turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

adalbert1977hozzászólásai | válasz erre | 2013.05.20 20:48:44 (67770)
Győzött a kíváncsiság és a vakmerőség: fejest ugrottam a probléma és a kockázat közepébe.

Sehogy se fért a begyembe, hogy miért dupla akkora a belső tárhely kapacitása, mint az aktuálisan kihasznált partíció mérete (1.8 GB versus 850 MB), és hogy miért mutatja minden egyes particionáló program ugyanezt a fura tényt, Windows és Linux alatt egyaránt. Tegyük fel, hogy az egyféle mélyebb rendszermemória lenne: akkor az ugyan miért nem látszik az eTrex esetében, és miért olyan nagy (800-900 MB)… … …

Szépen töröltem a partíciót, s utána csináltam egy mindent kitöltő nagyot, tehát egy 1.8 GB méretűt. S innen kezdődött a buli, a bonyodalom, az izgalom. Merthogy ezután az Oregon 450 sehogy sem akarta többé látni a belső tárolót. RGN-fájl alapján végrehajtottam egy mély szintű firmware-frissítést, amely másképp történik, mint a GCD-fájlok alapján történő, de bizony ez sem segített, a belső tároló továbbra is láthatatlan maradt. Ugyanakkor a „storage mode” kikényszerítésével (kábeles csatlakoztatás + kikapcsolás + 30 másodpercig nyomni a power-gombot) a számigép mindig szépen látta az 1.8 GB méretű új partíciót; tudtam rá írni számigépen, újraformázhattam stb.

Végső tanácstalanságomban elővettem az eTrex 30-ast (az eTrex az enyém, az Oregon a barátomé), és megvizsgáltam, hogyan is néz ki az eTrex partíciós táblázata. Az eTrex partícióját régebben többször formáztam már, de magát a partíciót nem töröltem, és nem hoztam újra létre, mivel pontosan megegyezett az adattároló kapacitásával. Nos, megnézegettem az eTrex partícióját, és észrevettem, hogy nincs előtte 2048 szektornyi szabaddá tett hely! Ez egyáltalán nem szokványos, sőt, tulajdonképpen hibás partíciós táblát jelent, pontosabban fogalmazva a partíciós tábla hiányát. Ezután próbáltam ugyanezt az Oregon-on is elérni, de nem lehetett, mert az fdisk és a többi particionáló program is kötelezi-erőlteti a 2048 szektornyi szabad helyet. Végül linux-os logikára lefordítva: nem kell sdd1, hanem csakis sdd. ––> Tehát kiadtam a következő linuxos parancsot:

mkfs.vfat -I /dev/sdd

Vagyis az sdd formázása – számindex nélkül, partíciós táblázat nélkül – segített. Ezután már látja az Oregon a belső memóriát, mégpedig 1.8 GB-ot!!! Tehát megdupláztam a belső tároló kapacitását.

Nemrég vette a barátom ezt a kütyüt, tehát az utolsó gyártási szériákból jöhetett (mielőtt az Oregon 600-as utód bejött volna). Valószínűleg elfogyott a gyárban a régi memóriamodul, amit a Garmin az eTrex 30-as dupla akkora memóriájával helyettesíthetett, de az eredeti specifikációk megtartása végett lebutították, csak a felét particionálták. Szóval sikerült helyre állítani a kütyüt, és a belső memória is megduplázódott: 850 MB helyett 1.8 GB :)
[előzmény: (67768) diego, 2013.05.20 20:01:31]

diegohozzászólásai | válasz erre | 2013.05.20 20:01:31 (67768)
Ez elég érdekes. Nekem anno az 550-nél nem volt ekkora hely. Ott fixen a 850MB és abból már nem emlékszem mennyit lehetett használni. Nem lehet, hogy neked be van kapcsolva a rejtett/system megjelenítés is? Lehet azon van maga a gps szoftvere. Nem biztos, hogy a plusz hely megéri, hogy esetleg dobhatod ki. Pláne, hogy kártyával is bővíthető.
[előzmény: (67764) adalbert1977, 2013.05.20 15:31:38]

adalbert1977hozzászólásai | válasz erre | 2013.05.20 15:31:38 (67764)
Mi a magyarázata annak, hogy az Oregon 450 esetén bármely operációs rendszer bármely particionáló programja kb. 1.8 GB tárhelyet mutat a belső memórián, de maga a kütyü csak egy feleannyi (kb. 900 MB) tárhelyes partíciót használ, és a másik fél – a jelek szerint – üresen, kihasználatlanul áll. Ez így normális? Nem lehet, nem szabad újra-partícionálással a duplaannyi teljes kapacitást használni?

(Az eTrex 20/30 esetében a belső memória úgy 1.8 GB, hogy az az egész ki van használva, és többször újra is formáztam minden gond nélkül.)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók