turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

















Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Havas Boldogasszony-kápolna
Szélesség (lat):N 47° 24,821'
Hosszúság (lon):E 17° 7,615'
Magasság:136 m
Település:Pápoc
Megye:Vas
Bejelentő:kisvuk
Dátum:2004.09.03 12:49

Havas Boldogasszony-kápolna, Pápoc


A XIII. századi, román kápolna összeépült az Ágoston-rendek egykori kolostortával. Szép a centrális épület félköríves, faragott kőből készült bejárata. Boltozatának bordáin gótikus, geometrikus falfestés látható.

Névjegy

Megnevezés: Havas Boldogasszony-kápolna, Pápoc
Cím: Pápoc, Rába u. 8.
Telefon: 89/357-016
Kapcsolattartó: Kemenesszentpéteri plébániahivatal

forrás: http://www.vendegvaro.hu/31-6359

---
Idén augusztus 5-én, csütörtökön van Havas Boldogasszony ünnepe. Az ünnep római eredetű. A legenda szerint ezen a napon Rómában hó esett egy meghatározott helyen, ahol a Szűzanya tiszteletére templomot emeltek. Égi jel volt.

forrás:http://www.tippnet.co.yu/Media/kanizsaiujsag/11.15/cikk_07.htm
--

A hagyomány szerint egy gyermektelen házaspár templomot akart építtetni. Egy forró nyári éjszakán álmukban megjelent Mária és tudtukra adta, hogy oda építkezzenek, ahová másnap reggel hó esik. A hó az Esquilinus hegyére hullott, s itt épült fel a templom. E monda alapján nevezte el ezt a napot a Müncheni kódex Havi Bódoganya, a Batthyany kódex pedig Havi Boldog Asszony napjának. A Havas jelzô újabb keletû kifejezés. A magyar néphagyományban, mint minden Mária ünnep, ez is asszonyi dologtiltó, fôleg sütéstiltó nap volt.

forrás: http://www.hhrf.org/rmsz/00aug/r000805.htm
--

Ágoston-rendek:

Szent Ágoston (354-430) az első keresztény közösségek mintájára barátaival és papokkal szervezett közös életet élt. Tizenkét fejezetből álló regulát írt, melynek szabályai alapján éltek.

Az Ágostonrend jogi formája csak 1256-ban jött létre. IV. Sándor pápa kívánságára az ágostonos szellemű szerzetesek, közös szabályzattal egyetlen rendben egyesültek, alapítójukként Szent Ágostont ismerték el.

A rend első képviselői 1130-ban érkeztek Magyarországra, hogy elfoglalják a számukra II. István által alapított váradhelyfoki (nagyvárad) prépostságot. Ezt követően még hat királyi és kb. huszonöt főúri alapítású prépostság szerveződött a XII. század közepéig (Váradhelyfok, Jászó, Túróc, Lelesz, Csorna, Türje és Zsámbék). A kolostorok mindenütt plébániákkal álltak kapcsolatban, a nagyobb kolostorok pedig hiteles helyi tevékenységet is folytattak. A rend a XV. században gyors hanyatlásnak indult, mígnem a török hódítás és a reformáció következtében teljesen meg is szűnt.

forrás:http://www.google.co.hu/search?q=cache:Wc80v3rDkE0J:puska.index.hu/upload/Szerzetesek_2000-May-10-13:55:01.doc+%C3%81goston-rendek&hl=hu

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók