turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Güszihozzászólásai | válasz erre | 2014.09.25 09:05:39 (6003)
"Azt lehet-e valahol jelezni ha mondjuk jelzés hiányt vél felfedezni az ember, értsd Y- elágazás van és nincs jel, vagy nem egyértelmű? "

Elvben az MTSZ honlapján van lehetőség jelezni a problémát.
Lehet e-mail-ben is.

Ezek a lehetőségek nehézkesek, hisz igen nehéz "behatárolni" a problémás helyet.
Terveztek űrlapokat is, de azokról inkább nem írnék.

Volt egy próbálkozás 2013-ban, melynek eredménye a GUIDE lett, de az 1.0ás verzió nem a leghasználhatóbb, újabb még nincs, talán a téli hónapokban sikerül átvezetni a módosításokat.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy hol kéne jelezni.
Ha az MTSZ a "működtető", akkor kézenfekvő, hogy az MTSZ-nek kell megoldást találnia.
Én azt az elvet vallom, hogy a hogyan kérdésre próbálok korszerű választ találni, utána jöhet a hol.
[előzmény: (5999) Akos1984, 2014.09.24 23:02:14]

Akos1984hozzászólásai | válasz erre | 2014.09.24 23:02:14 (5999)
Hű Old Eye, ez a program nagyon jónak tűnik :) Csak próbából letöltöttem az egyik szakaszt és működik.
Egyébként azért is fontos lenne tudatni a néppel, hogy éppen hol tartanak az új szakaszok kijelölései, hogy
biztos ne fordulhasson elő az, hogy valaki még a régi úton menne, közben már az új él. Tudom, hogy elvileg a régi jelzés le van festve, de nem mindenki olyan körültekintő és könnyen bemehet a málnásba :)
Azt lehet-e valahol jelezni ha mondjuk jelzés hiányt vél felfedezni az ember, értsd Y- elágazás van és nincs jel, vagy nem egyértelmű? Az irányjelző és távolság mutató táblákból is lehetne több..tudom ez költséggel jár, de szerintem sok természet barát állítana elő ilyeneket ha le lenne egyeztetve pl. a Kéktúra Bizottsággal, illetve az adott terület tulajdonosával. Csak egy felhívás kellene..vagy ez túl utópisztikus? :)
[előzmény: (5998) Old Eye, 2014.09.24 22:38:12]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.09.24 22:38:12 (5998)
Kedves Ákos!
Minden szavaddal egyet értek.

... az a véleményem, hogy sok ésszerűsítés szerepel benne, de ugye a nagy része még csak terv. Hol lehet a legjobban nyomon követni, hogy mikor válik valósággá egy adott szakasz módosítása? Esetleg pont ezen az oldalon?

Úgy néz ki, egyelőre pont erről az oldalról, a turistautak.hu-ról szerezhető be a OKT éppen aktuális nyomvonala. Ha végre beindul az MTSz új adatszolgáltató rendszere, a helyzet valószínűleg megváltozik. Nyitott kérdés, tudják-e majd olyan rugalmasan követni a terepen bekövetkező változásokat, mint mi.

Régebben készítettem egy programot, amely előállította az OKT nyomvonalát GPS-re tölthető formátumban.
Az volt vele a gond, hogy csak az én otthoni gépemen futott és ritkán. Az elkészített file-okat manuálisan töltöttem fel kezdetben saját szerveremre, majd az MGKE szerverére. Meguntam.
Elkészítettem a programnak egy olyan változatát, amely az MGKE szerverén fut és közvetlenül az adatbázisból veszi a legfrissebb adatokat és abban tárolja a letölthető GPX file-okat.
Próbáljátok ki...
Mostantól párhuzamosan kiegészítem még a rendszert újabb lekérhető opciókkal és a már felmért túramozgalmak (AK, BKT, DDP, FTV, KDP, RP-DDK stb), zarándokutak, tanösvények nyomvonalaival.

Itt mondok köszönetet hadidokinak tanácsaiért, buzdításáért!
[előzmény: (5996) Akos1984, 2014.09.23 23:15:12]

Akos1984hozzászólásai | válasz erre | 2014.09.23 23:15:12 (5996)
Szia Old Eye! :)

Magam is olvastam az általad említett dokumentumot és az a véleményem, hogy sok ésszerűsítés szerepel benne,
de ugye a nagy része még csak terv. Hol lehet a legjobban nyomon követni, hogy mikor válik valósággá egy adott szakasz
módosítása? Esetleg pont ezen az oldalon? Nekem még folyamatban van az OKT, de Ősagárdtól Szarvaskőig, illetve Putnoktól még hiányzik és ezeket a szakaszokat elég sok módosítás érinti.
Ami az igazolófüzeteket és a pecsételést érinti..én meghagynám :) Kell egy kis "retró" nem kell mindenből a hightech :)
Ha módosítás van, akkor annyit kell tenni, hogy közölni, hogy melyik korábbi négyzetbe kell eztán bélyegezni..felnőtt ember ennyiből is ért. Való igaz, hogy meg kellene csinálni egy alapos részletes módosítást..aztán egy ideig békén hagyni az útvonalat, mert a folyamatos variálás zavaró.
Amúgy a QPR kóddal nekem az a bajom hogy ahhoz kell net is a telefonra..az meg mondjuk pl nekem sincs, de sok másnak, pl idősebbeknek sem. Stabil, állandóan -értsd hétvégén vagy az éjszaka közepén is elérhető- bélyegző pontok kellenének szerintem. A bélyegzésnek van egy feelingje, kár lenne ezt elvenni :)
Béke!
[előzmény: (5948) Old Eye, 2014.07.22 15:11:18]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.07.22 15:11:18 (5948)
Olvasd el figyelmesen hozzászólásaimat és ne tüzelj csípőből!
Nem hiszik el neked, hogy szerintem van túramozgalom ellenőrzőpontok nélkül, nem kellenek pecsételőhelyek. A legtöbb túrázó, akik élőben ismer, pecséttel kezemben lát. Az igazolófüzetek létjogosultságát kérdőjeleztem meg a folyamatos útvonalváltozások miatt. Értve vagyok?

Olvasd el figyelmesen az ajánlott dokumentum első két mondatát is. Kulcsszavak: javaslat, terv.
A probléma az, hogy nem találtam a túramozgalom vállalóinak szóló üzenetet, hirdetést, értesítést, figyelemfelhívást, hogy a javaslatokat elfogadták, a tervet megvalósították, változott az útvonal. Kerestem. Nem találtam. Béna vagyok. Segítséget kértem. Vagy ez se ment át neked vagy valóban nincs is tájékoztatás. Az utóbbit valószínűsítem.
Ha az MTSz felnőtt partnernek tekinti a túrázók társaságát és teljesíti íratlan, egyben elvárt kötelezettségét: A turisták naprakész és elérhető tájékoztatását turistaútjairól, túramozgalmairól, sokkal többen indulnának útnak.

Tudom, hogy Kesztölcnél te állítottad a 'régi' K-t megszűntre. Mert egy ikszipszilon mondta neked. Csakhogy másnap én ott voltam a helyszínen, bejártam. Nem szűnt meg. Ennek már három hete. A héten újra elmegyek és felmérem. Lehet, reméljük, hogy már leszürkítették/törlőkeresztezték a 'régi' K-t. Ha nem, minden jelzést lefényképezem neked, és az fog a turistautak.hu térképein szerepelni, ami a terepen van. Ellenvetés?

Merjünk nagyot álmodni! De abban egyetérthetünk, minden elképzelés, terv, koncepció annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle.
Oszd meg velünk, mi valósult meg eddig Hegylako2 elképzeléseiből! Egy év hosszú idő.
Te Hegylako2-t ismered. Én Garancsi István urat. Nem beszél levegőbe.
[előzmény: (5947) Hev, 2014.07.22 13:19:08]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.07.22 13:19:08 (5947)
A Kéktúrák (és még több mozgalom) egyik lényeges eleme a pecsételéssel való igazolás. Ez egy olyan rendszer amit sok országban használnak és a kéktúrázóknak ez nem teher. Ez része annak amit úgy hívnak, hogy kéktúrázás. Garancsi István már egy éve leírta, hogy bizonyos korszerűsítéseket terveznek de ez a pecsételés rendszerét nem szünteti meg és egy valamire való kéktúrázó ezt nem is igényli, sőt a hívatalos fórumokon ennek hangot is adtak.
Nem kötelező pecsételni az erdőben attól még nyugodtan túrázhat bárki az OKT-hoz viszont ez a feltétel.

Kesztölci terelés ügye:
Amit ebből csináltál az a hozzánemértésed mintapéldája, az útvonalváltoztatások listájában szerepel a változás, át is festették, én a régi útvonalat megszünt azaz #-es jelzésre állítottam de ezt levetted és most két kéktúra megy ott.
Na ezért is nem tervezem, hogy ismét a korábbi aktivitással résztvegyek a turistautak.hu szerkesztésében mert mindig van aki a személyes tudatlansága miatt tönkreteszi a munkámat.
Amennyiben azt várod, hogy majd külön értesítenek, hogy hol történt változás akkor egy kicsit még várnod kell!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók