turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Sigray-kastély
Szélesség (lat):N 46° 56,760'
Hosszúság (lon):E 16° 30,128'
Magasság:233 m
Település:Ivánc
Megye:Vas
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.04 09:48

Ivánc virágkora a Sigray család nevéhez fűződik. A család kastélya 1740-ben barokk stílusban épült, báró Sigray Károly építette.1898-ban eklektikus stílusban építették át. (Ma Műemlék).
A Sigray-birtok az 1670-es években még református mint az Őrség része. A rekatolizáció Bosikő plébános nevéhez fűződik. 1714-ben a plébánia mégújult. Sigray József után fia Fülöp viszi tovább a család birtokait, majd fia (1879-1946) a 20.századi gróf Sigray Antal nevéhez fűződik. A századfordulóra az Ivánci Sigray birtok gazdasága fellendülőben volt, elsősorban majorok építésével.
A kastély kertjét az 1810-es években Sigray József, a jakobinus Sigray Jakab bátyja alakította ki az északi domboldalban, költők, írók találkozóhelyévé téve. A kastélyt övező gyönyörű parkban virágzik Magyarország legnagyobb, messze földön híres tulipánfája.
A falunak elsőként biztosította a Sigray család saját gépházából a villanyvilágítást. Melegvizes fürdőt építtetett az egészségház épületében.Önálló faüzeme volt, ahol az ivánciak dolgoztak.
A közigazgatás színvonalának korszerű épületet építtetett, ami a jelenben a Polgármesteri Hivatalként funkciónál. Szociális téren segítette alkalmazottait (tüzelő, meleg ruha, a jobbképességűeket taníttatta.)
Tájvédő Erdészház megépítését is vállalta, jelenben felújított állapotban az Erdészeti RT. tulajdona. Külföldi vadásztársaság bérli. Az államosítást követően 1951-ben Sigray kastély szociális otthonként működik. Minden földtulajdonuk az állam kezelésébe került. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók