turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Mengyánhozzászólásai | válasz erre | 2015.06.23 18:54:21 (73830)
Az innen letöltött Garmin formátumú térképet a GPSMapEdit programmal lehet exportálni Russa formátumban.
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? Előbányásztam a régi programokat, lementett leírásokat, stb, többek közt a tuhu-s szerkesztők által használt MapEdit-et, és nem találom benne csak az img és ozi exportot. Nem jó verziót használok, vagy valami hiányzik a gépemről? Mondjuk nem telepítettem, csak elindítottam egy könyvtárban, de úgy tudom, így is működnie kellene.
[előzmény: (73827) haflinger, 2015.06.22 01:13:39]

haflingerhozzászólásai | válasz erre | 2015.06.22 01:13:39 (73827)
Pedig még érdemes lehet egy kicsit küzdeni a PDA-ddal :-)
Nem a gép támogatja az .fbl fájlokat, hanem a rajta futó iGO (vagy iGO alapú egyéb) navigációs program. Ahhoz nem is fogsz találni turista térképet, az kimondottan autós navigációra szolgáló program.
A megoldás másik, terepi navigációra is alkalmas program telepítése lenne. A PDA-kra régebben a GIS Russa programot lehetett használni, valaki korábban más említette is a kérdésedre válaszolva. Ez elég csekély hardverigényű program, biztosan működne a gépeden. Itt találsz róla egy nagyon részletes tájékoztatót:
http://sylverrat.hu/faq/russa_enciklopedia.pdf
Ezen az oldalon is érdemes körülnézni, itt van letölthető PDA-s, PNA-s és PC-s verzió is:
http://blog.sancho.hu/2009/08/ujabb-gis-russa-verzio.html
Használható térképet a TUHU oldaláról már nem tudsz hozzá letölteni, de az OMP archívumában még megvan az utolsó TUHU adatokból készült állomány, ez 2014 decemberi állapotú:
http://openmaps.eu/archive2014
Sajnos azóta itt sem túl sokat fejlődött a térkép, de ha mégis a friss TUHU térképet akarod használni, akkor azt magadnak kell előállítanod. Az innen letöltött Garmin formátumú térképet a GPSMapEdit programmal lehet exportálni Russa formátumban.

A másik lehetőség PDA-ra a Russa utódjának, a Navitelnek a használata. Ez már kicsit bonyolultabb, mert ingyenes verzió nem létezett belőle, így feltörtet kell keresni a "sötét oldalon' :-) A TUHU használatához 3.2.6-os, vagy 3.5-ös verziót érdemes keresni. A programról itt szinte mindent megtudhatsz:
http://peter68.com/navitel/index.php
Használható turistautas térképet a TUHU oldaláról korábban sem lehetett letölteni hozzá, most már az előbb említett Naviteles oldalról sem, de az OMP archívumából a fél éveset még igen. Ezek az általad is megtalált .nm2 formátumú térképek. (A GPSMapEdites térképfordítás a Navitelhez is működik, így az űjabb TUHU térképeket is használhatod.)
Mivel mostanában az OSM térképek dinamikusabban fejlődnek, így a Navitelhez is egyre inkább azokat is érdemes használni túrázáshoz. Péter Naviteles oldaláról most már azokat tölti le a térképfrissítő menüpont.

Esetleg még meg lehet próbálni a MapFactor Navigator Free nevű program telepítését.
http://navigatorfree.mapfactor.com/en/
Ez egy ingyenes program (ill. van kereskedelmi verziója is TomTom térképekkel), ami szintén az OSM térképeket használja. Mivel elsősorban autós navigációra készítik, így a turistajelzéseket nem mutatja, de az OSM-ben szereplő összes terepi utat ismeri, így természetjárás közben sem veszik el vele az ember :-)
A program a PC-re először egy Setup Utility-t telepít, ezzel lehet a PC és szinkronizálás után a PDA-s verziót telepíteni, illetve a szükséges térképeket letölteni, frissíteni. Mindenképpen érdemes a PC-s verziót is telepíteni, a nagy képernyőn jól lehet ismerkedni a tereppel, tervezni a túrákat, de külső GPS vevővel laptopon akár kamionos navigációra is alkalmas.

Remélem segítettem egy kicsit, bár az is lehet, hogy még jobban elijesztettelek az egésztől :-)
[előzmény: (73826) ini, 2015.06.21 10:59:17]

inihozzászólásai | válasz erre | 2015.06.21 10:59:17 (73826)
"küzdök" evvel az asus r600al, de rövid a küzdelem mert nem jutok előrébb
a gép a .fbl fájlokat támogatja és ilyen sehol sincs csak nm2 fájlok vannak pda-ra


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók