turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Cincóka a sikátorban
Cincóka a sikátorban
Cincóka és gipszoroszlán
Cincóka és gipszoroszlán

Típus:
településrészgeocaching.hu-n
Név:Sikátorpuszta
Szélesség (lat):N 47° 34,673'
Hosszúság (lon):E 19° 10,261'
Magasság:130 m
Valószínűleg Fót külterületén
Közeli települések:Sikátorpuszta 0 m ÉK felé
Megye:Pest
Bejelentő:Silvius
Dátum:2008.08.08 11:28

Gyerekkoromban bringáztam itt egyszer, kb. 20 éve ideje volt visszalátogatni. Meglepődtem, hogy ez a település nem szerepel a TUHU térképein, azaz szerepel, de rossz helyen. Ez a Fóthoz tartozó, de földrajzi távolsága miatt attól teljesen különálló település tulajdonképpen egy elmaradott hely, amely rendszerint lemarad a térképekről. Érdemes felkeresni. Ráadásul a Google Earth is csak a szántóföldre mutat, a település attól a ponttól délebbre található.

Számos helyi lakossal (bennszülöttel is :-) beszélgettem, tőlük megtudtam, hogy a terület Fót közigazgatása alá tartozik és bár a fővárostól 1 km-re, Fóttól 6 km-re van, ez valójában a senki földje.

Az M3-ason elhúzva szinte senki nem veszi észre a fák mögött megbúvó picike falut, amelynek sorsa és története is érdekes.

MEGKÖZELÍTÉS:

Két úton is jöhetünk. A Fót fele vezető úton N47 35.195 E19 09.466 pontnál van a lekanyarodás egy hosszú, zötyögős, néhol murvás, helyenként aszfaltburkolatos útra. Itt rendszerint csinosnak éppen nem mondható nénik űzik a legősibb mesterséget. Így aki ki szeretné hagyni a velük való találkozást, már korábban, a Corába vezető útra térjen (a felüljárón) és követve a tracket az áruház mögötti egérúton juthat vissza a Sikátorba vezető útra, amely a N47 34.786 E19 10.060 ponton található, egysávos betonhídon halad át az autópálya felett és a túloldalon már ott van Sikátorpuszta.

Nagyon érdekes a település neve, amely még Károlyi grófék idejében keletkezhetett (vagy még korábban), nekik itt állatgazdaságaik voltak, a XX. században is alapvetően ilyen célokra, valamint gyógynövény termesztésre használták ezt a területet. Ám a XX. században kezdtek elszaporodni itt a házak, majd egy idő után mindnki lekerített magának egy kicsit, meg mégy egy kicsit a TSZ földterületeiből. Néhányan olyan sokat be mertek vállalni, hogy egyes telkek közötti utcákban már csak gyalogszerrel lehet közlekedni, de egy nagyon pici autó talán még beférhet, így egyes helyeken valóban sikátor jelleget öltött ez a hely, pedig a név idősebb, mint a furcsa településszerkezet.

A telkek hivatalosan még máig sem az ittlakóké, akik azt vallják, hogy csak a ház az ő tulajdonuk, alatta a kert sem az. Persze próbálnak megoldásra jutni az önkormányzattal. A faluban pár éve leégett a TSZ (azóta van már vezetékes víz, akkor az üres tartálykocsi nem tudott oltani), volt az 1970-es években árvíz (a mogyoródi dombokról lezúdult az eső után a nagy ár), de ezenkívül nem sok minden. Amíg nem volt a szomszédban Cora, addig volt valami kis bolt, de azóta az is bezárt. Gáz, vagy csatorna itt nincs, nem is lesz a közeljövőben.

A falu kb 20%-át tudtam feltérképezni és mivel csak PDA+Russa volt nálam, a feltöltött track javításra és főleg bővítésre szorul. A település utcáinak burkolata hektikus, néhol van aszfalt, néhol csak földút, alapvetően jól járhat gépkocsival is. Rengeteg azonban a zsákutca, ezeket felmérni most nem tudtam. És az utcáknak kérem nincs neve, én legalábbis egyetlen táblával sem találkoztam.

Izgalmas hely, bár nem sok a látnivaló, sőt igazából egy vaskereszten és egy gipszoroszlánon kívül semmi izgalmasat nem találtam, de szerintem mégis szórakoztató itt sétálni, a helyiek pedig szeretettel fogadják az ideérkezőt, ha jó szándékkal jön.

Engem szinte lerohantak, hogy el sem hiszik, hogy valaki azzal a céllal érkezett Sikátorpusztára, hogy meglátogassa azt és annak lakóit. Ide általában csak tévedni szoktak, azok is gyorsan elmennek.

Egy kedves hölgy mesélte, hogy amikor még a közeli áruházban dolgozott, valaki megkérdezte tőle, hogy hol lakik, mondta Sikátorpusztán. A kérdező megkérdezte, hogy az hol van, erre a hölgy javasolta neki, hogy menjen ki a 3-as kapun, onnan a házukat is látni.

Tőle tudom azt is, hogy az itt lakókat sokan maró gúnnyal "buckalakóknak" nevezik és ők már a Star Warsban sem voltak kimondottan kedves figurák, tehát a Szép napot buckalakó úr! köszönésektől tessék tartózkodni, ha túl szeretnétek élni a sikátorpusztai kalandot!

településrész-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók