turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Track-adatlap
Track neve:Boroszlán tanösvény
-nem volt GPS-vételt zavaró körülmény (lombkorona, házak, autó teteje, nyakban lógatott GPS, interferencia)
-kalibrált barométeres magasság-adatok
+végig jó műholdállás
+nem szakad a track menet közben
-oda-vissza track a teljes útvonalról
-útkereszteződések bejárva (legalább 20 méter irányonként)
-felesleges részek levágva
+trackek és útpontok elnevezései beszédesek
-vázlat készült a csomópontokról
-minden lehetséges csomópont megjelölve
magam szerkesztem a térképre
Tájegység:Bakony
Felhasználó:Vandor
GPS típusa:Garmin GPSMAP 76CS
Logolás jellege:automata (leggyakrabban)
Bejárás módja:gyalog
Feldolgozta:Peter68, 2005.06.02 13:41
A Boroszlán tanösvény (körtúra) végigsétálása egy roppant kellemes és nem is strapás időtöltés lehet a Bakonybél környékére látogatóknak.
A boroszlán egy hazánkban nagyon ritka cserje féle, ami a hóvirággal közel azonos időben hozza virágait. Igen diszkrét, ha jól tudom nálunk 3 alfaja él (henye, farkas és babér?). Egyik legismertebb élőhelye ez a bakonyi táj, előfordul még a Zemplénben (OK: Istvánkúti nyirjes) és az Alpok-alján, Köszegi hegységben.
Az utat csak gyalogosan ajánlom bejárni, mert az Odvaskő barlanghoz a fel- és lejárók kerékpárral nem igazán használhatóak, ráadásul az utat a fakitermeléskor több részen használhatatlanná "barmolták" és ottjártunkig eszükbe se jutott rendbe tenni.

Szakaszok:
Rajt -- PPQ: Az indulástól viszonylag meredek, jó minőségű erdészeti úton indul a móka. A boroszlán tanösvény jelzése (stilizált virágzó boroszlán ág) és a P jelzés együtt halad.
PPQ -- ODVASKO-BG: Óvatosabb közlekedést igényel (főleg közeledve a barlanghoz), de ez a szakasz is jól járható. Oda-vissza bejártuk, a track egy rövid időre megszakadt, amíg bementünk a barlangba.
PPQ -- P EL BORO: Kellemes szakasz, több helyen szép kilátással az Öreg-Szarvad-árokra és a fölénk tornyosuló Kőris-hegyre.
P EL BORO -- BOROBACK: Jellemzően jó út, a P jelzés többször érinti, pár lépést együtt megy vele.
BOROBACK -- BORO K+: Elején nyaktörően meredeken indul lefelé az út, óvatosan és csakis gyalogosan (gyerekekre figyelni, különösen vizes, csúszós időben!)
BORO K+ -- BOROK+PQ: Kellemes, ám roppant szétzúzott erdei út.
BOROK+PQ -- ODVASKO-BG: Meredek! Akár fel, akár le. Csak gyalogosan! (oda-vissza)
BOROK+PQ -- Végpont: Rövid, kellemes szakasz, jól járható.


WPT-k:
PPQ: Letérő pont az Odvaskó barlanghoz a PQ jelzésen. Mellesleg ezen teljesen leereszkedve egy igen rövid kört is mehet, akinek csak barlangnézésnyi ideje van.
ODVASKO-BG: A híres Odvaskő-bg. Szép környezetben, kedves kis lyuk...:)
P EL BORO: Ezen a ponton jellemzően elválik a tanösvény és a P jelzés (bár párszor a jel még visszatántorog egy-egy rövid szakaszra mellénk)
BOROBACK: Itt fordul vissza egy szép (közel "hajtű") kanyarral a boroszlán tanösvény. Nem árt figyelni, mert a tovább menő út látványosabb, mint a letérés!
BORO K+: Itt csatlakozik a K+ jelzés, ami a térkép szerint Z+. Sajnos mi sötétedés határán jártunk itt, így lehet, hogy a térképi jelölés az igazi. Kérem a feldolgozót erre külön figyeljen oda!!!
BOROK+PQ: A tanösvény, K+ (Z+?) együttesről meredeken felfelé indul a PQ jelzés, amin ismét felkapaszkodtunk a barlangig (hogy a track teljes legyen)
Végpont: Visszaérkezés a műúthoz, közvetlenül a Rajt közelében (mellesleg az Odvaskő Hotel parkolójánál, ahol kiválóan ott lehet hagyni a gépjáró műveket a séta idejére.
A feltöltött fájl:
boroszlan tanosveny.gdb (megtekintése a raszteresen)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók