turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Batthyány-kastély
Szélesség (lat):N 47° 29,975'
Hosszúság (lon):E 18° 1,725'
Magasság:180 m
Település:Kisbér
Megye:Komárom-Esztergom
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.03 12:26

A kétszintes kastélyt Batthány Lajos Magyarország nádorának kezdték el építeni. Sajnos a nádor elhunyt a kastély befejezése előtt. Batthány Tódor örökölte a kisbéri birtokot. Feltehetőleg 1768-ban épült fel a barokk kastély, majd 1840-ben klasszicista stílusban alakították át.
1809-ben Kisfaludy Sándor költő is megszállt a kastélyban, amikor is az épület a magyar seregek főparancsnoksága volt. A költő, ekkoriban Habsburg József szárnysegédjeként szolgált . Az 1848-49-es szabadságharc után a kastélyt Ferenc József parancsára elkobozták a Batthány családtól, és létrehozták itt a Királyi Katonai Ménest, majd a Magyar Királyi Állami Ménesintézetként működött. a magyar lótenyésztés fellegvára lett Kisbér. A település nevét viselte az a ló is, amely megnyerte az Epson Derbyt is, de a világ legjobb versenylova is, Kincsem is innen származik. A kastély parkjában műrom is volt, melyet pokol névre kereszteltek. Még ma is látható, vendéglőt alakítottak ki benne. A parkban egy kis tó is fennmaradt, valamint egy mesterséges domb is, amely földjét a tómederből alakították ki valamikor. Az épületben sokáig a kisbéri kórház működött. Forrás

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók