turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek











Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Zebegényi sziklaszentély
Szélesség (lat):N 47° 48,038'
Hosszúság (lon):E 18° 54,704'
Magasság:120 m
Település:Zebegény
Megye:Pest
Bejelentő:imitto
Dátum:2006.11.26 00:04

SZIKLASZENTÉLY
A Kálvária-domb lábánál található, eredetileg remete-barlang volt, majd a falu első temploma is ezen a helyen épült fel. A hagyomány szerint egy remete lakott a barlangban, ő faragta a Szűz Mária megkoronázása domborművet a barlang falára. Halála után a remetét a barlang közelébe temették, majd egy nagyobb helyiséget építettek a barlanghoz, így alakították ki a templomot. Erre az épületre egy kis fatornyot emeltek. Az 1770-es évek végén már álló templom szentélye volt ez a rész, amint az boltozatának kialakításából is kitűnik. Az "Öregtemplomot" 1845-ben felújították. Az "Öregtemplom"-ból mára csak a harangja maradt meg, melyet Johann Georg Knoblach 1749-ben Esztergomban öntött, jelenleg a plébániatemplomban látható. A templom melletti területen egy keresztformájú mélyedés látható. Ezt a helyet 1873-ban felnyitották és megtalálták a remete sírját, akit sírbolt hiányában saját lakása mellé temettek el és maradványai akkor még nem semmisültek meg teljesen.
Az "Öregtemplom" lebontása után évtizedekkel később, Jekey László és Bartóky Magda építtette ezt a díszes, címeres homlokzatot a kovácsoltvas kapuval a barlang elé, Hendrich Antal terve alapján 1938-ban. A Sziklaszentélyben oltár található, ünnepi alkalmakkor megemlékezéseket tartanak itt. A Sziklaszentély melletti pince 28 méter mélyen nyúlik be a domb belsejébe - ide menekűlt a község lakosságának egy része az 1944-es légiriadóknál.

forrás: Zebegény honlapja

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók