turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Felülnézetben (Forrás: varak.hu)
Felülnézetben (Forrás: varak.hu)
Elölről nézva
Elölről nézva
A vár hátulról
A vár hátulról
Nyugati bástya
Nyugati bástya
Keleti bástya
Keleti bástya
Ablakon át szemlélődve
Ablakon át szemlélődve
Ablakok
Ablakok
Kilátás Dél felé
Kilátás Dél felé
Emléktábla
Emléktábla
Emlékmű
Emlékmű

Típus:
várgeocaching.hu-n
Név:Drégelyvár
Szélesség (lat):N 48° 1,004'
Hosszúság (lon):E 19° 2,163'
Magasság:415 m
Valószínűleg Drégelypalánk külterületén
Közeli települések:Drégelypalánk 4.04 km É felé, Nagyoroszi 4.12 km K felé, Hont 4.98 km ÉNy felé
Megye:Nógrád
Bejelentő:lelcache
Dátum:2007.01.07 03:18

Drégely a XIII. század elején, még csak "terra"-ként szerepel, de 1274-ben már "Dragul" néven falu, amely a Kacsics nembeli Marót birtoka, aki azonban a lázadó kunokhoz csatlakozott, ezért IV. László király e birtokától megfosztotta és azt a Hunt-Pázmán nemzetségbõl származó Dersnek és Demeternek adományozta.
Várát elsõ ízben egy 1285-ben kelt oklevél említi "Castrum Dragul" alakban, mint e nemzetség birtoka, mmelyet feltehetõen Demeter comes épített. 1311-1312 között Csák Máté kezén volt, akit a nyitrai káptalan 1312. május 26-án kelt levele "princeps"-nek, fejedelemnek nevez. Zsigmond király 1390-ben Tari László mesternek, Ilsvai Leusták ajtónállómesternek zálogosította el, azonban Albert király 1438-ban az õt megkoronázó Pálóczy György esztergomi érseknek adományozta. Ennek halála után utódjának, Széchy Dénesnek birtokába került, majd ezt követõen az esztergomi érsekségé lett.
Drégely 1522-ig csak az érsekség várkastélyaként szerepelt.
A vár történelmi jelentõsége a török betörés korában kezdõdött meg. A mohácsi csatavesztés után ide menekült Várday Pál érsek, késõbb pedig a király tartott benne õrséget. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Szondy Györgyöt nevezte kis a drégelyi vár parancsnokává.
Veszprém bevétele után a török a Hont vármegyei várak ellen fordult és 1552. július 6-án Ali basa vezetésével 12000 fõnyi török sereg érkezett Drégely vár falai alá. A vár feladására történt felszólítás visszautásítása után azonnal megkezdte a mindössze 146 emberrel védett Drégely ostromát, 4 nap után 1552. július 10-én el is foglalta azt.
Az ostrom során rommá lõtt várat a török már nem építette fel, hanem a vár alatti Palánk falu területén 1575-ben palánkkal vette körül a templomot.

Forrás: varak.hu

Közeli települések: Drégelypalánk É felé 3.81 km, Nagyoroszi K felé 4.14 km, Hont ÉNy felé 4.92 km (2014/10/16 set by MapAudit, O'Eye)

vár-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók