Trackmemória növelése GARMIN GPS-ekben

A Turistautak.hu wikiből

Kezdetben 3000 trackpontot (vagy még kevesebbet) tudtak megjegyezni a Garmin GPS-ek, nagy előrelépést jelentett, amikor megemelték 10 000-re. Ezt a GARMIN ugyanazon régi, szürkeárnyalatos kijelzőjű eTrex Legend és Vista készülékeken volt képes egyszerű firmware-frissítéssel megtenni, tehát nem kellett hozzá új készülék, nagyobb memória. Az újabb, többnyire színes kijelzőjű GPSMAP 60/76 és eTrexC sorozat megtartotta a 10 000 trackpontos határt, pedig ezek sokkal többre is képesek.

Tartalomjegyzék

Technikai áttekintés

A Garmin GPS-ek zöme 16 bájtot szán egy trackpont tárolására. Könnyen kiszámolható, hogy a 10 000 trackponthoz 160 000 bájt, vagyis kevesebb, mint 160 kilobájt memória elegendő (1 kilobájt = 1024 bájt). Ez a mai flash-kapacitások és árak mellett nevetségesen kevés. A szürke eTrexek 10 000-re feljavított firmware-ében 192 kilobyte-ot szántak a trackmemóriának, ez tehát 12288 trackpont tárolására lett volna alkalmas, csak lefelé kerekítettek. A GPSMAP 60/76 és eTrexC készülékekben már 256 kilobájtot szántak a trackeknek, de a firmware nem használja ki, mert megmaradt a 10 000 pontos határ. 256 kilobájt már 16384 trackpontot tud befogadni.

Fejlődéstörténet

Elsőre a fentieknek megfelelő, lefelé ezresre kerekített 16 000 trackpont kihasználását tűztem ki, fél sikerrel. Kiderült, hogy nem elég a 10 000 összes előfordulását kicserélni a firmware-ben, pedig egy ilyen csere máris túl merész, nem is javaslom senkinek hogy kipróbálja, hiszen lehet, hogy a 10 000-et leképező bájtok megjelennek olyan helyeken is, amelyek egészen mást jelentenek. Végül azután sikerült megtalálni a megfelelő helyeket és (igencsak sokszínű) számábrázolási formátumokat, így elállt a 16 ezres firmware. Ezt a geocaching.hu / turistautak.hu közös kütyük fórumán jelentettem be és onnan kerültek ki az első bátor vállalkozók, akik kipróbálták. Én GPSMAP 60-ra készítettem az első változtatást, és nem volt egyértelmű, hogy a GPSMAP 60/76 családra is érvényes lesz-e, hiszen teljesen már helyeken kellett megtalálni ugyanazokat az értelmű számokat a közel két megabájtnyi firmware-ben. Szerencsére sikerült.

Később rájöttem, hogy a firmware számára fenntartott hely is nagyobb, mint maga a firmware. Kézenfekvőnek adódott ezt is kihasználni, viszont a határ eltolásának gátat szab, hogy a firmware és a trackmemória között még ott van az a memóriaterület is, amely a személyes beállításokat, útpontokat tartalmazza. Úgy döntöttem, hogy előrébb mozgatom ezt a területet a firmware irányába, így nagyobb hely marad a trackeknek. Ez készüléktől és aktuális memóriaállapottól függően vagy törli a beállításokat, vagy csak egy részét, vagy egyáltalán nem. Sőt, a GPSMAP 60-on annyira kicsi a firmware, hogy ott nem is kell elmozgatni az előbb említett személyes memóriát, mert az egész trackmemória elfér a firmware mögött szabadon maradt helyen, egyben. Mivel teljesen típusfüggő, hogy mennyi hely maradt a firmware után, nagy szórás keletkezett, a GPSMAP 60-ba akár 48 ezer trackpont is fér. Sajnos közben kiderült, hogy a firmware hibásan kezeli a trackmemóriát a 8-adik 64k-s blokk után, ez 28 672 trackpontnak felel meg. Emiatt akármennyi memória is áll rendelkezésre, ez a határ nem léphető túl. Ez aztán korlátot jelentett az előbb említett nagy számoknak, így egységesen 28 000 lett a maximum.

Az eTrexC készülékeken sajnos túl nagy a firmware és így kevés hely maradt kihasználatlanul, a lefoglalt hely és a firmware-t tartalmazó .rgn fájl mérete csak 64 kilobájtos rést mutatott, így 20 ezer trackpontig jutottam. A GPS 60-nál kicsi a firmware, de mivel ott nincs külön térképmemória, az 1 MB-os POI memória foglal el sok helyet, szintén csak 20 ezer trackpontig hagyott elegendő helyet. Később a GPSMAP 76S vizsgálata közben figyeltem fel viszont arra, hogy ott a firmware memóriablokkja kisebb, mint az .rgn mérete! Először nem értette, hogyan lehet, végül rájöttem, hogy a firmware maga nem tölti ki az egész .rgn-t, és az így adódott párszor 10 kilobájtos különbség szerencsére ismét átlépett egy 64k-s határt, így lehetett eljutni 24 0000 trackpontig az eTrexC / GPS 60 készülékeken.

Később tovább vizsgálódtam és úgy tűnik, hogy minden olyan GPS-nek vannak tartalékai, amelyben a gyári firmware 10 000 pontos. Sajnos éppen a nagy lemaradásban levő régi készülékeken nem lehet segíteni, pl. a GPS V vagy a 3.00 előtti sárga eTrex, illetve az eTrex Venture típuson. Itt a fix méretű és ismeretlen szerkezetű saját beállítások memóriájába zsúfolták a trackmemóriát így nem sok esély látszik arra, hogy változtatni lehessen rajta. A GARMIN tudna olyan firmware-t készíteni, amiben mondjuk kevesebb nyelv van, vagy nem animált a földgömb, amely eredményeképpen a felszabaduló memória trackekre fordítható lenne, de erre kevés az esély.

Nincs tehát minden készülékre egységes megoldás, minden egyes firmware-ben kézzel, szemre kell megkeresni hogy mely számokat kell átírni, és ez egyrészt fáradságos munka, másrészt tesztkészülék nélkül nehéz kipróbálni, hogy tényleg működik-e. A fentiek miatt kérem, hogy senki se bombázzon azzal, hogy az ő X típusára mikor lesz módosított firmware. Akkor lesz, ha vállalja a hercehurcát, és elhozza hozzám a készülékét hogy kipróbáljuk.

Készülékek

Jelenleg az alábbi készülékekre van megoldás: (a trackpontok száma és a firmware-verzió a hivatkozás fájlnevéből kiderül)

Ha nem találod a listában a saját készüléked típusát, ne írj levelet, hogy miért nincs, hanem olvasd el a bevezetőt. Ha újabb változatú firmware-ed van, akkor az valószínűleg még csak beta, mert ha új (nem-beta) változatot ad ki a Garmin, akkor igyekszem mihamarabb elkészíteni annak is a módosított változatát.

Fontos

A módosított firmware

Az új változat máshol keresheti és tárolja a személyes beállításokat, adatokat az erre való frissítéskor ezek teljes egészében vagy részben törlődhetnek eredeti Garmin-változatra való visszatéréskor szintén ugyanez zajlik le nincs garancia arra, hogy minden tökéletesen működik töröld a trackmemóriát a frissítés előtt és/vagy után!

Ismert hibajelenségek

  • Nem ad üzenetet, amikor megtelt a trackmemória a "felülír, ha tele" rögzítési módot választva a készülék lefagyhat! (a "felülírással" megjelölt változatoknál működik ez a lehetőség, csak a többinél nem)

Használat

Ha bevált a firmware, használd egészséggel. A megnövelt tárolóhely segítségével egészen finom felbontású (4 másodperces, 3 méteres vagy legsűrűbb automata) vonalakat tudsz rögzíteni. Bízom benne, hogy trackjeidből a turistautak.hu számára is feltöltöd a térképrajzoláshoz használhatóakat. (Lásd: Hogyan trackeljünk?)