turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Térkép
Térkép

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Pilis-barlang
Szélesség (lat):N 47° 42,233'
Hosszúság (lon):E 18° 52,061'
Magasság:565 m
Valószínűleg Pilisszentkereszt külterületén
Közeli települések:Kesztölc-Klastrompuszta 2.46 km Ny felé, Pilisszentkereszt 2.81 km DK felé, Pilisszentkereszt-Dobogókő 2.83 km ÉK felé
Megye:Pest
Bejelentő:@david
Dátum:2004.05.01 11:02
hossz377 m
mélység53 m
járhatóságSzűk, csak barlangászoknak

A Pilis legnagyobb barlangja, a bejárat nincs mindig lezárva, de amúgy is felette be lehet mászni. Az útról meredeken kell a szikla felé megközelíteni. Egyetlen hosszú járat, összességében kb. 6-700m oldalágakkal, a főjárat kb. 300m

A Vaskapu-völgyi barlangok, kőfülkék, sziklaodúk közül mind méretével, mind érdekes formáival, cseppköveivel kiemelkedik a Pilis-barlang, amely a kezdő barlangászok által szívesen látogatott hely. A mintegy 400 méter hosszú barlang bejárata magasan a völgy talpszintje felett a meredek hegyoldalban egy kis sziklafal aljában bújik meg. A vasajtóval biztosított rókalyukszerű bejáraton bekúszva egy kis termet követően a 3-4 méter magas alig 1 méter széles Kanyon járatában haladhatunk. Ebből egy többször is derékszögben megtörő néhány helyen egészen alacsony folyosó vezet Kupola vagy Dóm-terembe. Mielőtt a terem agyagos aljára léphetnénk egy kis gödör felett kell áttraverzálnunk. Innen egy magas, kanyonszerű járat vezet tovább felfelé, Ennek tetejébe feltraverzálva Dóm-terem teteje is megközelíthető. Innen még mintegy 50 métert haladhatunk a barlang korábbi végpontjáig, közben két kis vakon végződő oldaljáratot figyelhetünk meg. A végponti szűkületet csak 1989-ben lett áttörve, s ezzel a barlang hossza gyakorlatilag megduplázódott. Az új részekben gazdag cseppkődíszekkel, állócseppkövekkel és az ősember lábnyomával találkozhatunk amíg elérjük az omladékkal feltöltött végponti termet, amely omladék valószínűleg a felszínnel van kapcsolatban.

Forrás

Közeli települések: Kesztölc-Klastrompuszta Ny felé 2.57 km, Pilisszentkereszt DK felé 2.82 km, Esztergom-Pilisszentlélek ÉNy felé 3.28 km (2014/02/05 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 22:03
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4840-5"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók