turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Az első benyomás
Az első benyomás
A parkolóval együtt
A parkolóval együtt
A Száraz-völgy felől
A Száraz-völgy felől
Ártatlan kis üregnek néz ki
Ártatlan kis üregnek néz ki
De ha a fatörzsön...
De ha a fatörzsön...
...átmegyünk...
...átmegyünk...
...és visszatekintünk...
...és visszatekintünk...
...majd megnézzük miket művelt a víz...
...majd megnézzük miket művelt a víz...
...és szemügyre vesszük a barlang tartópillérét is...
...és szemügyre vesszük a barlang tartópillérét is...
...beláthatjuk: ez tényleg egy komoly Kapu!
...beláthatjuk: ez tényleg egy komoly Kapu!

Típus:
szállásgeocaching.hu-n
Név:Csodavár Menedékház
Szélesség (lat):N 46° 33,804'
Hosszúság (lon):E 22° 42,616'
Magasság:1072 m
Valószínűleg Pádis-karsztvidék külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:MikiCache
Dátum:2005.08.09 17:49
telefon+40-740/104-838; +40-25/932-2457
kétágyas szoba ára4286 Ft
szállás típusaturistaház

Erdély - Erdélyi-Szigethegység - Bihar-hegység - Pádis-karsztvidék

Csodavár menedékház (Cabana Cetatile Ponorului)
Ez a - most már tetszetős tégla- és kőépület - nem is olyan régen egészen más célokat szolgált. Erdőmérnököknek, erdőgazdálkodási szakembereknek, geológusoknak, kőolajkutatóknak és barlangászoknak nyújtott menedéket. A teljes felújítást követően kettő-, három-, négy-, illetve ötágyas szobákat és szintenként egy, azaz összesen két nagy fürdőszobát tartalmazó turistaház lett belőle.

A fiatal tulajdonos pár nagyon kedves, szolgálat- és segítőkész, Livia asszony és édesanyja kitűnő és óriási adagú ebédeket főznek, feltűnően barátságos áron. De szinte akármilyen italt is lehet vásárolni itt. Víz bármikor, forró víz este mindig, de kérésre bármikor van, viszont hálózati feszültség csak ha beindítják az aggregátort. Erre természetesen este mindig sor kerül, de kérésre máskor is. Azért nem baj, ha gépkocsink akkumulátora nagy és hibátlan, na meg dugig van töltve. Így minden némi-nemű akkutöltést és laptop használatot meg tudunk mi magunk is oldani. És ami még ezzel kapcsolatban nagyon fontos! Bármennyire is furcsa, nincs egyetlen egy hálózati aljzat sem, egyik szobában sem. Csak a folyósón, és ott is csak egy. Kérésre adnak egy 50 méteres hosszabbítót, de az a legtisztább, ha van saját, normál égőfoglalatba csavarható elosztó-égőfoglalat, egy pár méteres hosszabbítóval. Ugyan rövid távú tervbe van véve az épület teljes és folyamatos ellátása hálózati feszültséggel, de addig is, legyünk minden eshetőségre felkészülve.

A Száraz-völgy elején épült turistaház környékén sehol sem találtunk Orange mobiltelefon térerőt. Legközelebb Glavoi-ról lehet mobilozni. És ami még fontos lehet, még akkor is csak az elfoglalt ágyakat kell megfizetni, ha teszem azt ketten egy öt ágyas szobát választanak.

Viszont a látnivalókban bővelkedő környék felfedezésére a turistaház fekvése ideális. Hogy csak párat említsek: Hamlet-kapu, Csodavár, Flóra-rét, Eszkimó-jégbarlang, Elveszett Világ, Ponor-rét, Galbena-kőköz és Galbena-szirt, Mócok-temploma, Bárszai-katlan, melyek közül a legtöbbjük önmagukban is több, megtekintésre méltó célpontot tartalmaznak.

Viszont a menedékháztól alig pár száz méterre, máris egy figyelemre méltó víznyelő barlang. Nem hiába hívják a hatalmas víznyelőt Vég-barlangnak (Pestera Caput), bár Czárán Gyula - a bihari hegyek lelkes rajongója, és feltárója Hamlet-kapu-ként emlegeti. A főútnak nevezett úton menjünk el egészen az N46 33.804 E22 42.722 (magasság: 1062m) pontig, ahonnan egy ösvény indul a vízpartig. A parton, a patakot követve már gyerekjáték lesz megtalálni az N46 33.858 E22 42.762 (magasság: 1053m) pontban levő mamut-víznyelőt. A patak fölött átívelő fenyőtörzsön át lehet menni a túlsó partra, majd meg lehet látogatni a barlang bejáratát. De csak fokozott odafigyeléssel, mert nagyon veszélyes! Ellenben hátborzongatóan szép!

A patak bal partján, éppen a hídul szolgáló fatörzzsel szemben kezd felfelé kapaszkodni egy kis ösvény. Ha követjük, felérünk a Hamlet-kapu felé. Elképesztő a kilátás!

Azt azért még hadd említsem meg, hogy a Hamlet-kapun befolyt vízzel, ami a Csodavár alagútjába ömlik, A Csodavár Alvilágában találkozhatunk. Itt folyik össze a Ponor és a Galbena vizével.


szállás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-parkolás kertben/garázsban
-fürdőszobás szobák
-vegetáriánus konyha
+étterem az épületben
+kutya bevihető
-légkondicionálás
-termálvíz
-fedett uszoda
-szabadtéri medence
-szauna
-szolárium
-konditerem
-bowling
-tenisz
-fizetés kártyával

Megjegyzések:
Pipi & Máté 2009.10.26 18:09
Sziasztok!
Az október 23.-i hétvégén laktam 16-od magunkkal egy közel öt napos csillagtúra keretében a Csodavár menedékházban. Jómagam most voltam elősször de a többiek beszámolói alapján a régmúlthoz képest nagy változások és innovációk történtek.
Áram van a nap 24 órájában, és mindenhol van már konnektor.
Meleg víz is van a nap minden percében, a nyomással még vannak problémák leginkább a felső szobákban.
Kialakították a tetőteret is, mindenütt parkettás szobák vannak jól szigetelve gipszkartonnal borítva saját (!) a szobához tartozó fürdővel és wc-vel melyek nagyon kultúráltak.
A szakács bácsi már nincs a tetthelyen de a kaják még mindig nagyon bőségesek finomak, bár az árak kezdenek az európaizáció útjára lépni.
A nagy lenti közös helyiségben még mindig ott van a kandalló cserépkályha kombó, az új szobákban pedig egyedi gázkonvektorok vannak, tehát magadnak szabályozhatod a meleget. Jómagam ezt tapasztaltam. Nagyon jó kis hely a menedékház! Igazság szerint az árakról azért nem írok mert teljesen mindegy (persze ésszerű határok közt) hogy az ember mennyit fizet a román viszonyokhoz képest nagyon jó ellátásért. De annyit azért elárulhatok, hogy nem kell a pénztárca kifosztása miatt rettegnetek. Inkább csak látogassatok el a Csodavárba és ámuljatok Európa ezen csodás szegletén.
Üdv.
Máté.
Tel:0040(0)721/123.063
0040(§)732/625.928
www.padis.ro
email:zonapadis@yahoo.com
ozeki 2008.05.21 14:45Fénykép:
Idén sikerült gyakorlatilag a nyitás perceiben (05.21) érkeznünk, iszonyú nagy szerencsénk volt. Sándor szakács itt van, jobban főz, mint valaha, mindent meg lehet vele beszélni. Egy éjszaka most 37 Lej, reggeli 12, vacsora 25. Ebédet is lehet kérni, de minek :) Áram kb 18 órától 23-ig (aggregátor) A csapvíz tiszta, de a kevésbé edzettebbeknek pár napig hasmenést okozhat :) A tulaj csak minimálmagyart beszél, szobafoglaláshoz keresd Tündét : 0040-7211-23063
Fazék 2006.06.26 21:34
Komoly fejlesztés történt, elhárultak a nyelvi akadályok: a 2006-os idényre az amúgy Nagyváradon lakó Sanyi bácsit szerződtették szakácsnak / gondnoknak. Sanyi bácsi aktív korában hegyimentő és szakács volt... vagy szakács a hegyimentőknél :)), a lényeg hogy jól főz.
Bár valószínűleg ezt így konkrétan még nem fogalmazta meg magában, :)) de egyértelműen a slow-food mozgalom elkötelezett támogatója annak minden előnyével (finom, igényes (már persze relatíve)) és hátrányával (had' ne magyarázzam) együtt.
Reggeli rendelésre, mi a hagymás-szalonnás rántottát illetve a kolozsvári szalonnás tojást (~ ham & eggs) választottuk.
Helyi sör: 3,5 Lej
Import sör: 4,5 Lej
Szilvapálinka (külön kell kérni): 2 Lej
jiimbo 2006.02.16 18:16Fénykép:
Egy reklámtábla...
vonós3as 2005.09.13 00:01Fénykép:
Jó helyen van ez.
Az 5 ágyas szoba nekünk 50 Euró volt reggelivel.
A román személyzet szokás szerint nem beszél nyelveket. A reggeli hideg volt és kevés, meleg víz csak este van 7 órától. Az aggregátort 11-kor (román éjfél) lekapcsolták, ezért a töltések némileg kudarca fulladtak, viszont éjszakára vészesetre vannak napelemes, hordozható csudalámpák.

Egyébként jól szórakoztunk. A vacsorát inkább nem vállaltuk, és mivel az étkezőben nem lehetett főzőcskézni (vajon miért???), a szobánkban csináltunk rumlit, és gyújtottuk fel a tűzifát majdnem. Vera tanító néni pedig rémisztően szigorú volt, sok egyest kiosztott. Vagy nem is? :-)

JAAJ

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók