turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A miskolci zsinagóga
A miskolci zsinagóga
...kivülről...
...kivülről...
..és belülről
..és belülről



Típus:
zsinagógageocaching.hu-n
Név:Zsinagóga
Szélesség (lat):N 48° 6,237'
Hosszúság (lon):E 20° 47,118'
Magasság:124 m
Település:Miskolc
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:NCs
Dátum:2004.12.31 12:23

Keleti homlokzatával a Kazinczy utcára néző neoromán-moreszk templomot Ludwig Förster (1797-1863), a pesti Dohány utcai zsinagóga tervezőjeként ismert bécsi építész tervezte. Az építési munkálatok 1856-63 között zajlottak. Az épület közeli rokona az ugyancsak Förster műveként ismert Bécs-Leopoldstasti zsinagóga. A homlokzatok jellemzői a keskeny, magas ikerablakok, amelyeket félköríves mélyített falmező foglal egységbe. Felettük ívsoros párkány. A keleti és nyugati homlokzaton 1-1 mór stílusú arabeszkes rózsaablak nyílik. A főhomlokzat az udvar felé néz, itt van az igen dekoratív vasalású, ívelt végződésű, hármas kapuzat. A főhomlokzatot díszes kőtábla koronázza. A háromhajós álbazilikás elrendezésű belső tér az ország egyik legszebb zsinagógai belső tere. Karcsú öntöttvas pillérkötegek osztják szélesebb fő és keskenyebb oldalhajókra, melyeket 3-3 csehboltozat fed ugyancsak vas homlokívek között. A pillérkötegek között az előcsarnok fölött és az oldalhajókban helyezkednek el a vasoszlopokkal alátámasztott női karzatok. A belsőben oszlopos, eklektikus tóraszekrény és előimádkozói pulpitus, középen öntöttvas korláttal körülvett, a sarkon kandeláberekkel ellátott bíma (tóraolvasó asztal) látható. A bonyolult, keleties ornamentikájú falfestés M. Horovitz munkája. A főbejárat és a lépcsőházak kapuszárnyain indás, leveles neoromán vasalások vannak. A zsinagóga a régió legnagyobb élő, működő egyházi épülete.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolci_zsinag%C3%B3ga

zsinagóga-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók