turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Csak a kacsaláb hiányzik
Csak a kacsaláb hiányzik

Típus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Chateau Pogány
Szélesség (lat):N 47° 30,249'
Hosszúság (lon):E 18° 58,360'
Magasság:393 m
Település:Budapest XII. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:kumin
Dátum:2003.03.17 00:06

A XII. kerület legszebb részén, egy erdő szomszédságában helyezkedik el a közel ezer négyzetméteres luxuskastély. A Mátyás király úton, az elegáns követségi rezidenciák mellett is az egyik leginkább szembetűnő, impozáns villaépület a Chateau Pogány. A kíváncsiskodó szemlélődők és a kirándulók nem tudnak közömbösen elmenni a villa előtt. A monumentális, mégis barátságos kastély egy hatszáz négyszögöles, panorámás telken található.

Az épületet 1986-ban építtette akkori tulajdonosa, Csebi Pogány Alajos, az ismert ékszer- és gyémántkereskedő. Számos villája mellett ez a budai rezidencia jelentette számára az igazi hazatérést külföldi útjairól.

A kastélyt 1996-ban alakították át, így újabb helyiségekkel bővült, garázsokat építettek hozzá. Fontos tartozéka lett az a panorámalift is, amely a földszintről egészen a harmadik, legfelső emeletig, úgyszólván a város fölé repíti utasát.

A luxusvillát hatalmas teraszok teszik impozánssá, melyek méltó helyszínt biztosítanak különféle összejöveteleknek, fogadásoknak. Az épület valamennyi szobájából kiváló panoráma tárul elénk. A kastélyt cirkofűtés teszi meleggé a téli hónapokban, míg kiegészítő fűtésként két fatüzelésű kandallót és két cserépkályhát is beépítettek. A stukkó- és aranydíszítések tovább emelik az épület értékét, a freskók pedig különböző bibliai motívumokat ábrázolnak, valamint az első tulajdonos villáit jelenítik meg, amelyek a világ különböző pontjain találhatóak.

A lépcsőház vörös márvány burkolatával a kastély lelke. Az épületben két tágas kandallós fogadóterem található, mely a családi vacsoraestek helyszíne volt. Az egyik terem szomszédságában találjuk a tágas, beépített, gépesített konyhát, míg a másik fogadóterem mellett hangulatos, kanyargós folyosón lehet eljutni az épület legcsendesebb helyiségébe, a dolgozószobába. Ezen, a kastély leginkább elszigetelt részén találjuk a hatalmas, sarokkádas fürdőszobát.

A hálószobák apartmanszerűen helyezkednek el, fürdőszoba mindegyikhez tartozik. A kastélyban tehát összesen két fogadóterem, hét hálószoba, hét fürdőszoba, reprezentatív konyha, valamint személyzeti lakrész található. A teraszok alapterülete 150 négyzetméter, és lehetőség van a padlástér beépítésére is. A kastélyhoz két külső és három belső garázs tartozik.

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók