turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek























Típus:
múzeumgeocaching.hu-n
Név:Emlékpont
Szélesség (lat):N 46° 24,871'
Hosszúság (lon):E 20° 19,491'
Magasság:79 m
Település:Hódmezővásárhely
Megye:Csongrád-Csanád
Bejelentő:Szoke-Kiss
Dátum:2007.01.21 19:19

Az Emlékpont épületét Hajdú Bálint mintagazda építette 1924-ben. Az államosítást követően a Városi Tanács használta, majd 1974-től iskolaként használták. 2005-ben kezdődött F. Kovács Attila, Kossuth-díjas építész tervei alapján az átépítés. Az épület egyesíti az eklektika és a XXI. század stílusjegyeit, így meghatározó és friss színfoltot jelent a városban.
2006. júliusában nyitotta meg kapuit az Emlékpont, mely Vásárhely 1944 és 1990 közötti történelmét mutatja be személyes interjúkon keresztül, a legmodernebb multimédiás eszközökkel. A kiállításon a korszak relikviái modern környezetben jelennek meg. A kolhozosítás, a megtorlás tárgyi bizonyítékain kívül bemutatja a helyi szocialista üzemek életét és termékeit.
Az alkotók felhívást tettek közre, melyben kérték a helyieket, hogy adományozzák az emlékpontntnak azokat a tárgyaikat, dokumentumaikat, amelyek szerintük jellemzőek az 1945-90 közötti korszakra. 150 hódmezővásárhelyit kértek fel arra, hogy mesélje el emlékeit a háború utáni helyreállításról, az '56-os forradalomról és a Kádár-korszakról. A gyűjtemény ugyanis nem zárult le, ide most is bemehet interjút adni a történészeknek az, aki úgy gondolja értékes adalékokkal szolgál a korszakról.
Az épületben a kiállítótermek mellett tantermek, előadóterem, könyvesbolt és egy retrobüfé is helyet kapott.
A ma felnövekvő generációnak elég hiteles képet ad az elmúlt rendszerről, és az emberek életéről. Ezért felekezet, hitvallás, pártállástól függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudom.

múzeum-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók