turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
zsombolygeocaching.hu-n
Név:Nóra-lyuk
Szélesség (lat):N 48° 33,751'
Hosszúság (lon):E 20° 41,235'
Valószínűleg Bódvaszilas külterületén
Közeli települések:Bódvaszilas 4.43 km DK felé, Szögliget 4.57 km D felé, Komjáti 5.62 km K felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:Aniko & Gyuri
Dátum:2016.03.06 11:08

Az Alsó-hegy fennsíkjának nyugati részén, egy fokozottan védett területen, egy erdőben, egy töbör északi peremén, a Favágó-zsomboly közelében nyílik. Az Országos Kéktúra kék sáv jelzéssel jelzett turistaútjától, amely ezen a részen egy dózerút, északra, nem nagyon messze van a bejárata. A messziről észrevehető, belőle kitermelt depó miatt könnyen megtalálható a ritkás erdőben, egyébként nehezen lehetne rábukkanni. A bejárata bontott, kör alakú, lejtős, 1,5×1,5 méteres.

Középső triász és felső triász wettersteini mészkőben jött létre. A vízszintes kiterjedése 6 méter. A térformája egyszerű. A jellemző szelvénytípusa a kör szelvénytípus. Tulajdonképpen teljes hosszában ásott, bontott, gyakorlatilag csak a főte szálban álló mészkő. A lejtős járat a 45°-ban lejtő főtét követi. Az alja tömör agyagból áll. A főte alól van a kitöltés eltávolítva. Az oldott felületek dominálnak a formakincsében, amik leginkább a végpont közeli részeken fejlődtek ki. Visszaoldott cseppkőkérgek alakultak ki benne kis felülettel. Denevérek is szívesen használják. Alapfelszereléssel, nehéz mászással és csak engedéllyel látogatható. A bejárásához ajánlott a kapaszkodókötél használata, mert a zsomboly csúszik és eléggé meredek.


zsomboly-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók