az épületet 2001 februárjában a Candela Kft.vásárolta meg, amely a „sírból hozta vissza” újjáépítésével a kastélyt.

Észak-Magyarország egyik legszebb kastélyszállója 2004. július 3-án nyitotta meg kapuit, az épület enteriőrje a 19. század hangulatát idézi, azon kevés kastélyszállók egyike, amelyet döntően korhű, restaurált bútorokkal rendeztek be. Külön érdekességet jelentenek a berendezési tárgyak közül a 100-120 éves lámpatestek. a kastély pedig ily módon lámpamúzeumként is szolgál. A kastélyszálloda 2010 ősze óta nem üzemel. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók