turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Track-adatlap
Track neve:Sikátorpuszta
-nem volt GPS-vételt zavaró körülmény (lombkorona, házak, autó teteje, nyakban lógatott GPS, interferencia)
-kalibrált barométeres magasság-adatok
-végig jó műholdállás
-nem szakad a track menet közben
-oda-vissza track a teljes útvonalról
-útkereszteződések bejárva (legalább 20 méter irányonként)
+felesleges részek levágva
-trackek és útpontok elnevezései beszédesek
-vázlat készült a csomópontokról
-minden lehetséges csomópont megjelölve
-magam szerkesztem a térképre
Tájegység:Gödöllői-dombság
Felhasználó:Silvius
GPS típusa:Mitac Mio P560 PDA
Logolás jellege:automata ()
Bejárás módja:autóval és gyalog
Feldolgozta:Fgg, 2009.03.18 08:29
A terület még komolyabb felmérést igényel, csak azért küldöm be a tracket, mert Sikátorpuszta település egyszerűen hiányzott a TUHU térképéről, pedig 200 ember otthona ez a rejtélyes hely.

Azaz nem hiányzott, hanem helytelenül Mogyoród egyik üdülő övezetét, a Kukukk-hegyi házakat jelöltük eddig annak. Kérem a tévedés javítását a tisztelt térképrajzolóktól, én valóban Sikátorpusztán jártam.

Számos helyi lakossal (bennszülöttel is :-) beszélgettem, tőlük megtudtam, hogy a terület Fót közigazgatása alá tartozik és bár a fővárostól 1 km-re, Fóttól 6 km-re van, ez valójában a senki földje.

Az M3-ason elhúzva szinte senki nem veszi észre a fák mögött megbúvó picike falut, amelynek sorsa és története is érdekes.

MEGKÖZELÍTÉS:

Két úton is jöhetünk. A Fót fele vezető úton N47 35.195 E19 09.466 pontnál van a lekanyarodás egy hosszú, zötyögős, néhol murvás, helyenként aszfaltburkolatos útra. Itt rendszerint csinosnak éppen nem mondható nénik űzik a legősibb mesterséget. Így aki ki szeretné hagyni a velük való találkozást, már korábban, a Corába vezető útra térjen (a felüljárón) és követve a tracket az áruház mögötti egérúton juthat vissza a Sikátorba vezető útra, amely a N47 34.786 E19 10.060 ponton található, egysávos betonhídon halad át az autópálya felett és a túloldalon már ott van Sikátorpuszta.

Nagyon érdekes a település neve, amely még Károlyi grófék idejében keletkezhetett (vagy még korábban), nekik itt állatgazdaságaik voltak, a XX. században is alapvetően ilyen célokra, valamint gyógynövény termesztésre használták ezt a területet. Ám a XX. században kezdtek elszaporodni itt a házak, majd egy idő után mindnki lekerített magának egy kicsit, meg mégy egy kicsit a TSZ földterületeiből. Néhányan olyan sokat be mertek vállalni, hogy egyes telkek közötti utcákban már csak gyalogszerrel lehet közlekedni, de egy nagyon pici autó talán még beférhet, így egyes helyeken valóban sikátor jelleget öltött ez a hely, pedig a név idősebb, mint a furcsa településszerkezet.

A telkek hivatalosan még máig sem az ittlakóké, akik azt vallják, hogy csak a ház az ő tulajdonuk, alatta a kert sem az. Persze próbálnak megoldásra jutni az önkormányzattal. A faluban pár éve leégett a TSZ (azóta van már vezetékes víz, akkor az üres tartálykocsi nem tudott oltani), volt az 1970-es években árvíz (a mogyoródi dombokról lezúdult az eső után a nagy ár), de ezenkívül nem sok minden. Amíg nem volt a szomszédban Cora, addig volt valami kis bolt, de azóta az is bezárt. Gáz, vagy csatorna itt nincs, nem is lesz a közeljövőben.

A falu kb 20%-át tudtam feltérképezni és mivel csak PDA+Russa volt nálam, a feltöltött track javításra és főleg bővítésre szorul. A település utcáinak burkolata hektikus, néhol van aszfalt, néhol csak földút, alapvetően jól járhat gépkocsival is. Rengeteg azonban a zsákutca, ezeket felmérni most nem tudtam. És az utcáknak kérem nincs neve, én legalábbis egyetlen táblával sem találkoztam.

Izgalmas hely, bár nem sok a látnivaló, sőt igazából egy vaskereszten kívül semmi izgalmasat nem találtam, szerintem szórakoztató itt sétálni, a helyiek pedig szeretettel fogadják az ideérkezőt, ha jó szándékkal jön.

Engem szinte lerohantak, hogy el sem hiszik, hogy valaki azzal a céllal érkezett Sikátorpusztára, hogy meglátogassa azt és annak lakóit. Ide általában csak tévedni szoktak, azok is gyorsan elmennek.
A feltöltött fájl:
Sikatorpuszta.gdb (megtekintése a raszteresen)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók