turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Rókusi templom
Szélesség (lat):N 46° 15,568'
Hosszúság (lon):E 20° 8,435'
Magasság:75 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Bejelentő:fcsaba
Dátum:2007.01.02 19:47

Rókusi Plébánia - Szent Rókus Templom

Szeged legforgalmasabb villamosa az 1-es, amellyel a Kossuth Lajos sugárúton (amely valószínűleg a legforgalmasabb sugárút, és ezen továbbhaladva az út Budapest felé visz) haladva láthatjuk ezt a templomot. Tehát igen forgalmas helyen van, ráadásul a buszállomástól sincs messze.

Leírás a Délmagyar (http://www.delmagyar.hu/cikkutikalauz.php?id=228&cid=41624) oldalról:

A templom 1909-ben épült, Aigner Sándor és Rainer Károly tervei szerint. Két elődje is volt: megközelítőleg ide építettek kápolnát 1739-ben, a pestisjárvány ellen tett fogadalom teljesítéseképpen. A régi templom helyén aztán 1832-ben emeltek másikat, amelyet a most is látható építmény követett a sorban.

A főbejárathoz vezető lépcső két oldalán kerek koronájú örökzöldek integetnek ágaikkal. A kapuzat a gótika szabályai szerint befelé szűkülő, bélletes faragású. A bejárat fölötti, félköríves dombormű közepén Jézus, jobbján a járványoktól megoltalmazó Szent Rókus, balján pedig Vasas Szent Péter látható. A kapu fölött nagy rózsaablak színes üvegtáblái szűrik át a fényt.

A csöndes templomba érdemes belépni néhány pillanatra. A háromhajós építmény belső terét a szentély előtt kereszthajó választja ketté. Az oltárképen (amely Vastagh György munkája) Szent Rókus éppen pestises betegek között végzi áldásos tevékenységét. A szép üvegfestményekre is vessünk egy pillantást.

A rókusi templomot két oldalt kis parkok ölelik körül. Az orvosi intézet felől majolika Mária-szobor áll (Pécsett, a Zsolnay-gyárban készítették), amelynek karjába és lábaihoz mindig friss virágot helyeznek a hívek. A másik oldalon Jézus Krisztus szobra elé térdelhetnek az imádkozni vágyók.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók